Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Vércukorszint-előrejelzés telefonon

Vércukorszint-előrejelzés telefonon

Az inzulint 1921-ben fedezték fel, az első vércukorszintmérők az 1970-es években jelentek meg, 2019 elejétől pedig már arra is lesz mód, hogy a cukorbetegek hat órára előre tájékozódjanak a vércukorszintjük várható alakulásáról. Ezt a DiabTrendnek elnevezett telefonos alkalmazás teszi lehetővé, amely három magyar fiatalember, a Havlik testvérek évek óta tartó munkájának eredménye.

 Tovább
Az inzulinpumpa-használatról „haladóknak”

Az inzulinpumpa-használatról „haladóknak”

A technológia gyors fejlődésének köszönhetően az inzulinpumpás kezelésben egyre újabb fejlesztések, lehetőségek érhetők el. Ezekről hallhattunk a szerzőtől 2018. október 6-án a Szurikáta Családi Napon.

 Tovább
Hol tart ma a gyermekdiabétesz-gondozás?

SWEET

Hol tart ma a gyermekdiabétesz-gondozás?

A SWEET Projekt az EU közegészségügyi programjának támogatásával 2008-ban indult azzal a céllal, hogy javítsa, illetve harmonizálja a gyermek- és serdülőkori diabétesz prevencióját, diagnózisát és gondozását azáltal, hogy támogatja a gyermekgyógyászati diabétesz-referenciaközpontok hálózatának kiépítését Európában.
A hálózatot sikerült elindítani, s ezzel csökkenteni az egyenlőtlenségeket a gyermekkori diabétesz gondozásában. A projekt első szakasza 2011-ig tartott.

 Tovább
Mi a cukorbetegség?

Mi a cukorbetegség?

Gyakran tapasztalom, hogy a frissen diagnosztizált diabéteszes gyereknél a szülők első reakciója a pánik, a kétségbeesés. Ezt követően elkezdődik az edukáció, ennek során számtalan friss információt kénytelenek elsajátítani, ami nehéz feladat.
Ez az ismertető leginkább laikus szülők – és nagyobb diabéteszes gyermekek – számára készült. Igyekeztem minél egyszerűbben és érthetőbben fogalmazni, így szükségszerűen tartalmaz leegyszerűsítéseket, általánosításokat is, ezért kérem, hogy az olvasottakat mindenképpen beszélje át kezelőorvosával!

 Tovább
Segítség a családnak

Segítség a családnak

Kerekes Andrea fiát, Áront 2009-ben, tíz és fél éves korában diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel. Orvosi, dietetikusi segítséget kaptak ugyan, de pszichés támogatáshoz csak baráti körben jutottak. Férjével együtt úgy érezték, van mit tenniük ezen a területen.

 Tovább

Diabéteszes a testvérem

„Diabéteszes lett a tesóm! Aggódom érte, féltem őt, közben zavar is kicsit, hogy mindenki csak rá figyel, vele van elfoglalva. Milyen rossz lehet neki, én biztos nem tudnám végigcsinálni, amit neki kell, szomorú is vagyok amiatt, hogy neki ilyen baja lett. Remélem, nekem nem lesz ilyen problémám, vagy gonoszság ilyet gondolni?” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok, érzések kerítik hatalmába azt a gyermeket, akinek testvére érintett az 1-es típusú diabéteszben.
Mit él át a testvér? Hogyan lehet könnyíteni az ő helyzetén? Túlféltő, szorongó, indulatos, féltékeny – mit kell tenni ahhoz, hogy helyreálljon a családi egyensúly? A 2018. október 6-án, a Szurikáta Családi Napon elhangzott előadásból született cikk a családi dinamikák változásáról szól a diabéteszes gyermek családjában, különös hangsúllyal a testvérgyerekeken.

 Tovább
Amikor beüt a ménkű

Amikor beüt a ménkű

A család, mint egy élő rendszer, folyamatosan változik, fejlődik. A változások többnyire előre láthatóak és tervezhetőek az egymást követő életciklusok szerint, de van úgy, hogy beüt a ménkű. Ahogyan egy harmadik személy megjelenése a párkapcsolatban, vagy egy váratlan haláleset, úgy a betegség sem szerepel a család fejlődésének „normál menetében”, és elkerülhetetlenül megváltoztatja a működését. Minderről Bóta Tímea pszichológus beszélt a Budapesten megrendezett gyermekdiabétesz-napon.

