Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Szerző: Zalai Noémi

Az édes íz szeretete már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során kialakul, és e finom íz iránti vonzódásunkat mi sem jelzi jobban, mint hogy az édes szót nemcsak ételekre, de kellemes eseményekre, emberekre is használjuk…
 Tovább
Reggel vagy este?

Mikor szedjem a vérnyomáscsökkentőmet?

Reggel vagy este?

Szerző: Dr. Járai Zoltán

A magasvérnyomás-betegség, azaz a hipertónia rendkívül gyakori megbetegedés, hazánkban mintegy hárommillió felnőttet érint. Következményei súlyosak, hiszen az érrendszeri és szívbetegségek szinte mindegyikének kockázati tényezője a hipertónia. Kezelése tehát azért fontos, hogy megelőzzük ezeket a hazánkban legtöbb halált eredményező betegségeket, kiemelten a szívinfarktust, a szélütést, idült vesebetegséget és az érelmeszesedés egyéb súlyos formáit.

 Tovább
Paradicsomos halleves rizstésztával

Gasztroblogger a Receptsarokban

Paradicsomos halleves rizstésztával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
201 kcal 12 g 8 g 18 g
 Tovább
A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Jó oka van annak, hogy a mediterrán étrendet 2022-ben ötödik éve választják a legjobb étrendnek a világon és a legjobb diétának a cukorbetegség kezelésére. A mediterrán diéta inkább életmód, mint szigorú étrend. Kiváló választás lehet, ha cukorbetegként ennek a diétának a szabályait követjük, hiszen nemcsak jobb vércukorszinteket, hanem akár fogyást és az energiaszint növekedését is megtapasztalhatjuk. Ezért fontos küldetése az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítse a cukorbetegeket az egészségtudatos gondolkodásmód elérésében. Támogat egészségi állapotunk javításában, és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább

Lang Gusztáv-díjasok

Szerző: Herth Viktória

Még márciusban, a Civil Fórumon adta át a veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért a Lang Gusztáv-díjakat. Megígértük, hogy a két díjazottat későbbi számunkban bemutatjuk. Be kell vallanom – mentségünkre szóljon, hogy nagyon zavaros évünk volt –, elfelejtkeztünk róla. Szerencsére észbe kaptunk, s ebben a kicsit ünnepi, karácsonyra megjelenő számunkban pótoljuk mulasztásunkat.

 Tovább
Holisztikus szemlélet az életkilátások javításáért

Holisztikus szemlélet az életkilátások javításáért

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek jelentik a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halál­okot, de a diabétesz – jóval azelőtt is, hogy felismernék – számos más szervet is károsít, az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet…
 Tovább
Méreg vagy gyógyító ital?

Kávé

Méreg vagy gyógyító ital?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A kávé régóta ismert és kedvelt élénkítő ital, de nagyot változott az utóbbi években a tudományos megítélése – egészségtelen függőség helyett a kutatások fókuszában immár az egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak. Korábban a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, a kutatások azonban nem találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a szív-érrendszeri megbetegedések között.

 Tovább
Húsgombóc kapormártásban

Gasztroblogger a Receptsarokban

Húsgombóc kapormártásban

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
419 kcal 19 g 31 g 13 g
 Tovább
Sportos életmód a diabétesz menedzselésében

A diabétesz világnapja – 2022

Sportos életmód a diabétesz menedzselésében

Szerző: Muskát Erika

Nívós előadásokkal és neves szakemberek részvételével, valamint színvonalas workshopokkal tarkított programkínálat várta november 13-án a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központja közös világnapi rendezvényére érkező vendégeket. Az esemény mottója: Sportos életmód a diabétesz menedzselésében.

