Diabetes és Hypertonia Magazin
Szálka Brigitta receptje
Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel! Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.
Tovább
Szálka Brigitta receptje
1 adag tápanyagtartalma tejjel: |
Energia |
Fehérje |
Rost |
Zsír |
Szénhidrát |
296 kcal |
28 g |
5 g |
11 g |
18 g |
Tovább
Szálka Brigitta receptje
1 adag tápanyagtartalma: |
Energia |
Fehérje |
Rost |
Zsír |
Szénhidrát |
93 kcal |
4 g |
3 g |
6 g (ebből telített zsír: 3 g) |
4 g |
Tovább
Mi, a lap készítői ki nem állhatjuk ezt a rovatot, amely a közelmúltban megjelent a Diabetesben. Lassan minden számunkban emlékezünk: remek sorstársainkra, egyesületi kollégáinkra, akik sokat tettek a cukorbetegekért, akik jó barátok, lelkes szervezők voltak… Voltak! Egyre többen mennek el közülünk.
Tovább
Most, hogy a járvány visszaszorulni látszik, több figyelem juthat a hosszú távú következményeire. Ezek közé tartoznak az úgynevezett long-COVID tünetei is, azok a panaszok, amelyektől a fertőzésből kigyógyultak akár hónapokkal később is szenvedhetnek. Ilyenek a nehézlégzés, a fáradékonyság, a koncentráció képességének csökkenése vagy éppen az alvászavarok. Ha a lehetséges következmények listáját nem is ismerjük teljesen, azt már tudjuk, hogy ezek enyhe lefolyású betegség után is visszamaradhatnak. Vagyis nem csupán azokat fenyegetik, akik a COVID-fertőzést nagyon megszenvedték.
Tovább
Dr. Wittmann István professzor urat, a Magyar Diabetes Társaság elnökét kérdeztük: véleménye szerint miért jó, miért fontos a Dunántúli Diabetes Hétvége? Mi az, ami 25 éven át képes volt életben tartani?
Tovább
Kocsis Bálint séf receptje nyomán
1 adag tápanyagtartalma cukorral: |
Energia |
Fehérje |
Rost |
Zsír |
Szénhidrát |
299 kcal |
10 g |
11 g |
11 g (ebből telített zsír: 1 g) |
36 g |
Tovább
Nagy Margit – barátai, ismerősei Margitkája – elment. Olyan csendben, diszkréten, ahogy élt. Elaludt. 82 éves volt. 1989 és 2013 között, 24 éven át a Diabetes magazin Konyhasarok rovatát írta. Amikor nyugdíjba vonult, a lapban elköszöntem tőle…
Tovább
A hazai ajánlás alapelve a változatosság és mértékletesség
Szerző: Herth Viktória
Van porcelántányér, cseréptányér, üveg- és papírtányér, de egyikről sem állíthatjuk, hogy különösebben magas lenne az intelligenciahányadosuk. Mégis létezik OKOSTÁNYÉR®. Mint tudjuk, valójában nem a tányér okos, hanem az, aki a szimbolikus tányér tanácsait megfogadva táplálkozik.
Dr. Pálfi Erzsébet dietetikussal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnökével, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docensével beszélgettünk, ő magyarázta el, mit kell tudnunk az okostányérról.
Tovább
Szerző: Zalai Noémi
„A magyar konyha hagyományai régmúltra nyúlnak vissza. Az itt élő népektől átvett ételek mellett évszázadok során számos hatás érte konyhánkat. A honfoglalás utáni idők konyhatechnikája, ételei alig ismertek…
Tovább
Szerző: Dr. Kováts Boglárka
Ősszel és télen a szezonális felső légúti fertőzéseket (náthát, megfázást, influenzát) leggyakrabban vírusok okozzák. A náthák okozói eddig is gyakran voltak különböző koronavírusok, a mostani világjárványt okozó COVID-19 kórokozója is ezekkel rokon vírus, de sokkal veszélyesebb, súlyosabb betegséget okoz. Mindennek ellenére az enyhe esetekben az otthoni kezelésre mindegyik vírus esetében ugyanazok a lehetőségeink. Ritkábban állhat az ilyen megfázások hátterében bakteriális fertőzés, viszont az elhúzódó vírusfertőzés esetén szövődményként jelentkezhet bakteriális felülfertőződés. Ilyen esetekben nagyon fontos orvosi segítséget kérni, mert – a vírusos fertőzésekkel szemben – ilyenkor antibiotikumkezelés szükséges.
Tovább
Szerző: Dr. Fejes Imola
Ebben a rovatban néhány friss, nemzetközi, tudományos kutatási eredményt ismerhet meg a kedves olvasó a magasvérnyomás-betegséggel (hipertónia), valamint a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségekkel kapcsolatosan. Igyekszünk a nemzetközi tudományos cikkek üzenetét – melyek a mindennapi életben is hasznosak lehetnek – érthető, hétköznapi nyelven átadni.
Tovább
Szálka Brigitta receptje
1 szelet tápanyagtartalma cukorral: |
Energia |
Fehérje |
Rost |
Zsír |
Szénhidrát |
268 kcal |
6 g |
7 g |
14 g |
28 g |
Hozzáadott cukor nélkül: |
249 kcal |
6 g |
8 g |
13 g |
27 g (ebből poliol: 2,5 g) |
Tovább
Szálka Brigitta receptje
1 adag tápanyagtartalma: |
Energia |
Fehérje |
Rost |
Zsír |
Szénhidrát |
605 kcal |
58 g |
10 g |
23 g |
38 g |
Tovább
2022 Poznan, Lengyelország
Több mint egy éve a Sportos Cukorbetegek Egyesülete meghívást kapott a lengyel CukierAsy Egyesülettől az idén március elején ötödik alkalommal megrendezett diabos focikupára. A koronavírus miatt több ország is visszalépett, így a házigazdákon kívül német csapatokkal mérkőztek meg a magyar diabéteszes gyermekek, akik az ország különböző pontjaiból három korcsoportba jelentkeztek. A csapatok összetétele vegyes volt, hiszen a játékosok között az amatőr, de annál lelkesebb résztvevőtől a profi, leigazolt focistáig mindenki lehetőséget kapott a megmérettetésre.
Tovább