Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Egészségnap Monoron

Közös út Cukorbetegek Egyesülete

Egészségnap Monoron

A monori Közös út Cukorbetegek Egyesülete és a József Attila Gimnázium összefogásával valósult meg június közepén a már hagyományossá vált jótékonysági színes nap az iskolában.

 Tovább
Sétáljunk az egészségünkért!

Sétáljunk az egészségünkért!

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondolják, hogy a séta nem sport, így nem is várhatunk tőle túl nagy eredményeket. Ez óriási tévedés! A sétának számos jótékony hatása van az egészségünkre, melyeket mi is megtapasztalhatunk, ha rendszeresen időt szánunk erre a tevékenységre.

 Tovább
A mozgás hatása a magas vérnyomásra

A mozgás hatása a magas vérnyomásra

Szerző: Deli Eszter

A magasvérnyomás-betegség olyan egészségügyi probléma, amely számos embert érint világszerte. Becslések szerint 2025-re a lakosság harmada küzd majd hipertóniával, vagyis 140 Hgmm-nél nagyobb szisztolés és/vagy 90 Hgmm-nél nagyobb diasztolés vérnyomással.

 Tovább
DiabKupa – Családi Sportnap

DiabKupa – Családi Sportnap

Májusban immár harmadik alkalommal került megrendezésre a DiabKupa – Családi Sportnap, amelynek keretében most először focibajnokságot is meghirdettek a szervezők. Igazán impozáns helyszínen, a Fradi népligeti központjában található fedett, műfüves futballpályán, remek környezetben, csodálatos időben zajlottak a küzdelmek.

 Tovább
Nyertünk!

DiaEuro 2023

Nyertünk!

Szerző: Herth Viktória

Nem vagyok focirajongó, de a magyar diabéteszesek futsalválogatottjáért nagyon izgultam. Annyira lelkesek voltak a fiúk, annyira akartak bizonyítani! Sikerült nekik!

 Tovább
Újból megmozdult az ország

Botra fel!

Újból megmozdult az ország

Május 20-án ötödik alkalommal került sor a „Botra fel!” országos nordic walking sétára. A CEOSZ által 2017-ben indított, töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezés célja olyan mozgásforma megismertetése és kipróbálása, amely minden korosztály számára ajánlható, függetlenül az életkortól, attól, hogy valaki sportolt-e korábban, vagy hogy van-e bármilyen betegsége.

 Tovább
Gyermektábor Partium csodálatos világában

Petőfi nyomában

Gyermektábor Partium csodálatos világában

Biztosan sokan emlékeznek még a tanulmányaikból arra, hogy Petőfi Sándor és hitvese, Szendrey Júlia 1847 szeptemberében a koltói Teleki-kastélyban töltötte a mézesheteket…
 Tovább
MentaHÁLÓ Családi Hétvége

MentaPRO Alapítvány

MentaHÁLÓ Családi Hétvége

Szerző: Kerekes Andrea

Három évvel ezelőtt hoztuk létre mentorhálózatunkat, amelynek a MentaHÁLÓ-program nevet adtuk…
 Tovább
Zöldséget a tányérra!

Zöldséget a tányérra!

Szerző: Füzesi Brigitta

A magyarok évente 60 kg zöldséget fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta 160 grammnyi zöldséget eszünk mi magyarok, szemben az ENSZ ajánlásával, ami 400 gramm, tehát alaposan át kell gondoljuk az étkezéseink összetételét, ha közelíteni szeretnénk a nálunk sokkal egészségesebben táplálkozó európai nemzetekhez.
Természetesen mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek nekünk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak, mint bármi más, amit megehetünk. De sok olyan lenyűgöző tény is ismert a zöldségekkel kapcsolatban, amelyekről a legtöbb embernek fogalma sincs. Az érdekesség kedvéért íme néhány ezek közül.

 Tovább
Az ideális testsúly elérése

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők, diéta és sport

Az ideális testsúly elérése

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Népszerűek, különösen nyár előtt a fogyókúrák, böjtök. Az esztétikai okok mellett a krónikus betegek számára (magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoe) különösen fontos leadni a felesleges kilókat, mert ez betegségüket gyógyító fontos terápia is egyben. Ennek ellenére senkinek nem javaslom – különösen ilyen betegséggel rendelkezőknek nem – a gyors fogyást, az extrém diétákat. Ezekkel ugyanis sok kárt okozhatunk az egészségünknek, és a gyorsan leadott kilók a nehéz diéta után még gyorsabban szaladnak vissza, sőt, végül a mérleg nyelve többet is mutathat, mint a fogyókúra előtt – elindul a jojó-effektus.

 Tovább
Mikor mozogjunk?

Mikor mozogjunk?

A mozgás mindig jó, a több mozgás még jobb, ám annak időzítésében is vannak extra lehetőségek. Talán nincs is olyan élettani folyamat, amit ne segíthetne a rendszeres és kiadós fizikai aktivitás. Ezúttal a vércukor-szabályozás és az „edzésidőpontok” megválasztásának kapcsolatáról szolgált friss ismeretekkel a tudomány.

 Tovább
Túl a kiválasztón

DiaEuro futsal-Európa-bajnokság

Túl a kiválasztón

A COVID miatti szünet után idén ismét lesz DiaEuro, Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság júniusban, Lengyelországban. Előző számunkban már írtunk erről, s hírül adtuk, hogy március 15-én tartják a magyar csapat úgynevezett kiválasztóját…
 Tovább
A Diaboló Szabadkígyóson

Diaboló Alapítvány

A Diaboló Szabadkígyóson

E három betűt látva a Békés megyei diabéteszes gyermeket nevelő családok képzeletében egy már hagyományosnak számító rendezvény jelenik meg: Kígyósi Katicás Kovácsolós…
 Tovább
Táborozni és együtt lenni jó!

Szurikáta Alapítvány

Táborozni és együtt lenni jó!

Szerző: Tóbiás Lilla

Családias légkör, tartalmas programok, vidám résztvevők – a Szurikáta Alapítvány által szervezett csolnoki gyermektáborban és a zánkai Családi Erzsébet-táborban teret adtunk a barátkozásnak, ismerkedésnek és a családokat érintő kérdések kibeszélésének.

 Tovább
Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Szerző: Zalai Noémi

Az édes íz szeretete már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során kialakul, és e finom íz iránti vonzódásunkat mi sem jelzi jobban, mint hogy az édes szót nemcsak ételekre, de kellemes eseményekre, emberekre is használjuk…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!