 Tovább
Belvárosi séta

A diabétesz világnapja – 2022

Belvárosi séta

Szerző: Venesz László

Már 2020-ban a Lions Klubbal közösen terveztük a diabétesz világnapját, akkor a járvány miatt meghiúsult. Tavaly annyival könnyebb volt, hogy nem kellett nulláról indulnunk, most, 2022-ben az előző évi tapasztalat alapján az ötfős szervezőcsapat – a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület, a Patrónus Lions Club Győr és a PAEMOK felnőttdiabetológiai gondozójának képviselői – már tavasszal elkezdte a munkát. A helyi média részéről Herkely Ákos tapasztalt műsorvezető mint moderátor segített bennünket. Nagyon szép és elegáns helyen – a Káptalandombon –, az MCC Kollégium termeiben sikerült megvalósítani az oktatást és a világnapi megemlékezést november 6-án, vasárnap.

 Tovább
Oktatással a holnap védelmében

A Diabétesz Világnapja

Oktatással a holnap védelmében

Szerző: József Attila

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 2021–2023 között a cukorbetegséggel kapcsolatos oktatásra hívja fel a közvélemény, valamint a döntéshozók figyelmét, hiszen a diabéteszesek életminőségének egyik legfontosabb feltétele az érintettek tájékozottsága. Az idei Diabétesz Világnap apropójából számos betegszervezet fordul az egészségügyi miniszterekhez és politikusokhoz, hogy a diabéteszesek edukációjának jelentőségére emlékeztesse őket.

 Tovább
Kedvezmények, szabályok és korlátozások

Gyógyászati segédeszközök

Kedvezmények, szabályok és korlátozások

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Diabéteszesként a mindennapok során nem csak egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, igen gyakran a szabályok, előírások útvesztőibe keveredünk. Rendszeres jogi szaktanácsadónk, dr. Strényer Ferenc cikksorozatában segít eligazodni e szabályok között. Előző számunkban a nem inzulintípusú gyógyszerek és az inzulinok használatáról volt szó. Most a gyógyászati segédeszközökkel, az önellenőrzés eszközeivel (vércukormérők, ketonmérő, szenzorok) és az inzulinbeadás eszközeivel (penek, pentűk, inzulinpumpák) foglalkozunk. A sorozat harmadik részében az adókedvezményről és a cukorbetegeket érintő korlátozásokról beszélünk majd, például a jogosítványhoz jutással kapcsolatban és a különböző foglalkozások tekintetében.

 Tovább
Citromos-meggyes pohárkrém

Gasztroblogger a Receptsarokban

Citromos-meggyes pohárkrém

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
506 kcal 6 g 42 g 22 g
 Tovább
A gyógyító természet

Megküzdeni a nehézségekkel

A gyógyító természet

Szerző: Bóta Tímea

Elválaszthatatlanul összetartozunk a természeti környezetünkkel, akkor is, ha a civilizáció fejlődésével sokszor lekapcsolódunk erről a bizonyosságról. A testi-lelki jóllétünk, egészségünk, biztonságunk függ attól, hogyan tudunk harmonikusan kapcsolódni a nagy egészhez. Hosszú távon nem tudunk anélkül jól lenni, hogy a környezetünk ne lenne jól, mert mi magunk vagyunk a természet. Ez a szemlélet sok esetben segít elfogadni a problémáinkat, segít abban, hogy ne valamely nehézségünk – például a diabétesz – határozza meg, hogyan gondolunk magunkra.

 Tovább
Diabétesz okozta distressz

Mennyire idegesít a cukorbetegségem a mindennapokban?

Diabétesz okozta distressz

Szerző: Dr. Kiss Éva

A klinikailag igazolt depresszió sem ritka cukorbetegek körében, de a cukorbetegség okozta lelki teher, distressz nem azonos a depresszióval. Sokszor nem gondolunk rá, pedig a felmérések szerint gyakoribb, mint a depresszió. (A distressz kifejezés káros stresszt jelent, amikor olyan magas a stressz szintje, hogy annak csak a negatív hatásai érvényesülnek − a szerk.)

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!