Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Szurikáta Alapítvány

Varázspálca díj – varázslatos embereknek

2023. május 14-én második alkalommal adja át a Szurikáta Alapítvány a Varázspálca díjakat, elismerve és megköszönve azt a példaértékű munkát, amit pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadása és napi ellátása érdekében.
A tavalyi díjkiosztó ünnepség folyamán S. Bonnyai Eszter munkatársunk beszélgetett díjazottakkal, az ő tör­téneteikből készült összeállításunk.

 Tovább
Berci története

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Berci története

Szerző: Dr. H. Nagy Katalin

Sok diabétesszel élő gyermek számára a kórkép elfogadása mind fizikai, mind mentális értelemben nagyon nehéz, számos pszichés problémához vezet, hiszen a diabétesz kezelése fájdalmas, időigényes, önfegyelmet, kiegyensúlyozott étrendet igényel. Tanulmányok támasztják alá, hogy…
 Tovább
Művészek a diabéteszes gyermekekért

Szurikáta Alapítvány

Művészek a diabéteszes gyermekekért

Az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára egy kis szurikátaszobor tűnt fel a Bókay Gyermekklinika kerítésén Kolodko Mihálytól. Az alkotás a diabétesz korai felismerésének fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet, ahogy a Szurikáta Alapítvány országos kampánya népszerű művészek bevonásával.

 Tovább
Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

Dr. Karádi Zsuzsanna

Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója díja és emlékérme a hazai gyermekdiabetológia terén kifejtett huzamos és eredményes munka elismerése. A 2002-ben alapított Barta Lajos-emlékérmet a szekció vezetősége azoknak az MDT-tagoknak ítéli oda, akik szakmai, tudományos munkásságukkal a hazai gyermekdiabetológia fejlődéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Dr. Karádi Zsuzsanna főorvos asszonnyal a díjátadás előtt a Szekció tavaly őszi tudományos rendezvényén beszélgettünk.

 Tovább
Táborozni és együtt lenni jó!

Szurikáta Alapítvány

Táborozni és együtt lenni jó!

Szerző: Tóbiás Lilla

Családias légkör, tartalmas programok, vidám résztvevők – a Szurikáta Alapítvány által szervezett csolnoki gyermektáborban és a zánkai Családi Erzsébet-táborban teret adtunk a barátkozásnak, ismerkedésnek és a családokat érintő kérdések kibeszélésének.

 Tovább
Ezt (is) lehet

Ezt (is) lehet

19 éves vagyok, van egy ikertesóm, most kezdtem az egyetemet. Sok barátom van, járok bulizni, gitározom és utazni is szeretek. Mitől annyira más ez nekem, mint neki? Én cukorbeteg vagyok. És ez változtat a dolgokon. Sokat.

 Tovább
Mindent szeretek, amit csinálok

Interjú a Pro Diabetologia díjas dr. Körner Annával

Mindent szeretek, amit csinálok

Szerző: Herth Viktória

Az 1984-ben alapított Pro Diabetologia Díjat a Magyar Diabetes Társaság vezetősége azoknak a társasági tagoknak ítéli oda, akik szakmai tevékenységükkel, életpályájukkal kiemelkedő mértékben járultak hozzá a hazai diabetológia fejlődéséhez. A díjat az MDT tavalyi kongresszusán dr. Körner Anna, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója elnöke vehette át.

 Tovább
Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Szerző: Zalai Noémi

Az édes íz szeretete már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során kialakul, és e finom íz iránti vonzódásunkat mi sem jelzi jobban, mint hogy az édes szót nemcsak ételekre, de kellemes eseményekre, emberekre is használjuk…
 Tovább
Soha nem a betegségünk korlátoz bennünket

Soha nem a betegségünk korlátoz bennünket

Girincsi Fruzsina vagyok, énekes, dalszerző, énektanár. 2019-ben diplomáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakán. 17 éve vagyok cukorbeteg, 2006 júniusában diagnosztizáltak…
 Tovább
Generációk találkozása

Generációk találkozása

Szerző: Dr. Blatniczky László

A diabétesz világnapja mindig jó alkalom a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány számára, hogy az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház – korábban a Budai Gyermekkórház – gondozásában lévő diabéteszes betegeket megszólítsa…
 Tovább

A felnőttkorba lépés problémái a cukorbeteg ifjak esetében

Szerző: Dr. Blatniczky László

A gyermekgyógyászati diabetológiai ellátás egyik vissza-visszatérő problémája az évek, akár egy évtized (!) óta kezelt gondozottaktól történő elköszönés és a felnőttgondozásba adás…
 Tovább
Egri diabéteszes családi élménytábor

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Egri diabéteszes családi élménytábor

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 9. alkalommal szervezett diabéteszes családi tábort. Ellátásunkat a Hotel Unicornis Eger svédasztalos formában biztosította, így mindenki kiválaszthatta a széles kínálatból a neki tetsző ételeket, dietetikusunk, Szerencsiné Soós Andrea segített abban, hogy a mennyiség is megfelelő legyen.

 Tovább
Magyar vízilabdázó Malibuban

Magyar vízilabdázó Malibuban

Gál Sándorról, becenevén Sasáról már kétszer írtunk a Diabetes Juniorban. Legutóbb, amikor az I. DiabKupán mutatkozott be.

 Tovább

Kamaszpanasz

A győri gyermekdiabétesz-gondozóban több „kísérlet” is zajlik. Kísérletezünk felnőttekkel, gyerekekkel, csoportokkal. Az egyik ilyen kísérletünk eredményeit, tapasztalatait szeretnénk megosztani önökkel.
Azért használjuk a „kísérlet” szót, mert nem egy kidolgozott programot vagy tervet vettünk át valahonnan, hanem mi magunk, a mi gondozottjaink és szüleik részére igyekszünk segítő, traumafeldolgozó vagy éppen önismereti foglalkozásokat tartani, az igényeikre szabva. Ehhez mindenekelőtt kell valaki, aki mindezt megálmodja, megszervezi és az anyagi forrást is előteremti rá. Ennél a csoportnál ő volt Pap Krisztina doktornő, aki mindenféle téren partnerem a megvalósításban. A fő partnerünk pedig a győri Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület.

 Tovább

Külföldi példák a visszailleszkedés segítéséről

Diagnózis után II.

Világszerte 1,1 millió gyermek és serdülőkorú fiatal él 1-es típusú cukorbetegséggel, akik közül ma Magyarországon több mint 5000 kiskorú az érintett. A diagnózist követő óvodai, iskolai beilleszkedés, illetve visszailleszkedés különösen fontos része a diabéteszes gyermeket nevelő család életének, így érdekes lehet megnézni, hogy más országokban mivel segítik ezt a folyamatot.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!