Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Anyukám tapasztalt versenyző

Diabétesz – a másik oldalról

Anyukám tapasztalt versenyző

Szerző: Cserpes Fanni

Egészen kicsi korom óta arra neveltek, hogy szükség esetén segíteni tudjak anyukámnak. Ez a fegyelem és odafigyelés 6 éves koromtól teljesedett ki igazán, hiszen édesapám váratlanul bekövetkezett halála óta ketten élünk.
Van, aki úgy gondolja, hogy a cukorbeteg egészségéért kizárólag saját maga a felelős, de én úgy vélem, ahhoz, hogy egy cukorbeteg teljes életet éljen, szükséges egy odaadó család, olyan közeg, amelyben nem érzi magát másnak, mint egészséges családtagjai.

 Tovább
Isten éltessen, Fanni!

Isten éltessen, Fanni!

Szerző: Cserpes Fanni

14 évvel ezelőtt szimbólum született. Ő akkor ezt nem tudta: a pufók kislány hangosan bömbölt, nagyokat evett, jókat aludt… a világból édesanyja és édesapja érdekelte. Majd múltak az évek, elindult, megszólalt, óvodás lett, iskolás, ma pedig már személyigazolvány-tulajdonos. Cserpes Fanni 14 éves!
Ma már tudja, hogy ő szimbólum. Tisztában van vele, milyen nagy dolog a létezése. Édesanyja cukorbetegként szülte a veszprémi kórházban. Épp november 14-én, a Diabétesz Világnapon. Azóta nyomon követjük a ma már nyúlánk, sportos tinédzser sorsát. Nincs nehéz dolgunk, mindennapos kapcsolatban vagyunk édesanyjával, Módos Anikóval, aki a kezdetektől munkatársa lapunknak.
Szeretjük Fannit önmagáért – és szeretjük azért, mert példája a diabéteszes asszonyok jóra fordult sorsának. Hajdanában elszörnyülködtek az orvosok, ha egy cukorbeteg hölgy gyermeket szeretett volna. Ma már természetesen fogadják, és semmivel sincs kisebb esélye az egészséges gyermeknek náluk, mint nem cukorbeteg asszonytársaiknál. Anikó és Fanni így együtt lettek példaképeink. Időről időre bemutatjuk őket olvasóinknak, mert szeretnénk, ha osztoznának közös örömünkben, és erőt merítenének sikerükből. Sajnos, pár éve ketten maradtak, Fanni édesapja már csak az égből figyeli őket. De van egy csodálatos nagymama és egy csodálatos nagypapa, akik vigyáznak mindkettőjükre. És vigyáznak ők – egymásra!

 Tovább

A közösség ereje

Amióta ember létezik, közösség is létezik. A közösség „eleven organizmus”, több formája vesz körül bennünket: a család, az osztálytársak, munkatársak, a hobbinkhoz kapcsolódó közösségek, a településünk közössége, a társadalom mint közösség stb. A közösség olyan tapasztalásokhoz juttat bennünket, amelyeket más módon nem élhetünk át, például az együttlét csak társas közegben értelmezhető, de a kirekesztettség érzése is csak így jöhet létre.

 Tovább
Összefogás a boldog, teljes életért

Diabétesz-világnap az SCE és a MentaPRO szervezésében

Összefogás a boldog, teljes életért

Eszembe jutottak a fiaim kiskori betegségei. Lázasak voltak, tüsszögtek, fájt a torkuk. A kisebbik egyszer kórházba is került tüdőgyulladással. És persze a bárányhimlőn is átestek, egyik a másik után. Aztán ez mind elmúlt, meggyógyultak. Néztem a sok jókedvű gyereket a Hajós Alfréd Általános Iskolában, a diabétesz-világnapi rendezvényen. Az ő betegségük nem múlik el. Mit lehet ezzel kezdeni? Gyerekként? Szülőként?

 Tovább
Szurikáta Családi Nap

Mosolygós arcok sokasága

Szurikáta Családi Nap

Október 6-án Budapesten, a MagNet Házban a Szurikáta Családi Napon vettem részt. Nézelődtem, beszélgettem, és nagyon sok mosolygós arcot láttam.

 Tovább
Alpokaljáról Kárpátaljára

„Tanuld és szeresd a diabéteszed, hogy jól kezelhesd!”

