Orvosok üzenetei

Jó tanácsok szakemberektől

Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

DiabPONT online

Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

Kávét mindenki iszik, s ez jó dolog, mert a kávéról kiderült, hogy nem kicsit, hanem nagyon jó. Ha azt nézzük, hogy – a vizet nem számítva – melyik italból fogy a legtöbb világon, a legtöbben a borra meg a sörre gondolnak. Pedig ez a cím a kávéé: 2006-os adat szerint a 150 litert ittunk meg személyenként.

 Tovább
Visszér nyáron

Vénás elégtelenség

Visszér nyáron

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Itt a nyár, a jó idő, a strandszezon és a hőhullámok ideje. Azonban azoknak, akik érbetegségektől szenvednek, ez különös megterhelő időszak.

 Tovább
Per- és polifluor-alkil anyagok

Tudtunkon kívül mérgezzük magunkat?

Per- és polifluor-alkil anyagok

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A környezetünkben óriási számban fordulnak elő különböző kemikáliák, vegyszerek, amelyek a kultúrnövényeket védik a kártevőktől, segítik a fejlődésüket vagy fontosak az állattartásban stb. Ezek a kémiai anyagok mára jól ismertek, hatóságilag teszteltek és a felhasználásuk is ellenőrzött. A toxikus, egészségkárosító képviselőik a forgalombahozatali eljárások során kiszelektálódnak, illetve meghatározott a toxikus mennyiségük, amit a hatóságok rendszeresen vizsgálnak. Azonban léteznek a környezetünkben olyan vegyületek, amelyek hatásai az emberi szervezetre kevésbé ismertek. Ezek a mindennapi életünkben jelen vannak például az élelmiszerek csomagolásában, a konyhákban stb.

 Tovább

Amit az inzulinkezelésről tudni kell

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Az inzulin a hasnyálmirigyünk által termelt 51 aminosavból álló hormon, amely a vércukor normális szinten tartásában egyedülállóan fontos szerepet játszik…
 Tovább
Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A vesék a kiválasztás páros szervei. Feladatuk a szervezetünk anyagcseréje során keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, a homeosztázis fenntartása. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, valamint a kalcium- és csontanyagcserében. A veseműködés szervezetünk csaknem minden szervrendszerére hatással van valamilyen módon, az egészség megtartásához nélkülözhetetlen a vesék megfelelő állapota.

 Tovább
Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

DiabPONT

Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A környezetünktől függünk. Mindenki, de a cukorbetegek talán kicsit jobban. Mire gondolok? Orvosként számtalanszor halljuk: ugyanazt ettem, ugyanazt csináltam, mint máskor, mégis egészen más volt a cukrom.

 Tovább
A beteg java a legfőbb törvény

Salus aegroti, suprema lex esto

A beteg java a legfőbb törvény

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A Magyar Diabetes Társaság alapító okiratában olvasható két roppant összetett, bonyolultnak tűnő mondat. Ezek a mondatok szerepelnek a társaság weblapjának (diabet.hu) nyitó oldalán is…
 Tovább
Ki mint vet, úgy arat

DiabPONT

Ki mint vet, úgy arat

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

Dr. Domboróczki Zsolt a DiabPONT programjában egy kellemes, már-már szórakoztató előadást tartott. Közmondások, ősi bölcsességek alapján fűzte össze a diabéteszes élet szabályait. A könnyed, de tanulságos előadás írásos változatát olvashatják itt.

 Tovább
Sokarcú diabétesz

Adatok a cukorbetegség gyakoriságáról, jelentőségéről

Sokarcú diabétesz

Szerző: Dr. Gaál Zsolt

A diabetes mellitus olyan magas vércukorszinttel járó tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetében drámaian romló életminőség és korai halálozás jellemez. A cukorbetegség járványszerűen terjed, világjárványról, pandémiáról lehet beszélni.

 Tovább
A sebellátás buktatói – és a megoldások

Az ördög a részletekben rejlik

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Szerző: Dr. Rozsos István

A Civil Fórum délutáni programjában dr. Rozsos István szórakoztató stílusú, de roppant hasznos előadását hallhatták a jelenlévők. Ennek – kicsit komolyabb – írásos változatát olvashatják alább.

 Tovább
Berci története

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Berci története

Szerző: Dr. H. Nagy Katalin

Sok diabétesszel élő gyermek számára a kórkép elfogadása mind fizikai, mind mentális értelemben nagyon nehéz, számos pszichés problémához vezet, hiszen a diabétesz kezelése fájdalmas, időigényes, önfegyelmet, kiegyensúlyozott étrendet igényel. Tanulmányok támasztják alá, hogy…
 Tovább
Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

Dr. Karádi Zsuzsanna

Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója díja és emlékérme a hazai gyermekdiabetológia terén kifejtett huzamos és eredményes munka elismerése. A 2002-ben alapított Barta Lajos-emlékérmet a szekció vezetősége azoknak az MDT-tagoknak ítéli oda, akik szakmai, tudományos munkásságukkal a hazai gyermekdiabetológia fejlődéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Dr. Karádi Zsuzsanna főorvos asszonnyal a díjátadás előtt a Szekció tavaly őszi tudományos rendezvényén beszélgettünk.

 Tovább
Mindent szeretek, amit csinálok

Interjú a Pro Diabetologia díjas dr. Körner Annával

Mindent szeretek, amit csinálok

Szerző: Herth Viktória

Az 1984-ben alapított Pro Diabetologia Díjat a Magyar Diabetes Társaság vezetősége azoknak a társasági tagoknak ítéli oda, akik szakmai tevékenységükkel, életpályájukkal kiemelkedő mértékben járultak hozzá a hazai diabetológia fejlődéséhez. A díjat az MDT tavalyi kongresszusán dr. Körner Anna, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója elnöke vehette át.

 Tovább

A felnőttkorba lépés problémái a cukorbeteg ifjak esetében

Szerző: Dr. Blatniczky László

A gyermekgyógyászati diabetológiai ellátás egyik vissza-visszatérő problémája az évek, akár egy évtized (!) óta kezelt gondozottaktól történő elköszönés és a felnőttgondozásba adás…
 Tovább

Külföldi példák a visszailleszkedés segítéséről

Diagnózis után II.

Világszerte 1,1 millió gyermek és serdülőkorú fiatal él 1-es típusú cukorbetegséggel, akik közül ma Magyarországon több mint 5000 kiskorú az érintett. A diagnózist követő óvodai, iskolai beilleszkedés, illetve visszailleszkedés különösen fontos része a diabéteszes gyermeket nevelő család életének, így érdekes lehet megnézni, hogy más országokban mivel segítik ezt a folyamatot.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!