 Tovább
A gyermekorvos nem ismerte fel

A gyermekorvos nem ismerte fel

A hároméves Kinga története mindennél meggyőzőbben igazolja, mennyire fontos az ismeretterjesztés. Nem csak a szülők, óvónők, védőnők körében, a gyermekorvosok figyelmét is fel kell hívni arra, hogy már a legkisebbek esetében is gondolniuk kell az 1-es típusú diabétesz lehetőségére. Kinga történetét édesanyja mesélte el.

 Tovább
Az „ötödik gyermek”

Az „ötödik gyermek”

Emília békésen tűri, hogy az apukája megszúrja, majd gyakorlott kézzel rögzítse a karján a szenzort. Tavaly, négyéves korában derült ki, hogy 1-es típusú diabéteszes, ráadásul gluténérzékeny. A testvérei, Dóri, Rebeka és ikertestvére, Endre körülöttünk játszanak, míg az anyukával, Szászné Bedő Ágnessel beszélgettünk.

 Tovább
Tour de France – az álom

Tour de France – az álom

Magyarországon 39. alkalommal, 2018. augusztus 14. és 19. között rendezték meg a Tour de Hongrie-t, az ország legnagyobb közúti kerékpárversenyét. A 800 kilométeres verseny 5 szakaszból állt, 10 megyét érintett és 100 településen haladt át. Siófoktól indult, Kazincbarcikán zárult, 20 csapat 140 versenyzője vett részt rajta. A verseny magyar történelmében először jelen volt a nemzetközi diabéteszes csapat, a Team Novo Nordisk, amelynek tagjai nemzetközi kerékpárversenyeken vesznek részt azzal a küldetéssel, hogy inspirálják és tanítsák a diabétesszel élőket. Az eseményről készített tudósítás a felnőtteknek szóló Dia­betes magazin 2018/4. számában jelent meg. Már ott megígértük, hogy Marcit – aki szintén találkozhatott a Team Novo Nordisk tagjaival – a fiataloknak szóló Diabetes Juniorban bemutatjuk. Nem véletlenül: Marci is diabéteszes és kerékpárversenyző. S e két dolgot édesanyja segítségével ügyesen, szakszerűen, ráadásul eredményesen tudja összehangolni.

 Tovább
Mértékkel, okosan

Mértékkel, okosan

A 17 éves Sándorfi Ajsa nem mindennapi hölgy. Már a neve is furcsa – törökül barázdabillegetőt jelent –, de szépsége, energikussága, céltudatossága emeli ki igazán az átlagból. 10 hónapja diabéteszes. Thaibox-Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok a juniorok között, a világon pedig kategóriájában a harmadik legjobb. Az Európa-bajnoki címet három hónappal a cukorbetegség megjelenése után szerezte meg. Lenyűgöző!

 Tovább
Nem kezelnek betegként

A diabétesz és mi

Nem kezelnek betegként

Tízéves vagyok, a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola negyedik osztályos tanulója. Másfél évvel ezelőtt lettem diabéteszes, a családban rajtam kívül édesapám is cukorbeteg…
 Tovább
Ne a betegség irányítson!

A diabétesz és mi

Ne a betegség irányítson!

Októberben volt egy éve, hogy egyedül elindultam első tengerentúli utamra, Peruba, hogy meglátogassam egy barátnőmet. Egyedül már utaztam sokat, Angliában tanultam régebben, és a szüleimmel is gyakran megyünk ki Londonba színházi előadásokat nézni.

 Tovább
Hozzáállás kérdése

A diabétesz és mi

Hozzáállás kérdése

A beletörődés olyan állapot, amikor az ember tehetetlennek érzi magát, nem hisz abban, hogy megváltoztathatja a jelen pillanatot. Az elfogadás viszont megszünteti a szembenállást. Elfogadni annyit tesz, mint ellenállás nélkül, nyugodtan átadni magunkat a pillanatnak. Mivel mindenkiben benne van a teremtő erő, így bármit meg tudunk változtatni, ha hiszünk önmagunkban.

 Tovább
Vízilabdázom!

A diabétesz és mi

Vízilabdázom!

Sziasztok! Bálint vagyok, 10 éves, 4 éve vízilabdázom a Váci Vízilabda SE-nél, és 3 éve vagyok cukorbeteg. Az egyik táboromról mesélek, amely Olaszországban, Lignanóban volt. Reggel 7-kor indultunk, 8 óra múlva már ott is voltunk…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!