Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Accu-Chek Főzőklub Nyíregyházán

Accu-Chek Főzőklub Nyíregyházán

A diabéteszes gyermek gondozása komplex feladat. Az inzulinadagok és azok aktuális korrekciói, a beviteli mód mellett elvitathatatlan, hogy a másik két életmódbeli tényező, az étkezés és a mozgás is ugyanolyan hangsúlyos a kezelésben. Ezt a tényt támasztja alá a legfrissebb adat: a HbA1c-értékeket 2010–2012, valamint 2016–2018 között összehasonlítva, a technológiai fejlődés dacára nemhogy javulást nem látunk, hanem az átlagos HbA1c romlott, különösen a serdülők és fiatal felnőttek korosztályában, a 10–20 közötti életévekben.

 Tovább
Magány vagy közösség?

Magány vagy közösség?

Szerző: Kerekes Andrea

„Legyél önmagad, mindenki más már foglalt. Önmagunk szeretete egy életre szóló románc kezdete.” – Oscar Wilde
„Közösségbe születik az ember, a közösség ellenszolgáltatás nélkül megvéd, biztonságot ad. Ha egy páviáncsapat egy tagja összeesik a szavanna szélén, a társai a sorsára hagyják, a sakálok meg eltakarítják, hiszen a páviánhorda nem közösség. Ha egy ember esik össze a szavanna szélén, a többi ember a vállára veszi a csomagját, ha kell, őt magát is, és mindezért nincs fizetség. Ez közösség.” – Csányi Vilmos

 Tovább
Könnyebb, mint a kanapén

Könnyebb, mint a kanapén

Szerző: Somfai Katalin

Joel Livesey 40 éves ultramaratonista számtalan 50 kilométer feletti távot teljesített, 2015-ben ő volt az egyetlen, aki célba ért a kaliforniai Három Koronás Ultramaratonon, amely három 100 mérföldes táv teljesítéséből áll, mindössze nyolc hét pihenővel egy-egy verseny között. Ezt a nem mindennapi teljesítményt 1-es típusú diabéteszesként érte el.

 Tovább
Hogyan menedzselhetem a cukorbetegségem?

Hogyan menedzselhetem a cukorbetegségem?

Szerző: Kicsák Marian

A cukorbetegség magas vércukorszinttel társuló tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetén az életminőség és az életkilátások romlása jellemez. A terápia sikere gyakran múlik azon, hogy sikerül-e a beteget együttműködésre bírni, s meggyőzni a kezelés fontosságáról. Az eredményes kezelés feltétele az ő aktív részvétele.

 Tovább
Nem szoktam csalni

Beszélgetés Faragó András színművésszel

Nem szoktam csalni

Szerző: Herth Viktória

– A tudatlanság nyugalmával éltem az életemet – nyilatkozta a kezdetekről Faragó András, a Budapesti Operettszínház művésze egy vele készült korábbi interjúban. – A cukorbetegséggel való találkozásom igazi horrorfilm volt. Akkor szembesültem vele, amikor amputálták az ujjam…
 Tovább
Hasnyálmirigy-transzplantáció 1-es típusú cukorbetegeken

Hasnyálmirigy-transzplantáció 1-es típusú cukorbetegeken

Szerző: Prof. dr. Gerő László

Az inzulinkezelés robbanásszerű fejlődése a diabéteszes betegek anyagcseréjének jelentős javulásához, a hipoglikémiás események gyakoriságának számottevő csökkenéséhez vezetett, azonban a normális vércukorszintet még ezekkel a módszerekkel sem lehet tartósan biztosítani, arra kizárólag a sikeres hasnyálmirigy-, illetve Langerhans-sziget-transzplantáció alkalmas.

 Tovább
Nők és a diabétesz

Nők és a diabétesz

Szerző: Dr. Rakk Erika

Főszerkesztőnk kért meg, hogy a nőnapkor megjelenő számba írjam meg, mit jelent ez a cím nekem, közel 30, cukorbetegekkel töltött év után. Minden betegemnél, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, a minél jobb anyagcserehelyzet és életminőség elérésére törekszem. De ha jól meggondolom, bonyolultabb a nők cukorbetegségének kezelése, mint a férfiaké!
A két nem különbözősége az eltérő hormonokon alapul. A nő szervezetében a hormonok havi ciklus szerint termelődnek, ami a vércukorszintre is változó hatást gyakorol, míg a férfiaknál folyamatos a hormonszint.

