Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Más igények, más lehetőségek

Generációk

Más igények, más lehetőségek

Szerző: Herth Viktória

A Civil Fórumon ebéd után generációs kérdésekről szóló kerekasztal-beszélgetés zajlott a színpadon. Tudjuk, egyre idősebbek a cukorbetegklubok tagjai. A fiatalok érdektelenek, vagy csak nincs idejük a közösségi életre? Szerkesztőségünk az elmúlt 35 év során igyekezett mindig a legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozni. 2024-ben úgy érezzük, ez a legfőbb probléma a diabéteszesek közösségében. A beszélgetés során megoldást nem találtunk, de felvetődtek kérdések, megismerhettünk jó kezdeményezéseket.

 Tovább

A glükózszenzor

Bizonyára sokan hallottatok már a szenzorról, szenzorozásról. A glükózszenzor, azaz a folyamatos szöveti glükózmonitor-rendszerrel (continuous glucose monitor – CGM-mel) ismerkedőknek számos új fogalmat kell megtanulniuk.

 Tovább
A közösségi média szerepe

A közösségi média szerepe

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisának felállításával az egész család számára veszi kezdetét egy olyan új élet, amelyben az egészség szigorú feltételekhez kötött. A kórházban töltött napok és edukáció után megkezdődik az elsajátított ismeretek önálló alkalmazása, mindennapi életbe integrálása. A szülők a gyermekük kezelésének megkezdéséhez szükséges alaptudással hazatérve hozzáfognak ismereteik bővítéséhez.

 Tovább
Technológiai függés és diabétesz

MentaPRO Alapítvány

Technológiai függés és diabétesz

Szerző: Szászné Bedő Ágnes

Korunk egyik függőségi kihívása a technológiai addikció, amelynek számos aspektusa lehet, különböző életkorokban és élethelyzetekben másként jelentkezhetnek. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő szülők, akik modern eszközöket is használnak a kezeléshez, speciális módokon találkoznak ezzel a problémával.

 Tovább
Lehetett volna másképp

Lehetett volna másképp

Képzeljetek el egy 18 éves fiatal gimnazista srácot, aki heti többször jár fociedzésre, illetve meccsre, heti rendszerességgel jár moziba, bulizni és részt vesz különféle programokon…
 Tovább
Mozifilm a diabéteszről

Mozifilm a diabéteszről

Szerző: Somfai Katalin

Kelsey Bascom 1-es típusú diabétesszel élő forgatókönyvíró, rendező, színész…
 Tovább
Diabétesszel a téli olimpián

Anna Fernstädt

Diabétesszel a téli olimpián

Szerző: Somfai Katalin

Anna Fernstädt 28 éves, 14 éves kora óta szkeletonversenyző, nem is akármilyen színvonalon, háromszoros junior világbajnok, olimpiai hatodik és hetedik helyezett, két éve pedig 1-es típusú diabéteszes.

 Tovább

Zöldséget a tányérra!

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége minden évben kiír egy receptpályázatot. Ennek célja, hogy az érintett háziasszonyok megosszák egymással ötleteiket, tanulhassanak egymástól. 2023-ban Zöldséget a tányérra címmel hirdették meg a versenyt. Nagyon sok finomság elkészítési módját ismerhettük meg ennek révén. A felhíváshoz készült cikket, valamint a legjobb receptekből egy válogatást most megosztunk veletek.

 Tovább

CEOSZ receptverseny 2023

Válogatás a legjobb receptekből

Pontosan tudjuk, hogy többet és többször kellene zöldségeket ennünk, mert kiváló hatással vannak az egészségünkre. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége éppen ezért választotta tavalyi receptpályázatának a Zöldséget a tányérra! címet és tematikát. A felhívásra mintegy kétszáz recept érkezett, most a legjobbak közé választott receptekből olvashattok ízelítőt.

 Tovább
Mediterrán diéta

A legjobb megelőzés – fiataloknak is

Mediterrán diéta

Szerző: Kicsák Marian

1-es típusú cukorbetegséggel élőknél az étrendi kezelés célja és feladata a jó vércukorkontroll, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitel, valamint az egészségmegőrző táplálkozási szokások kialakítása. Ez utóbbi alapszabálya, hogy változatosan (sokféle élelmiszert, sokféle módon elkészítve) és mértékletesen kell enni. Az egészséges étrend tartalmaz zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejtermékeket, húsféléket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat.

 Tovább
Érdekességek a Sportos Cukros világnapból

Agyunkra megy a mozgás!

Érdekességek a Sportos Cukros világnapból

Szerző: Zupkó Anett

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete által minden évben megrendezett Diabétesz Világnapon délelőtt került sor a tudományos programra. Prof. dr. Radák Zsolt, az MTA doktora, az MTSE tudományos és innovációs rektorhelyettese Agyunkra megy a mozgás! címmel tartott humorral fűszerezett előadást, amelyben kiemelte, hogy a testedzés javítja az idegsejtek kapcsolódási lehetőségeit, javítja a memóriát és tökéletes a depresszió ellen.

 Tovább
„Ha valaki diabos, Élete lehet még habos”

Szurikáta Alapítvány

„Ha valaki diabos, Élete lehet még habos”

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekékért május 11-én adja át a „Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség” díjakat azoknak a pedagógusoknak, akik példamutatóan látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket. A díjátadó ünnepségen bemutatjuk Lackfi János Cukiságok verseskönyvét.

 Tovább
A JDH edukátorképző tanfolyamának szuperereje

A JDH edukátorképző tanfolyamának szuperereje

Most elmesélhetném, milyen tematika szerint állt össze a JDH Alapítvány márciusban tartott edukátorképző tanfolyamának szakmai programja és ezen belül írhatnék arról, hogy szó volt a serdülőkor szakaszairól, életünk normatív kríziseiről éppúgy, mint a legkorszerűbb…
 Tovább
A DiabErnyő Alapítvány Pajti Programja

Modern technológia a kiszolgáltatott helyzetűek számára is

A DiabErnyő Alapítvány Pajti Programja

Jelentős előrelépést hozott az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek életében, amikor pár évvel ezelőtt a folyamatos vércukormonitorozók elérhetővé váltak. Életminőségük nagymértékben javult az eszközök segítségével. A diabetológusok között is konszenzus alakult ki afelől, hogy a szenzorok használatával jelentősen javítható a vércukorszint kontrollja.

 Tovább
DiabKupa

Családi Sportnap

DiabKupa

Tavaly májusban immár harmadik alkalommal került megrendezésre a DiabKupa – Családi Sportnap, amelynek keretében most először focibajnokságot is meghirdettek a szervezők. Igazán impozáns helyszínen, a Fradi népligeti központjában található fedett, műfüves futballpályán, remek környezetben, csodálatos időben zajlottak a küzdelmek.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!