Szerző: Szálka Brigitta Feltöltés dátuma: 2025.09.19.

Nagymamáink receptjei modern köntösben

Villámgyors vegán gesztenyés-meggyes tönkölybatyuk

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása volt az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta a ­Canderel és a Tante Fanny támogatásával készített el néhány klasszikust.

Illusztráció
1 batyu energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
85 kcal 2 g 4 g 7 g

Hozzávalók 30 batyuhoz

  • 2 csomag leveles tönkölytészta,
  • 200 g cukormentes gesztenyemassza,
  • 30 szem (fagyasztott) meggy.

A leveles tésztát kiterítjük, egy lapból 15 négyszöget vágunk (3×5). A négyszögekbe egy-egy púpos teáskanálnyi gesztenyemasszát helyezünk, amikre egy-egy meggyszemet ültetünk. A négyszögek sarkait középen összecsippentjük, batyut formázunk belőlük. (Nem vegán változatban a batyuk tetejét megkenhetjük tojássárgájával.) Sütőpapírra helyezve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

szerzo

Dr. Szálka Brigitta

dietetikus, egészségtantanár

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!