Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A vesék a kiválasztás páros szervei. Feladatuk a szervezetünk anyagcseréje során keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, a homeosztázis fenntartása. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, valamint a kalcium- és csontanyagcserében. A veseműködés szervezetünk csaknem minden szervrendszerére hatással van valamilyen módon, az egészség megtartásához nélkülözhetetlen a vesék megfelelő állapota.

 Tovább
Kölessaláta

Kard Éva receptje

Kölessaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
208 kcal 8 g 9 g 25 g
 Tovább
Nyertünk!

DiaEuro 2023

Nyertünk!

Szerző: Herth Viktória

Nem vagyok focirajongó, de a magyar diabéteszesek futsalválogatottjáért nagyon izgultam. Annyira lelkesek voltak a fiúk, annyira akartak bizonyítani! Sikerült nekik!

 Tovább
Kortalanokkal fesztiváloztunk

CEOSZ

Kortalanokkal fesztiváloztunk

Szerző: Füzesi Brigitta

Az idei június nem csak szokatlanul esős napokkal, hanem egy fantasztikus eseménnyel indult, hiszen a Magyar Szabadidősport Szövetség június 7-én hatalmas és hihetetlenül jó hangulatú rendezvényre várta a fesztiválozni vágyókat. Bár a fiatal életkor nem volt kizáró tényező, a Szépkorúak Fesztiválja elsősorban az érettebb, tapasztaltabb, bölcsebb korosztálynak kínált felejthetetlen élményeket.

 Tovább
Úgy megy a COVID, hogy marad

COVID-19

Úgy megy a COVID, hogy marad

Májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lefújta a COVID-veszély miatt meghirdetett világriadót, ezzel az új koronavírus is besorolt a szokásos járványaink közé. Már ritkábban kerül be a napi hírekbe, kevésbé látszik érdekesnek, de ettől még nem lett veszélytelen, ugyanúgy halálos kimenetelű is lehet. Ez utóbbi miatt pedig még sokáig érdekes lehet a COVID kutatása, s a rizikócsökkentés bevált módjait is érdemes gyakorolni.

 Tovább
Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

DiabPONT

Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A környezetünktől függünk. Mindenki, de a cukorbetegek talán kicsit jobban. Mire gondolok? Orvosként számtalanszor halljuk: ugyanazt ettem, ugyanazt csináltam, mint máskor, mégis egészen más volt a cukrom.

 Tovább
Újból megmozdult az ország

Botra fel!

Újból megmozdult az ország

Május 20-án ötödik alkalommal került sor a „Botra fel!” országos nordic walking sétára. A CEOSZ által 2017-ben indított, töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezés célja olyan mozgásforma megismertetése és kipróbálása, amely minden korosztály számára ajánlható, függetlenül az életkortól, attól, hogy valaki sportolt-e korábban, vagy hogy van-e bármilyen betegsége.

 Tovább
Negatív példa vagyok

Negatív példa vagyok

Szerző: Herth Viktória

1991. március 10-én, Budapesten megszületett Paróczai Geri, egészségesen, készen arra, hogy szembenézzen a világ kihívásaival. 1999. március 10-én a Heim Pál Kórház betegágyán fekve megtudta, hogy diabéteszes.

 Tovább
Szakorvosi együttműködések

Magyar Diabetes Társaság

Szakorvosi együttműködések

Az elmúlt hónapokban a Magyar Diabetes Társaság több orvostársasággal is együttműködési megállapodást kötött. Erről – és a betegoktatás fontosságáról – kérdeztük Wittmann István professzort, az MDT elnökét.

 Tovább
A beteg java a legfőbb törvény

Salus aegroti, suprema lex esto

A beteg java a legfőbb törvény

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A Magyar Diabetes Társaság alapító okiratában olvasható két roppant összetett, bonyolultnak tűnő mondat. Ezek a mondatok szerepelnek a társaság weblapjának (diabet.hu) nyitó oldalán is…
 Tovább
Gyermektábor Partium csodálatos világában

Petőfi nyomában

Gyermektábor Partium csodálatos világában

Biztosan sokan emlékeznek még a tanulmányaikból arra, hogy Petőfi Sándor és hitvese, Szendrey Júlia 1847 szeptemberében a koltói Teleki-kastélyban töltötte a mézesheteket…
 Tovább
30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

Gyáli Cukorbetegek Egyesülete

30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

A gyáli Cukorbetegek Egyesülete áprilisban megalakulásának 30 éves jubileumát ünnepelte az Arany János Közösségi Házban.

 Tovább
MentaHÁLÓ Családi Hétvége

MentaPRO Alapítvány

MentaHÁLÓ Családi Hétvége

Szerző: Kerekes Andrea

Három évvel ezelőtt hoztuk létre mentorhálózatunkat, amelynek a MentaHÁLÓ-program nevet adtuk…
 Tovább
10 éves a Sportos Cukros

Sportos Cukorbetegek Egyesülete

10 éves a Sportos Cukros

Szerző: Muskát Erika

Idén kerek szülinapot ünneplünk, 10 évesek lettünk: 2013. január 30-án került hivatalosan bejegyzésre a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, amelyet leginkább Sportos Cukrosként szoktak emlegetni…
 Tovább
Zöldséget a tányérra!

Zöldséget a tányérra!

Szerző: Füzesi Brigitta

A magyarok évente 60 kg zöldséget fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta 160 grammnyi zöldséget eszünk mi magyarok, szemben az ENSZ ajánlásával, ami 400 gramm, tehát alaposan át kell gondoljuk az étkezéseink összetételét, ha közelíteni szeretnénk a nálunk sokkal egészségesebben táplálkozó európai nemzetekhez.
Természetesen mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek nekünk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak, mint bármi más, amit megehetünk. De sok olyan lenyűgöző tény is ismert a zöldségekkel kapcsolatban, amelyekről a legtöbb embernek fogalma sincs. Az érdekesség kedvéért íme néhány ezek közül.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!