Hasznos tudnivalók

Ellátásról, jogról

Tudásmegosztás és a közösség ereje – Szurikáta módra

Szurikáta Alapítvány

Tudásmegosztás és a közösség ereje – Szurikáta módra

Szerző: Tóbiás Lilla

Május 11-én harmadik alkalommal adott át 100 Varázspálca díjat a diabéteszes gyermekek pedagógusainak a Szurikáta Alapítvány az Eisberg támogatásával.
Újdonságként mutattuk be a SzuriTesók alkalmazást, a Szurikáta Alapítvány szülői kapcsolatteremtő appját. A díjátadón debütált Lackfi János Cukiságok verseskönyve, ami a gyermekkori cukorbetegségre hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

 Tovább
A terhesség tervezésekor kell elkezdeni a gondozást

Cukorbetegség és gyermekvállalás

A terhesség tervezésekor kell elkezdeni a gondozást

Szerző: Herth Viktória

A Magyar Diabetes Társaság Diabétesszel Társuló Terhességgel Foglalkozó Munkacsoportjának vezetője prof. dr. Tabák Gy. Ádám, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika diabetológiai szakrendelésének vezetője. A professzor több mint 20 éve foglalkozik cukorbeteg kismamákkal.
Ezen a néven az MDT munkacsoportja 2008 óta működik, de a cukorbeteg terhes anyák speciális, intenzív gondozásának jelentőségét hazánkban már évtizedekkel ezelőtt felismerték, és a ’60-as évektől számos orvos foglalkozott a diabéteszes nők terhesség alatti gondozásával.

 Tovább
A biztonságos gyógyszeralkalmazásért

SZEBB-protokol

A biztonságos gyógyszeralkalmazásért

Tavaly novemberben, 2023/5 számunkban írtunk már a Magyar Gyógyszerészi Kamara programjáról, a SZEBB-protokolról. Most további gyakorlati tudnivalók mellett saját gyógyszereinkből is felkészülhetünk.

 Tovább

Diabétesz és Alzheimer-kór

Szerző: Somfai Katalin

A Newswise.com tudományos hírportál beszámolt egy egészen friss, egereken végzett kutatásról, amelynek eredményei rámutatnak arra, mi történik azoknak a diabéteszeseknek a szervezetében, akiknél Alzheimer-kór alakul ki. Azt több korábbi kutatás is kimutatta már, hogy a két betegség között kapcsolat áll fenn. Az újabb eredmények azt sugallják, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának rizikófaktora csökkenthető.

 Tovább
A St. Vincent-i nyilatkozat céljai

A St. Vincent-i nyilatkozat céljai

1990-ben az észak-olaszországi St. Vincentben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Diabetes Társaság (IDF) közös kongresszust tartott Diabetes mellitus Európában: valamennyi korosztály és valamennyi ország problémája címmel…
 Tovább

Egész életre vonatkozó tanácsok terhességi cukorbetegség után

Szülés utáni tennivalók

 

 Tovább

A glükózszenzor

Bizonyára sokan hallottatok már a szenzorról, szenzorozásról. A glükózszenzor, azaz a folyamatos szöveti glükózmonitor-rendszerrel (continuous glucose monitor – CGM-mel) ismerkedőknek számos új fogalmat kell megtanulniuk.

 Tovább
A közösségi média szerepe

A közösségi média szerepe

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisának felállításával az egész család számára veszi kezdetét egy olyan új élet, amelyben az egészség szigorú feltételekhez kötött. A kórházban töltött napok és edukáció után megkezdődik az elsajátított ismeretek önálló alkalmazása, mindennapi életbe integrálása. A szülők a gyermekük kezelésének megkezdéséhez szükséges alaptudással hazatérve hozzáfognak ismereteik bővítéséhez.

