Orvosok üzenetei

Jó tanácsok szakemberektől

Prevenció

Prevenció

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

A cukorbetegek kezelésben, akár 1-es, akár 2-es típusú vagy egyéb diabéteszformáról beszélünk, a terápiaválasztás során a preventív szemlélet a meghatározó: megfelelő anyagcserehelyzet elérésével, majd fenntartásával és a társbetegségek megfelelő kezelésével meg tudjuk-e előzni a szövődményeket? Ehhez elsősorban korai felismerés és korai, hatékony kezelés szükséges.

 Tovább
Amit feltétlenül tudni kell!

Cukorbetegség és gyermekvállalás

Amit feltétlenül tudni kell!

Szerző: Dr. Hevesi Judit

Terhesség során a hormonháztartásban történt átalakulások hatására a szénhidrátanyagcsere-állapot változik, egyre fokozódó inzulinrezisztencia jelentkezik, vagy ha már fennállt, az tovább erősödik…
 Tovább
Minden újdonságban lehetőséget látok

Interjú dr. Kántor Irénnel

Minden újdonságban lehetőséget látok

Dr. Kántor Irén, a Magyar Diabetes Társaság Digitális Diabetes Munkacsoportjának elnöke Magyar Imre-díjat vehetett át tavaly, a társaság kongresszusán. A doktornő elsősorban a telemedicina tudója, de mellette sok mindennel foglalkozik.

 Tovább
Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

DiabPONT továbbképző program

Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A környezetünktől függünk. Mindenki, de a cukorbetegek talán kicsit jobban. Mire gondolok? Orvosként számtalanszor halljuk: ugyanazt ettem, ugyanazt csináltam, mint máskor, mégis egészen más volt a cukrom.

 Tovább
Múlt, jelen, jövő

Múlt, jelen, jövő

Szerző: Dr. Békefi Dezső

„Historia est magistra vitae”, magyarul „a történelem az élet tanítómestere”. Valamikor ezt illett beírnunk a történelemfüzetünk első odalára…
 Tovább
Öregszik vagy fiatalodik a diabéteszes civil társadalom?

Öregszik vagy fiatalodik a diabéteszes civil társadalom?

Szerző: Dr. Vándorfi Győző

A tavalyi, Veszprém megyei diabétesz-világnapi rendezvényünk több mint 300 résztvevőjét nézve ismét azt láttam, amit már hosszú évek óta mindig, hogy 60 év alattiak nem voltak jelen. A rendezvényen ünnepeltük a veszprémi diabéteszklub megalakulásának 45-dik évfordulóját is…
 Tovább
Lehetséges-e az inzulinkezelés egyszerűsítése?

2-es típusú diabétesz

Lehetséges-e az inzulinkezelés egyszerűsítése?

Szerző: Dr. Taybani Zoltán Jamal

Felnőttkorban a cukorbetegek 90 százaléka 2-es típusú. A kórkép hátterében a vércukorcsökkentő hatású inzulin termelődésének és hatásának a csökkenése (inzulinrezisztencia) áll, ami a vércukorszint megemelkedését eredményezi…
 Tovább
Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?

DiabPONT Továbbképző program

Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A holos teljességet, egészt jelent. Az orvoslásban a holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy nem egyetlen biológiai szervben vagy betegségben gondolkodunk, hanem az egész személyt – a környezetével együtt – tekintjük egy működési egységnek.

 Tovább
10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

2040-re az 5. leggyakoribb haláloki tényező lehet világszerte

10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

Szerzők: Dr. Ladányi Erzsébet, Dr. Wittmann István

Becslések szerint közel 850 millió embert érint az idült vesebetegség globálisan, vagyis napjainkra már nagyobb problémát jelent, mint a sokat emlegetett cukorbetegség. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a változatos tünetek, olykor teljes tünetmentesség miatt a betegek vesefunkciójuk akár 90 százalékát is elveszíthetik, mire tudomást szereznek állapotukról – hívja fel a figyelmet a Magyar Nephrologiai Társaság a március 14-ei Vese Világnapja alkalmából. Fontos tudni, hogy a CKD rutin vérvizsgálattal is egyszerűen azonosítható az ún. bGFR-érték meghatározásával, illetve vizeletvizsgálat során a fehérjevizelés ellenőrzésével, ezeket a vizsgálatokat érdemes rendszeresen elvégeztetni – hangsúlyozzák a szakemberek.

