Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Az egészséges életmód és a magas vérnyomás

Az egészséges életmód és a magas vérnyomás

Szerző: Dr. Móczár Csaba

Magasvérnyomás-betegség fennállása esetén az egészséges életmód elfogadása alapvetően fontos. Az egészséges életmód nemcsak csökkenti az emelkedett vérnyomásértékeket, hanem csökkenti az általános szív-érrendszeri kockázatot is. Az egészséges életmód mellett a vérnyomás körülbelül 4-5 Hgmm-rel alacsonyabb, mint a kedvezőtlen életmódot folytatók vérnyomása. Ezenkívül az egészséges életmód fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, ezáltal csökkentve a vérnyomás beállításához szükséges gyógyszerek mennyiségét.

 Tovább
MIND diéta

MIND diéta

Szerző: Simonová Erika dietetikus

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, előfordulása növekszik az életkor előrehaladtával. A magas vérnyomás jelentősen növeli az érrendszeri kognitív károsodás és az Alzheimer-kór kockázatát, mivel felgyorsíthatja az agysorvadást és olyan folyamatokat indít el, amelyek mindegyike hozzájárul a kognitív károsodáshoz és az olyan súlyos neurológiai szindrómákhoz, mint a demencia. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó feladatok. Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a magas vérnyomás kezelésére és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

 Tovább
Go Red for Women – Pirosban a Nőkért

Február 2. – Wear Red Day

Go Red for Women – Pirosban a Nőkért

Szerző: Dr. Benczúr Béla

Február 2-a, február első pénteki napja a Wear Red Day arra utal, hogy aznap öltözzünk pirosba, viseljünk valami pirosat a ruhánkon, ami lehet egy kendő, sál, kalap vagy kitűző, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők szívbetegsége legalább annyira fontos kérdés, legalább…
 Tovább

Kognitív hanyatlás cukorbetegség esetén

A megelőzés kulcsa az állapotfigyelés

Szerző: Simonová Erika

A 2-es típusú cukorbetegség napjainkra szinte járvánnyá vált. Bár a diabétesz különféle szövődményeit folyamatosan és alaposan tanulmányozzák, a mentális funkciókra gyakorolt hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják. Az ép kognitív funkciók szerves részét képezik az emlékezéssel, a döntéshozatallal és az egészségügyi problémák megoldásával kapcsolatos mindennapi tevékenységeknek. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó feladatok. Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a cukorbetegség (ön)menedzselésére, a kezelés és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

 Tovább

Novemberi találkozások

A diabétesz Világnapja – 2023

Lapunk idén is rengeteg meghívást kapott az ország különböző részéről a részvételre – számos helyen találkozhattak velünk, de minden meghívásnak sajnos nem tudtunk eleget tenni. A szerkesztőségünkbe érkezett beszámolókból készítettünk egy rövid összeállítást.

 Tovább
Művészetterápiás foglalkozások kiskamaszoknak

Művészetterápiás foglalkozások kiskamaszoknak

Szerző: Kerekes Andrea

A MentaPRO Alapítványt elsősorban azért hoztuk létre nyolc évvel ezelőtt, hogy pszichés támogatást nyújtsunk a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak – különösen a diagnózist követő egy évben −, hogy segítsük az életük újratervezését…
 Tovább
Sportos Világnap

Sportos Világnap

Szerző: Zupkó Anett

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem közös diabétesz-világnapi rendezvényén délelőtt került sor a tudományos programra. Prof. dr…
 Tovább
Triglav – 2864 m

48 órás extrém magashegyi kaland

Triglav – 2864 m

A hétvégén megnéztük a napfelkeltét, 2860 méteren állva. Régi tervem volt a Sportos Cukorbetegek Egyesületével ellátogatni a Júliai-Alpokba.

 Tovább
Egy csepp fekete tea és levendula – a „Kikelet”

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese

Egy csepp fekete tea és levendula – a „Kikelet”

Lawal-Papp Zsófia makói cukrász hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg. A „Kikelet” torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették: Magyarország Tortája Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” lett.

 Tovább
A tápanyagigény változása a kor előrehaladtával

A tápanyagigény változása a kor előrehaladtával

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A WHO a következő szakaszokra osztja fel az időskort: áthajlás kora (50–60 év) – idősödés kora (60–75 év) – időskor (75–90 év) – aggkor (90–100 év) – matuzsálemi kor (100 év felett). Hogy meddig élünk, sok tényezőtől függ, többek között a táplálkozástól.

 Tovább
Az ebéd lábnyoma

Az ebéd lábnyoma

Mind gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy nem csupán az emberi civilizáció terheli durván a környezetét, hanem olykor a „megtámadott” is visszacsap. Lehetséges eszközeiből már a mindennapjaikban is megmutatkozik néhány, mint a villámárvizek, az extrém hőhullámok, a termőföldjeink elsivatagosodása vagy épp’ az egzotikus paraziták, s velük új betegségek térnyerése. Ezek előbb-utóbb kikényszerítik, hogy az etikus életvitel részének számítson a személyes „ökológiai lábnyom” csökkentése is.

 Tovább
MentaBolygó 2023

A MentaPRO Alapítvány napközis tábora

MentaBolygó 2023

Szerző: Kerekes Andrea

Immár hatodik alkalommal szerveztük meg napközis táborunkat, a MentaBolygót, amelyet az Erzsébet-táborok jóvoltából idén is térítésmentesen tudtunk biztosítani a diabéteszes gyermekeknek.

 Tovább
Egészségnap Monoron

Közös út Cukorbetegek Egyesülete

Egészségnap Monoron

A monori Közös út Cukorbetegek Egyesülete és a József Attila Gimnázium összefogásával valósult meg június közepén a már hagyományossá vált jótékonysági színes nap az iskolában.

 Tovább
Sétáljunk az egészségünkért!

Sétáljunk az egészségünkért!

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondolják, hogy a séta nem sport, így nem is várhatunk tőle túl nagy eredményeket. Ez óriási tévedés! A sétának számos jótékony hatása van az egészségünkre, melyeket mi is megtapasztalhatunk, ha rendszeresen időt szánunk erre a tevékenységre.

 Tovább
A mozgás hatása a magas vérnyomásra

A mozgás hatása a magas vérnyomásra

Szerző: Deli Eszter

A magasvérnyomás-betegség olyan egészségügyi probléma, amely számos embert érint világszerte. Becslések szerint 2025-re a lakosság harmada küzd majd hipertóniával, vagyis 140 Hgmm-nél nagyobb szisztolés és/vagy 90 Hgmm-nél nagyobb diasztolés vérnyomással.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!