 Tovább
Technológiai függés és diabétesz

MentaPRO Alapítvány

Technológiai függés és diabétesz

Szerző: Szászné Bedő Ágnes

Korunk egyik függőségi kihívása a technológiai addikció, amelynek számos aspektusa lehet, különböző életkorokban és élethelyzetekben másként jelentkezhetnek. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő szülők, akik modern eszközöket is használnak a kezeléshez, speciális módokon találkoznak ezzel a problémával.

 Tovább
Mozifilm a diabéteszről

Mozifilm a diabéteszről

Szerző: Somfai Katalin

Kelsey Bascom 1-es típusú diabétesszel élő forgatókönyvíró, rendező, színész…
 Tovább
„Ha valaki diabos, Élete lehet még habos”

Szurikáta Alapítvány

„Ha valaki diabos, Élete lehet még habos”

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekékért május 11-én adja át a „Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség” díjakat azoknak a pedagógusoknak, akik példamutatóan látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket. A díjátadó ünnepségen bemutatjuk Lackfi János Cukiságok verseskönyvét.

 Tovább
A DiabErnyő Alapítvány Pajti Programja

Modern technológia a kiszolgáltatott helyzetűek számára is

A DiabErnyő Alapítvány Pajti Programja

Jelentős előrelépést hozott az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek életében, amikor pár évvel ezelőtt a folyamatos vércukormonitorozók elérhetővé váltak. Életminőségük nagymértékben javult az eszközök segítségével. A diabetológusok között is konszenzus alakult ki afelől, hogy a szenzorok használatával jelentősen javítható a vércukorszint kontrollja.

 Tovább
Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni!

Richter Anna-díj

Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni!

Szerző: Herth Viktória

Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek a Sas Patikában, néhány évvel később már nemzetközileg elismert innovációk viselték Richter nevét. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása, kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, amelyben komoly szerepet vállalt felesége, Winkler Anna, akinek – férjét minden törekvésében támogató, lényeglátó, határozott – személyiségét főként a családtagok elbeszéléseiből ismerhetjük.

 Tovább
Dia Bétesz-Mellitusz rövid története

Richter TETT-mesepályázat

Dia Bétesz-Mellitusz rövid története

A Richter Gedeon Nyrt. indította a „Te és a természettudományok – mesés történetek”, rövidebb nevén Richter TETT-mesepályázatot 2021-ben, a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány szakmai együttműködésével, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter fővédnökségével.
Az idei, harmadik évadunkban megbizonyosodtunk arról, hogy nemcsak a kisgyerekek, de a kamaszok is otthon érzik magukat a mese birodalmában, beszélnek, írnak, olvasnak „meséül” – fogalmazott Döbrentey Ildikó Magyar Örökség és Prima-díjas író, a zsűri tagja, arra utalva, hogy az idei pályamunkák (618) közül a legtöbbet (274) a 11 és 14 év közöttiek küldték be. Hozzátette: a mese mindenre képes, még arra is, hogy elvezesse a diákokat a természettudományok megismeréséhez, kutatásához és továbbadásához.
E pályázaton korcsoportjában második díjat nyert Németh Réka 11. osztályos budapesti diák. Réka 9 éve, épp 9 évesen lett diabéteszes. Nem véletlen tehát, hogy meséjének főszereplője a cukorbetegség. A sikeres meseszerző korábban is írogatott néha, de a pályázat új lendületet adott neki, úgy tervezi, ezentúl gyakrabban foglalkozik az irodalmi alkotással. Bár a közeljövőben fontosabb dolga lesz. Egyetemre készül, biokémiával szeretne foglalkozni, kutatóorvosként képzeli a jövőjét.

 Tovább
Könyvajánló

Dr. Békefi Dezső: Kalandárium

Könyvajánló

Régi igazság, hogy a jó könyvek nincsenek korhoz kötve: gyerekeknek, fiatalnak, öregnek egyaránt élményt adnak. Dr. Békefi Dezső könyvének már a címe is sugallja, hogy az olvasók széles rétegét szólítja meg…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!