Egészséges életmód

Életmód = életminőség

„Letakarítani az asztalt”

Szerző: Füzesi Brigitta

A manapság desszertként emlegetett finomságok – szakértők szerint – csak a XVII. század óta léteznek. Ekkor született az ötlet, hogy étkezéskor az édesség külön fogás legyen. Ezt megelőzően az édes és sós ételeket egyszerre fogyasztották, később a főételek között tálalták az édességet. Végül az étkezés zárása lett a desszert, köszönhetően az újvilági ültetvények megművelésének és a csökkenő cukorárnak.

 Tovább

Zöldséget a tányérra!

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége minden évben kiír egy receptpályázatot. Ennek célja, hogy az érintett háziasszonyok megosszák egymással ötleteiket, tanulhassanak egymástól. 2023-ban Zöldséget a tányérra címmel hirdették meg a versenyt. Nagyon sok finomság elkészítési módját ismerhettük meg ennek révén. A felhíváshoz készült cikket, valamint a legjobb receptekből egy válogatást most megosztunk veletek.

 Tovább
Mediterrán diéta

A legjobb megelőzés – fiataloknak is

Mediterrán diéta

Szerző: Kicsák Marian

1-es típusú cukorbetegséggel élőknél az étrendi kezelés célja és feladata a jó vércukorkontroll, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitel, valamint az egészségmegőrző táplálkozási szokások kialakítása. Ez utóbbi alapszabálya, hogy változatosan (sokféle élelmiszert, sokféle módon elkészítve) és mértékletesen kell enni. Az egészséges étrend tartalmaz zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejtermékeket, húsféléket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat.

 Tovább
Érdekességek a Sportos Cukros világnapból

Agyunkra megy a mozgás!

Érdekességek a Sportos Cukros világnapból

Szerző: Zupkó Anett

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete által minden évben megrendezett Diabétesz Világnapon délelőtt került sor a tudományos programra. Prof. dr. Radák Zsolt, az MTA doktora, az MTSE tudományos és innovációs rektorhelyettese Agyunkra megy a mozgás! címmel tartott humorral fűszerezett előadást, amelyben kiemelte, hogy a testedzés javítja az idegsejtek kapcsolódási lehetőségeit, javítja a memóriát és tökéletes a depresszió ellen.

 Tovább
DiabKupa

Családi Sportnap

DiabKupa

Tavaly májusban immár harmadik alkalommal került megrendezésre a DiabKupa – Családi Sportnap, amelynek keretében most először focibajnokságot is meghirdettek a szervezők. Igazán impozáns helyszínen, a Fradi népligeti központjában található fedett, műfüves futballpályán, remek környezetben, csodálatos időben zajlottak a küzdelmek.

 Tovább
Sítáborban a győri diabosok

Sítáborban a győri diabosok

Nagyon szeretem a cukorbetegtáborokat, mert sokat tudok tanulni a cukrom kezelésével kapcsolatban…
 Tovább
A Juvenilis Diab Help Alapítvány tábora

A Juvenilis Diab Help Alapítvány tábora

Mint utolsó éves orvostanhallgatót és 13 éve diabétesszel élőt hívtak meg és edukátorként vettem részt a táborban. A táborozókat 6 kisebb csapatra osztottuk, én a zöld csapatban voltam, nyolc diabétesszel élő gyermekkel és két másik edukátor társammal…
 Tovább
A Sportos Cukorbetegek Egyesületének nyári táborai

SCE

A Sportos Cukorbetegek Egyesületének nyári táborai

A tavalyi nyár folyamán nagyon sok 1-es típusú diabéteszes gyereknek tudtunk táborozási lehetőséget biztosítani.

 Tovább
Hurrá, nyaralunk!

Szurikáta Alapítvány

Hurrá, nyaralunk!

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvánnyal második alkalommal vehettünk részt a zánkai Családi Erzsébet-táborban, ahol több mint 100 diabos családdal együtt élveztük a jó időt, a gazdag programkínálatot és egymás társaságát.

 Tovább
Országos Diabétesz Családi Élménytábor Egerben

Országos Diabétesz Családi Élménytábor Egerben

A 96 táborozó az ország 10 megyéjéből érkezett, a legfiatalabb 3 éves volt, a legidősebb 20. A gyerekeken és az egészségügyi szakembereken kívül lehetőség volt a szülők részvételére is. Mivel a diabéteszes gyerekek otthoni ellátása a szülők feladata, jó, hogy egymástól és a szakemberektől is sokat tanultak. Korábban ezek a diabos családok nem ismerték egymást. A tábor egyik nagy sikere, hogy a családok a tábori időszakon kívül is összejárnak, baráti kapcsolatba kerültek egymással a gyerekek és a szülők, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak. Az egyesületünk vezetői is több évtizede 1-es típusú cukorbetegek, 25 éve sorstársainkat segítjük, jó példával szolgálunk.

 Tovább
Székesfehérvári gyerekek nyaralása

Székesfehérvári gyerekek nyaralása

1990 óta minden évben táboroztatjuk a diabéteszes gyermekeket a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház üdülőjében, Balatonszabadiban. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek és családjaik mindennapjai rendkívül terheltek. Táborunk segítséget nyújt abban, hogy a diabéteszes gyermekek elfogadják állapotukat, megtanulják anyagcseréjük megfigyelését, megfelelő menedzselését és tehermentesítsük rövid időre a szüleiket is.

 Tovább
Diabolo tábor

Diabolo tábor

A kezelés napi, olykor szigorú rutinját a diabéteszes gyerekeknek is be kell tartaniuk, ez pluszodafigyelést, fegyelmezettséget igényel. Mindemellett azonban ők gyerekek: mosolygósak és igényük van arra, hogy vidám élményeket szerezzenek…
 Tovább
A Bókay Gyermekklinika tábora

A Bókay Gyermekklinika tábora

2016 óta szervezünk nyári táborokat Visegrádon, az Ezüstfenyő Üdülőben, 8–14 év közötti diabéteszes gondozott gyermekeink részére. A nagy érdeklődésre való tekintettel két éve két külön turnusban táboroztatunk kétszer 40–45 gyermeket…
 Tovább

Tévéhíradó a nyári táborban

Tavaly nyáron, a sokadik táborunk helyszínének ismét a festői szépségű Dunakanyart választottuk…
 Tovább
Csak ne lenne olyan messze…

Zobori KalandoZoo

Csak ne lenne olyan messze…

Mivel tavaly (és előtte és előtte és előtte is) megígértük magunknak, hogy „jövőre veled, ugyanitt”, ismét útnak indultunk. Csak ne lenne olyan messze!

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!