 Tovább
Adókedvezmény

Adókedvezmény

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A cukorbetegek „adóigazolásával” kapcsolatban az utóbbi időben több kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos jogszabályi hátteret, és igyekszünk válaszolni a leggyakoribb kérdésekre.

 Tovább
Anyukám tapasztalt versenyző

Diabétesz – a másik oldalról

Anyukám tapasztalt versenyző

Szerző: Cserpes Fanni

Egészen kicsi korom óta arra neveltek, hogy szükség esetén segíteni tudjak anyukámnak. Ez a fegyelem és odafigyelés 6 éves koromtól teljesedett ki igazán, hiszen édesapám váratlanul bekövetkezett halála óta ketten élünk.
Van, aki úgy gondolja, hogy a cukorbeteg egészségéért kizárólag saját maga a felelős, de én úgy vélem, ahhoz, hogy egy cukorbeteg teljes életet éljen, szükséges egy odaadó család, olyan közeg, amelyben nem érzi magát másnak, mint egészséges családtagjai.

 Tovább
„A diabétesz nem változtatta meg az életemet”

Theresa May

„A diabétesz nem változtatta meg az életemet”

1997-ben választották a Konzervatív Párt tagjává, 2010-től 6 évig töltötte be a belügyminiszteri tisztséget, 2016-tól az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a második nő, akit erre a tisztségre megválasztottak, a világon az első diabéteszes miniszterelnök. 2012-ben diagnosztizálták cukorbetegségét, naponta 4-5 alkalommal ad inzulint magának. Azt vallja, a diabétesz nem tarthat vissza attól senkit, hogy elérje, amit akar.

 Tovább
„Megfelelő gondolkodásmóddal bármit elérhetsz!”

Lara McSpadden – kosárlabdázó

„Megfelelő gondolkodásmóddal bármit elérhetsz!”

Lara McSpadden ifjú kora ellenére professzionális nemcsak sportkarrierjében, hanem diabéteszének karbantartásában is. Rendkívül figyelemreméltó teljesítmény 17 évesen bekerülni Ausztrália legjobbjai közé.

 Tovább
„Amitől mások vagyunk, attól vagyunk különlegesek”

Austin Basis – színész

„Amitől mások vagyunk, attól vagyunk különlegesek”

A sorozatsztár 9 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes, a JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) nagykövete, több kampányukban is részt vett.

 Tovább
„A családom soha nem hagyta, hogy sajnáljam magam”

Brandon James Crombeen – profi hokijátékos

„A családom soha nem hagyta, hogy sajnáljam magam”

A jobbszélső jégkorongjátékos 2000 és 2015 között 248 meccsen játszott és 170 pontot szerzett az NHL-ben. Játszott a Dallas Stars, a Tampa Bay Lightning, az Arisona Coyotes és a St. Louis Blues csapatában. 9 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, naponta 10–20 alkalommal mér vércukorszintet, 3–5 alkalommal ad magának inzulint. Szívesen önkénteskedik diabétesz-rendezvényeken, ahol a legfőbb célja, hogy buzdítsa a fiatalokat: ha karbantartják betegségüket, bármit elérhetnek.

 Tovább
Létrán vagy karikában

Létrán vagy karikában

Két évvel ezelőtt mutattuk be olvasóinknak György Tibor fiatal artistát, aki akkortájt egyedüli magyarként vett részt a Vatikánban egy nemzetközi cirkuszi előadáson.

 Tovább
Jónak lenni jó

Jónak lenni jó

November 24-én jelentette be az MTVA, hogy a hagyományos Jónak lenni jó jótékonysági akció idei célja az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek és fiatalok táboroztatása az Erzsébet-táborok keretében.
A kampányt példátlan összefogás jellemezte: civil oldalról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Szurikáta Alapítvány vett részt az előkészületekben, a szakmai támogatást a Magyar Diabetes Társaság adta. A vidéki városok közül Gyula, Eger és Győr vett részt a programban. A televíziós közvetítés során e településekre is ellátogatott a stáb.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!