Nagymamáink receptjei modern köntösben
Villámgyors vegán gesztenyés-meggyes tönkölybatyuk
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása volt az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta a Canderel és a Tante Fanny támogatásával készített el néhány klasszikust.

| 1 batyu energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 85 kcal | 2 g | 4 g | 7 g |
Hozzávalók 30 batyuhoz
- 2 csomag leveles tönkölytészta,
- 200 g cukormentes gesztenyemassza,
- 30 szem (fagyasztott) meggy.
A leveles tésztát kiterítjük, egy lapból 15 négyszöget vágunk (3×5). A négyszögekbe egy-egy púpos teáskanálnyi gesztenyemasszát helyezünk, amikre egy-egy meggyszemet ültetünk. A négyszögek sarkait középen összecsippentjük, batyut formázunk belőlük. (Nem vegán változatban a batyuk tetejét megkenhetjük tojássárgájával.) Sütőpapírra helyezve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Dr. Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár







