Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Adókedvezmény

Adókedvezmény

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A cukorbetegek „adóigazolásával” kapcsolatban az utóbbi időben több kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos jogszabályi hátteret, és igyekszünk válaszolni a leggyakoribb kérdésekre.

 Tovább
Anyukám tapasztalt versenyző

Diabétesz – a másik oldalról

Anyukám tapasztalt versenyző

Szerző: Cserpes Fanni

Egészen kicsi korom óta arra neveltek, hogy szükség esetén segíteni tudjak anyukámnak. Ez a fegyelem és odafigyelés 6 éves koromtól teljesedett ki igazán, hiszen édesapám váratlanul bekövetkezett halála óta ketten élünk.
Van, aki úgy gondolja, hogy a cukorbeteg egészségéért kizárólag saját maga a felelős, de én úgy vélem, ahhoz, hogy egy cukorbeteg teljes életet éljen, szükséges egy odaadó család, olyan közeg, amelyben nem érzi magát másnak, mint egészséges családtagjai.

 Tovább
„A diabétesz nem változtatta meg az életemet”

Theresa May

„A diabétesz nem változtatta meg az életemet”

1997-ben választották a Konzervatív Párt tagjává, 2010-től 6 évig töltötte be a belügyminiszteri tisztséget, 2016-tól az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a második nő, akit erre a tisztségre megválasztottak, a világon az első diabéteszes miniszterelnök. 2012-ben diagnosztizálták cukorbetegségét, naponta 4-5 alkalommal ad inzulint magának. Azt vallja, a diabétesz nem tarthat vissza attól senkit, hogy elérje, amit akar.

 Tovább
„Megfelelő gondolkodásmóddal bármit elérhetsz!”

Lara McSpadden – kosárlabdázó

„Megfelelő gondolkodásmóddal bármit elérhetsz!”

Lara McSpadden ifjú kora ellenére professzionális nemcsak sportkarrierjében, hanem diabéteszének karbantartásában is. Rendkívül figyelemreméltó teljesítmény 17 évesen bekerülni Ausztrália legjobbjai közé.

 Tovább
„Amitől mások vagyunk, attól vagyunk különlegesek”

Austin Basis – színész

„Amitől mások vagyunk, attól vagyunk különlegesek”

A sorozatsztár 9 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes, a JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) nagykövete, több kampányukban is részt vett.

 Tovább
„A családom soha nem hagyta, hogy sajnáljam magam”

Brandon James Crombeen – profi hokijátékos

„A családom soha nem hagyta, hogy sajnáljam magam”

A jobbszélső jégkorongjátékos 2000 és 2015 között 248 meccsen játszott és 170 pontot szerzett az NHL-ben. Játszott a Dallas Stars, a Tampa Bay Lightning, az Arisona Coyotes és a St. Louis Blues csapatában. 9 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, naponta 10–20 alkalommal mér vércukorszintet, 3–5 alkalommal ad magának inzulint. Szívesen önkénteskedik diabétesz-rendezvényeken, ahol a legfőbb célja, hogy buzdítsa a fiatalokat: ha karbantartják betegségüket, bármit elérhetnek.

 Tovább
Létrán vagy karikában

Létrán vagy karikában

Két évvel ezelőtt mutattuk be olvasóinknak György Tibor fiatal artistát, aki akkortájt egyedüli magyarként vett részt a Vatikánban egy nemzetközi cirkuszi előadáson.

 Tovább
Jónak lenni jó

Jónak lenni jó

November 24-én jelentette be az MTVA, hogy a hagyományos Jónak lenni jó jótékonysági akció idei célja az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek és fiatalok táboroztatása az Erzsébet-táborok keretében.
A kampányt példátlan összefogás jellemezte: civil oldalról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Szurikáta Alapítvány vett részt az előkészületekben, a szakmai támogatást a Magyar Diabetes Társaság adta. A vidéki városok közül Gyula, Eger és Győr vett részt a programban. A televíziós közvetítés során e településekre is ellátogatott a stáb.

 Tovább
Isten éltessen, Fanni!

Isten éltessen, Fanni!

Szerző: Cserpes Fanni

14 évvel ezelőtt szimbólum született. Ő akkor ezt nem tudta: a pufók kislány hangosan bömbölt, nagyokat evett, jókat aludt… a világból édesanyja és édesapja érdekelte. Majd múltak az évek, elindult, megszólalt, óvodás lett, iskolás, ma pedig már személyigazolvány-tulajdonos. Cserpes Fanni 14 éves!
Ma már tudja, hogy ő szimbólum. Tisztában van vele, milyen nagy dolog a létezése. Édesanyja cukorbetegként szülte a veszprémi kórházban. Épp november 14-én, a Diabétesz Világnapon. Azóta nyomon követjük a ma már nyúlánk, sportos tinédzser sorsát. Nincs nehéz dolgunk, mindennapos kapcsolatban vagyunk édesanyjával, Módos Anikóval, aki a kezdetektől munkatársa lapunknak.
Szeretjük Fannit önmagáért – és szeretjük azért, mert példája a diabéteszes asszonyok jóra fordult sorsának. Hajdanában elszörnyülködtek az orvosok, ha egy cukorbeteg hölgy gyermeket szeretett volna. Ma már természetesen fogadják, és semmivel sincs kisebb esélye az egészséges gyermeknek náluk, mint nem cukorbeteg asszonytársaiknál. Anikó és Fanni így együtt lettek példaképeink. Időről időre bemutatjuk őket olvasóinknak, mert szeretnénk, ha osztoznának közös örömünkben, és erőt merítenének sikerükből. Sajnos, pár éve ketten maradtak, Fanni édesapja már csak az égből figyeli őket. De van egy csodálatos nagymama és egy csodálatos nagypapa, akik vigyáznak mindkettőjükre. És vigyáznak ők – egymásra!

 Tovább
Szurikáta Foglalkozás

Innovatív megoldás a diabéteszes gyerekek integrációjára

Szurikáta Foglalkozás

A mi társadalmi problémánk a diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai integrációja, társaik érzékenyítése és a diabéteszről megbízható információkkal való ellátása, játékos módon, orvostanhallgatók vezetésével…
 Tovább

Bloggertalálkozó

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány világnapi rendezvényén tartották az 1-es típusú fiatal cukorbetegek Ifjúsági Diabétesz Találkozóját, amelynek célja, hogy a jelenlévők és az előadók jobban megismerkedhessenek és a közösség erősödhessen.

 Tovább
KiDS – Diabéteszről az iskolában

KiDS – Diabéteszről az iskolában

Magyarországon jelenleg csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus körülbelül 50 ezer főt. Évtizedekkel ezelőtt kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára viszont egyre több tinédzsert érint a 2-es típusú diabétesz. A tendencia fő oka az elhízottság és az egészségtelen életmód, ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából kulcsfontosságú a sport, az egészséges táplálkozás, valamint az ideális testsúly elérése, megtartása. Hazánkban is sok oktatási intézménybe (óvodák, iskolák) jár diabétesszel élő gyerek, ezért társadalmunk elengedhetetlen felelőssége az egészségértés és az egészségtudatosság iskolai fejlesztésének biztosítása.

 Tovább
Futhattam Spoletóban!

Futhattam Spoletóban!

Még mindig hihetetlen számomra, hogy ez sikerülhetett: kijutni egy ekkora nemzetközi eseményre – cukorbetegként! Köszönhetem ezt a Sportos Cukorbetegekért Egyesületnek!

 Tovább

Amikor a diabétesz lehetőséget ad

Futás, biciklizés Spoletóban

2018 februárjában a Sportos Cukorbetegekért Egyesület meghívást kapott egy olasz kerékpáros- és futóversenyre, nyár végére. Első gondolatom az volt, hogy ez nagyszerű! Aztán jött a többi kérdés: egy csomó diabossal menjünk külföldre? Nem felelőtlenség? Szép lassan összeállt a névsor, vegyes társaság: 14-től 50 évesig, minimum 7 év 1-es típusú cukorbetegséggel a hátuk mögött.

 Tovább

Így telt a nyár a Sportos Cukorbetegekért Egyesületben

A Várgesztesen megrendezett Spartan Kids futóversenyre meghívást kapott 10 cukorbeteg gyerek is, akik az egészséges társaikkal együtt vágtak neki az embert próbáló kánikulában egy akadályokkal teli futópályának. A futás mellett homokzsákcipelés, palánkon és hálón való átmászás, egyensúlyozás, lövés, kötél alatt átkúszás (milyen jó, hogy nem szögesdrót volt, mint a felnőtteknél!) volt a feladat, erdőn-mezőn át.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!