 Tovább
Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek

Barát vagy ellenség?

Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Kevés olyan gyógyszercsoport van, aminek olyan rossz a híre, ami olyan heves tiltakozást vált ki, amikor receptet kapunk róla, mint a koleszterinszint-csökkentők. Vajon miért, és jogosak-e a félelmeink a szedésével kapcsolatban?

 Tovább
A szedett gyógyszereknek tulajdonított panaszok

Problémák, melyekkel nap mint nap találkozom

A szedett gyógyszereknek tulajdonított panaszok

Szerző: Dr. Ádám Ágnes

A hipertóniarendelés zuglói centrumában történt. Ez a páciens évek óta jár hozzám, ez alatt az idő alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki vele. Beállítottam a vérnyomását, sok egyéb problémáját is orvosoltam. Elmesélte, hogy amióta nem találkoztunk, sok baja volt…
 Tovább
Dr. Barna István: Amit a hipertóniáról mindenkinek tudnia kell

Az orvos válaszol – Könyvismertető

Dr. Barna István: Amit a hipertóniáról mindenkinek tudnia kell

Több mint 3 millió hipertóniás beteg él Magyarországon. A magasvérnyomás-betegséget néma gyilkosnak is hívják, mivel sokáig teljesen tünetmentes, miközben már pusztítja a beteg szervezetét.
A zsebkönyvben a magas vérnyomás megelőzésétől kezdve a már kialakult betegségről és az azzal való életről olvashat. Kik és miért hajlamosak arra, hogy a magas vérnyomás kialakuljon? Milyen szövődményei vannak a már kialakult betegségnek? Hogyan lehet/kell kordában tartani a hipertóniát, hogy a súlyos szövődményeket elkerülje a beteg? Milyen életmód és gyógyszeres kezelés tanácsolható a betegeknek? A hipertóniaspecialista orvosszerző több évtizedes tapasztalata garantálja, hogy a könyvben szereplő 150 kérdésre a legközérthetőbb és legpontosabb módon kapjon választ az olvasó.

 Tovább
A hipertónia gondozása

Az új európai hipertónia-irányelv ajánlásai

A hipertónia gondozása

Szerző: Dr. Nemcsik János

Az Európai Hipertónia Társaság időnként elkészíti azt az iránymutatást, amely alapján a magas vérnyomás gondozása történik. A magyar hipertonológus orvosok ezt rendszerint a hazai viszonyokra formálják, s ez lesz irányadó a mindennapi munkánk során. Ezt a szakmai „vázat” az adott páciens jellemzőit figyelembe véve személyre szabottra kell formálni.
Hasznosnak érezzük megjelentetni a gondozási irányelv laikus formáját, hogy lássák, milyen elvek szerint működik a hipertónia ellátása Európában és hazánkban.

 Tovább
Pannon Diabetes Díj 2023

Dunántúli Diabetes Hétvége

Pannon Diabetes Díj 2023

Szerző: Herth Viktória

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásában kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak, szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. Eddig Pannon Diabetes Díjban részesült prof. dr. Simon Kornél és Bosits Istvánné (2011), dr. Pátkay József és Szabó Gyuláné (2013), dr. Baranyai Marietta és a Törp program (2015), dr. Strényer Ferenc és Hegedüs Marianna (2016), dr. bujtor Zoltán és Kovács Éva (2017), dr. Erényi Ottó és Stáhlné Tausz Katalin (2018), dr. Sudár Zsolt és Forrás Béláné (2019), dr. Késmárki Nóra és Tuifel Andrea (2020), dr. Dezső Enikő és Keserű Sándorné (2021), dr. Fulcz Ágnes és Túri Beáta (2022). A díjat az idei évben dr. Muth Lajos és Oblián Antalné Erika vehette át. A kitüntetettekkel Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség érszövődményei

Diabéteszes neuropátia

Szerző: Dr. Kiss Éva

A nagyérszövődmények, az úgynevezett makroangiopátiák érelmeszesedés formájában jelentkeznek, amelyek kiterjedt, instabil szerkezetű plakkokból állnak. Tüneteik az adott szervek funkciózavara esetén jelentkeznek, szív- és érrendszeri történés formájában…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!