Alpokaljáról Kárpátaljára

Az iskolakezdést követően keltünk útra Blatniczky doktorral, hogy kárpátaljai magyar, diabétesszel élő gyermekekkel és családtagjaikkal töltsünk egy hosszabb hétvégét…
 Tovább
Szurkoltam a DiaEurón

Szurkoltam a DiaEurón

A futballpályán minden játékos egyenlő esélyekkel küzd a győzelemért. Ennek szellemében hívta életre az Ukrán Diabetes Szövetség (UDF) a DiaEuro labdarúgó-bajnokságot 2012-ben, Magyarország csapata 2013 óta vesz részt minden évben a nemzetközi tornán.
A program célja pozitív példát mutatni mindenkinek – elsősorban a cukorbetegséggel élőknek –, hangsúlyozni a tudatos életmód és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésének fontosságát. A DiaEuro olyan jelentőséggel bíró nemzetközi esemény, amely egyesíti a versengést az örömmel és az oktatással. A futball ma már sokkal több mint sport: a pozitív hozzáállás harca a győzelemért, a sikerért.
A Budai Gyermekkórház diabéteszes gondozottjai az előző három évben már a kolozsvári, a szarajevói és a bukaresti nemzetközi teremtornán is részt vettek szurkolóként. A lelkes csapat tagja Szigethy-Piros Márk, aki bukaresti beszámolója után most a 2018-as pozsonyi rendezvényről tudósít.

 Tovább
Törp tábor

Törp tábor

Az ország minden régiójából, Erdélyből és Kárpátaljáról érkező 25 frissen diagnosztizált óvodás- és kisiskoláskorú gyermeket nevelő család jelenlétében június első hétvégéjén, Szépalmán nagy sikerrel lezajlott a 11. Országos Edukációs Törp tábor. A szakmai továbbképzésnek, személyiségfejlesztő tréningnek és luxus családi nyaralásnak egyaránt nevezhető három napot a Győri Gyermekdiabétesz Gondozó és a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezte.
Mindegyik család gyermekéről a közelmúltban derült ki, hogy diabéteszes, volt, akinél csupán néhány hete, másnál óvodába lépés, ünnepek vagy épp iskolakezdés előtt – mindegyiküknek megvan a maga küzdelmes története.
Összeállításunk a Magyar Diabetes Társaság honlapján megjelent, Ballér Piroska által írt tudósítás és a részt vevő szülők köszönőlevelei alapján készült.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Kalandok a kalandparkban

Ez évben már másodjára tehettük meg az utat Debrecen és Zalaszabar között, ezúttal 75 gyerekkel: 10–18 év közötti diabéteszesek és testvéreik társaságában, köztük egy 10 fős szegedi különítménnyel.

 Tovább
Igaz mese a MentaBolygóról

Nyári Táborok – 2018

Igaz mese a MentaBolygóról

Egyszer volt, hol nem volt, még az Üveghegyen is túl – olyan messzire mentünk, hogy még a Földet is elhagytuk. Hős csapatunk, a Csillagvadász Elit Alakulat eljutott a MentaBolygóra. Addig azonban kalandos volt az út…

 Tovább

Fejér megyei gyermekek Balatonszabadiban

Nyári edukációs táborunkat idén is Balatonszabadiban rendeztük meg. A diabéteszes gyermekeket június első napjaiban várta a már megszokott környezet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Két turnusban, összesen 33, 7–14 év közti gyermek táborozott 8 szakképzett felnőtt kísérővel. Többen törzsvendégként érkeztek az üdülőbe, iskolai idejüket a táborhoz igazítva.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Cuki „Át-járás” tábor Gyulán

A Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója ismét az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület „IV. Át-járás” táborához csatlakozva szervezte meg idei nyári táborát alapítványunk, a „Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért” segítségével.
Idén a 28 táborozó gyermek között Erdélyből, Csíkménaságból érkező diabéteszes kislány is volt. A legfiatalabb táborlakó előző héten töltötte be az 5. életévét.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Nemcsak sorstársak, barátok is vagyunk!

A Cukorbetegek Egri Egyesülete negyedik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Nyári Napközis Tábort az egyesülethez tartozó fiatalok számára. Mint eddig mindig, most is érkeztek új résztvevők, akiket szeretettel fogadtunk be magunk közé. A táborban tovább erősödött közösségünk, barátságunk.

 Tovább
Lido di Jesolóban lubickoltunk

Nyári Táborok – 2018

Lido di Jesolóban lubickoltunk

Egyesületünk hatodik alkalommal táboroztatott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket külföldön, tengerparton. Az előző években Horvátországban voltunk, az idei évben nagyot álmodva úgy döntöttünk, hogy Olaszországba, Lido di Jesolóba megyünk táborozni. 11 felnőtt kísérte a 17 diabéteszes gyermeket, akik mindannyian inzulinanalóg-kezelésen voltak, két penes kivételével inzulinpumpát viseltek.

 Tovább
Pozsonyi Magyar Hírmondó

Nyári Táborok – 2018

Pozsonyi Magyar Hírmondó

A címbeli pozsonyi Magyar Hírmondó volt az első magyar nyelvű hírlap. Alapítója, Rát Mátyás evangélikus lelkész 1780. január 1-jén indította útjára a lapot, és közel 23 év után szűnt meg. A hírlapi emlékeken kívül számos egyéb magyar nevezetességgel találkoztunk az egykori országgyűlési városban. Utunk alapvető célja az volt, hogy a DiaEuro futsal-bajnokságon a magyar válogatott hivatalos szurkolói csapataként vegyünk részt.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!