Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Fejlődési lehetőségként fogtam fel

Gál Sándor

Fejlődési lehetőségként fogtam fel

2012 nyarán elkaptam egy megfázós, hasmenéses betegséget. Anyával elmentünk a háziorvoshoz, aki azt mondta, igyak kólát. Estére nagyon rosszul lettem, gyenge voltam, alig kaptam levegőt, hiszen akkor már diabéteszes voltam, csak még nem tudtunk róla…
 Tovább

Az 1-es típusú diabétesz megítélésének megváltoztatásért

Kék Lufi Kampány

A Medtronic „Kék lufi” (Blue Balloon) néven indította útjára társadalmi célú kampányát, ami az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos társadalmi előítéletek/tévhitek eloszlatását tűzte ki célul. A kampány segítséget nyújthat abban, hogy a társadalom minden tagja jobban megértse, milyen kihívásokkal és nehézségekkel szembesülnek az 1-es típusú diabéteszesek. Ennek szemléltetésére készült egy „kék lufi” videó, amelyben ez vizuálisan is bemutatásra kerül. A film szereplői úgy élik hétköznapjaikat, hogy közben folyamatosan egy kék lufit próbálnak egyensúlyozni a kezükben. Ahogy ez a kisfilmből is kiderül, ez nem is olyan egyszerű feladat. Az 1-es típusú diabétesz olyan, mintha életünk minden percében egy lufit próbálnánk a levegőben tartani.

 Tovább
Diagnózis után

Külföldi példák az iskolai visszailleszkedés segítéséről

Diagnózis után

Világszerte 1,1 millió gyermek és serdülőkorú fiatal él 1-es típusú cukorbetegséggel, akik közül ma Magyarországon több mint 5000 kiskorú az érintett, és a megbetegedések száma szinte mindenütt emelkedik.

A diabétesz diagnózisának felállítása után minden országban azonos forgatókönyv szerint zajlik a kezelés megkezdése és a terápia kialakítása. A kórházi alapedukáció megtörténtével és a napi teendők elsajátításával a cukorbeteg gyermek és környezete számára élethosszig tartó állapot folyamatos, aktív menedzselése veszi kezdetét.

A gyermekek esetében kiemelt szerepet kap az a tény, hogy az idejük nagy részét köznevelési és közoktatási intézményekben töltik. Mivel a kisebbek életkoruknál fogva a betegségüket önállóan kezelni nem tudják, így az intézményekben dolgozó felnőttek segítségére szorulnak. A diabétesz mindennapi ellátása a szülők és a pedagógusok összefogásával tud sikeressé válni, ami a későbbiekben jól kezelt állapothoz és kiegyensúlyozott gyermekkorhoz vezethet.

Bár a diagnózist követő orvosi lépések szinte mindenütt azonosak, a nem orvosszakmai támogatás már nagyon színes képet mutat. A nemzetközi szervezetek globális összefogásán túl a különböző országok eltérő módokon igyekeznek a kiskorúak köznevelési integrációját, illetve az ahhoz tartozó edukációs segítségnyújtását támogatni. Ezen példák közül mutatunk be párat, érzékeltetve, hogy különböző országokban milyen támogatásra számíthatnak a frissen diagnosztizált gyermekek és családtagjaik.

 Tovább

Tábor egy pszichológus szemüvegén keresztül

Azok közé a (talán nem is annyira) ritka esetek közé tartozom, akiket felnőttkorukban ért utol az 1-es típusú diabétesz. Ez a 7 évvel ezelőtt kapott diagnózis vezetett új pályára, ennek hatására lettem pszichológus. Így nem pusztán szakmai szemmel, hanem saját tapasztalataimból tudom, milyen érzés szembesülni a betegség tényével, mennyire megterhelő alkalmazkodni a diabéteszből adódó szabályokhoz és kialakítani egy új, néha lemondásokkal járó életmódot. Életkoromból adódóan egy dolog viszont kimaradt: a diabéteszes gyerektáborok adta élmények és tapasztalatok. Ezidáig.

 Tovább
Megtanultuk, hogy csodákra is képesek vagyunk

A Nyír-Diabet Egyesület kamasztábora Seregélyesen

Megtanultuk, hogy csodákra is képesek vagyunk

Táborunk különlegessége, hogy a diabos kamaszoknak nyújt élményt, kizárólag 12 évnél idősebbeknek. A baráti légkört, amely napjainkat jellemezte, az egyetemista önkéntesek alapozták meg: 41 táborozó, 21 önkéntes és 5 szervező foglalta el egy hétre Seregélyesen kedvenc táborhelyünket, immár tizedik alkalommal.

