Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Bözsi néni bölcsessége

„Nézzen rám, és tanuljon belőle!”

Bözsi néni bölcsessége

Szerző: Herth Viktória

Az 1994/1. számban megjelent cikk 25 éve készült, Bözsi néni már 15 éve nincs köztünk – én mégis jól emlékszem rá, pedig csak egy alkalommal találkoztunk. A kis bakonyi faluban élő néni saját kárán megszerzett tudása, megszenvedett bölcsessége, minden baj után felragyogó életszeretete sokszor eszembe jutott…

 Tovább
Egy fegyelmezett ember

Joslin-díjasaink

Egy fegyelmezett ember

Szerző: Őrsi Ágnes

Dr. Gál Attila 44 éve érintett, közelebb van az ötvenéves Joslin-díjhoz, mint a 25 éveshez, amelyet ezúttal átvehetett. A többi vendégtől eltérően őt nem veszik körül régi ismerősök, hiszen a Diabetes újság harmincadik születésnapjára szervezett Civil Nap az első alkalom, amikor eljött a közösségbe.

 Tovább
Kamiontól a levendulaültetvényig

Joslin-díjasaink

Kamiontól a levendulaültetvényig

Szerző: Somfai Katalin

Szabó István fess, mosolygós úriember, 25 éve inzulinos cukorbeteg. Példamutató fegyelemmel és derűvel tekint betegségére, életére. Győrben él feleségével, két lánya van. Hivatásos sofőrként dolgozott, nyugdíjasként pedig levendulát termeszt.

 Tovább
Több hibátlan eszközt szeretnék!

Joslin-díjasaink

Több hibátlan eszközt szeretnék!

Szerző: Őrsi Ágnes

A szőke, mosolygós Stefkó Istvánné – aki az 50 évnyi inzulinozásért járó érmet vette át – megfogalmazta azt, amit mindenki, akit elér egy nehezen gyógyítható vagy éppen gyógyíthatatlan betegség:

 Tovább
Mi döntjük el, hogyan akarunk élni

Joslin-díjasaink

Mi döntjük el, hogyan akarunk élni

Szerző: Somfai Katalin

Buzás Sándorné Jusztina 25 éve inzulinos cukorbeteg, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke. Két gyermeke, négy unokája van.Egyik legnagyobb öröm számára, ha betegtársainak segíteni tud. Tettre kész személyiség, ez egyesületi munkáján is meglátszik, rengeteg programot szervez, mindenkinek jut pozitív energiájából.

 Tovább

Levéltöredékek

Vannak olyan szerkesztőségünkbe érkező levelek, amelyek teljes terjedelmükben közlésre érdemesek, ám vannak magánjellegű írások is. Ezekben is van egy-egy mondat, gondolat, amelyet jó lenne, ha sokan olvashatnának. (A 2003/5. szám óta 16 év eltelt, de akár ma is készíthettem volna az összeállítást – HV)

 Tovább

Nemzetközi találkozó Egerben

Szeptemberben immár 14-dik alkalommal rendezték meg Egerben a Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót. Minden eddiginél többen érkeztek. Az ország minden részéből és a határon túlról is jöttek cukorbeteg-szervezetek: Szabadkáról, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, s eljöttek a Hargita megyei Diabétesz Szövetség képviselői.

 Tovább
1-es típusú cukorbetegek képzése Győrben

1-es típusú cukorbetegek képzése Győrben

Az elmúlt két évben az 1-es típusú fiatal diabéteszesek gyermekgondozóból a felnőttrendelési rendszerbe való átmenetének megkönnyítését tűztük ki célul. A program sikeres volt, ezért folytatást szerveztünk…
 Tovább
Stratégiaváltás szükséges a cukorbetegek gondozásában

Stratégiaváltás szükséges a cukorbetegek gondozásában

Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát is érinthetik, becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forintos egészségbiztosítási kezelési költséggel jár…
 Tovább
Az inzulingyártás története

Az inzulingyártás története

Szerző: Szabó Zsuzsa

Az írás 2009-es megjelenése óta is töretlen az inzulinkutatás és -fejlesztés. Ahogy egyre jobban megismertük a cukoranyagcserénk részleteit, úgy fogalmazódtak meg új elvárások az inzulinkészítményekkel szemben – ez indokolta a 2009/1. szám cikkének átdolgozását, kibővítését (dőlt szedéssel jelölve – a szerk.).

 Tovább
Fertőzés cukorbetegségben

Fertőzés cukorbetegségben

Szerző: Prof. dr. Jermendy György

A cukorbetegek fertőzéses kórképeivel kapcsolatos ismeretek igen fontosak a betegek számára, s ennek több oka van. Egyrészt egyes fertőzéses eredetű kórképek cukorbetegekben gyakrabban alakulnak ki, különösen akkor, ha az anyagcsere-helyzet tartósan rossz. Másrészt ismeretesek olyan speciális fertőzések, amelyek jellemző módon, szinte kizárólag csak cukorbetegekben fordulnak elő. Végül igen nagy jelentőségű az a körülmény, hogy egy fertőzéses eredetű megbetegedés a szénhidrátanyagcsere-zavart átmenetileg ronthatja, hányinger, hányás miatt nehézkessé válhat a tabletták szedése, gond merülhet fel az inzulin adásával kapcsolatban.
Mindezek miatt érdemes újra röviden áttekinteni a cukorbetegek fertőzéses eredetű kórképeivel kapcsolatos – a Diabetes 1998/2. számában megjelent – ismereteket, betegeink sokszor elhangzó kérdései szerint.

 Tovább

Influenza és cukorbetegség

Az influenza: influenzavírus által okozott, cseppfertőzéssel terjedő légúti megbetegedés, amely általában járványszerűen jelentkezik…
 Tovább
50 csúcs 50 nap alatt

50 csúcs 50 nap alatt

Szerző: Somfai Katalin

Michael Shelver (25) és Patrick Mertes (27) fiatalemberek nagyot álmodtak: 50 nap alatt megmászták Amerika 50 tagállamának legmagasabb csúcsait. Eddig 300 ember mondhatja el magáról, hogy élete során teljesítette a nem mindennapi kihívást, egy éven belül alig néhányan, ők pedig az első diabéteszesek, akik belevágtak ebbe az embert próbáló kalandba.

 Tovább
Fergeteges világnap volt!

A diabétesz világnapja – 2019

Fergeteges világnap volt!

Az idén november 9-én került sor a sokak által már csak „lurdys világnapként” emlegetett rendezvényre, amely évek óta talán a legjelentősebb a cukorbetegségben valamilyen módon érintett laikusoknak szóló események közül. A rendezvény ideje alatt megállás nélkül zajlott a…
 Tovább
Sportos Cukros Világnap

A diabétesz világnapja – 2019

Sportos Cukros Világnap

Az idei rendezvényen is a diabétesz kezelésének három alappillére volt a fő téma: Inzulin: Nem kérdés, az 1-es típusú diabosok számára létszükséglet…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!