 Tovább
Fenyvesi Próféták

Fenyvesi Próféták

A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány idén is elhozta Balatonfenyves-Alsóbélatelepre az egy évig kitartó boldogsághormon-készletet, valamint azt a különleges és leírhatatlan köteléket, amit csak a 6 napos tábor végével vihet magával haza az ember.

 Tovább
Telkibányai kalandok édesen

Telkibányai kalandok édesen

A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is megrendezésre került a diabéteszedukációs tábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának gyermekdiabetes-gondozója szervezésében. A tábor a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány Erzsébet-tábor pályázata jóvoltából, a Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány közreműködésével jött létre, Telkibányán.

 Tovább
Debreceni gyerekek Zalaszabarban

Mint minden évben

Debreceni gyerekek Zalaszabarban

COVID-gyorsteszt után buszra pattantunk, hogy ismét megtegyük 75 gyerekkel és lelkes kísérőinkkel a csaknem 400 kilométeres utat, ami elválasztja Debrecent Zalaszabartól.

 Tovább
Egri családi élménytábor

Egri családi élménytábor

A Cukorbetegek Egri Egyesülete idén 7. alkalommal rendezett nyári diabétesz-gyerektábort, 72 fővel. A cukorbeteg fiatalokon és szakembereken kívül lehetőség volt a szülők és a testvérek részvételére is, akik az ország minden részéből érkeztek. Korábban ezek a családok nem ismerték egymást. A tábor egyik haszna, hogy most már a gyerekek és a szülők összejárnak, baráti kapcsolatba kerültek egymással, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak.

 Tovább
MentaBOLYGÓ 2021

A MentaPRO Alapítvány napközis tábora

MentaBOLYGÓ 2021

A MentaPRO Alapítvány 2021-ben negyedik alkalommal rendezte meg napközis táborát: a MentaBOLYGÓra idén összesen 55 gyermek látogatott, két turnusban. A tábor különlegessége, hogy nemcsak a diabétesszel élő gyerekeket, hanem testvéreiket is szeretettel látjuk. Nekik ez a helyzet különleges, hiszen itt ők lógnak ki a sorból, ők nem mérnek cukrot, nem viselnek szenzort, pumpát.

 Tovább
Tábor Kislődön

Tábor Kislődön

A Győri Diabétesz Gondozó szervezésében csodálatos hetet tölthettünk a Sobri Jóska Élményparkban, Kislődön.

 Tovább
„A TÁBOR”

„A TÁBOR”

A Békés megyei diabéteszes gyermekek csak így hívják: A TÁBOR. A segítők is csak így beszélnek róla: A TÁBOR. Csupa nagybetűvel. Mert diabéteszes, Békés megyei gyermekként tábor csak egy van: ahol jó lenni, ahol vigyázunk egymásra, ahol együtt vagyunk, ahol tanulunk – de másképp, mint az iskolában –, ahol ki van számolva az étel szénhidrátja, ahol vércukrot mérünk és inzulint adunk, ahol úgy kifáradunk, hogy csak na, de azért jó hajnali 3 körül elaludni!

 Tovább
Gábor és a diabétesz – jó viszonyban vannak

Dr. Gremsperger Gábor

Gábor és a diabétesz – jó viszonyban vannak

A diabétesz nem betegség! A diabétesz állapot, életforma. Ha az ember meg tud tanulni együtt élni vele, teljesebb élete lehet, mintha nem lenne diabéteszes – kezdte előadását dr. Gremsperger Gábor a DiabKupa rendezvényen. Elmesélte az életét és kapcsolatát a diabétesszel. Elsőre talán hihetetlen, de ők ketten – Gábor és a diabétesz – jó viszonyban vannak.

 Tovább
Jogszabályi változások az iskolákban, óvodákban

Jogszabályi változások az iskolákban, óvodákban

Szerző: Tóbiás Lilla

A köznevelési törvény változásáról és a menzarendeletről is szó volt a Szurikáta Alapítvány nyárvégi eseményén, ahol bemutatták az alapítvány és a Bókay Gyermekklinika pedagógusképzése alapján írt Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyvet.

 Tovább
Karácsony a nagyvilágban

Karácsony a nagyvilágban

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!