Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Kézen fogom a betegeket

Doktori címet szerzett edukátor

Kézen fogom a betegeket

Szerző: Herth Viktória

Nem mindennapi teljesítményről és egy nem mindennapi hölgyről lesz szó az alábbiakban. Egy gyógytornászról, diabetológiai edukátorról, aki a közelmúltban megszerezte a doktori címet.

 Tovább
Más igények, más lehetőségek

Generációk

Más igények, más lehetőségek

Szerző: Herth Viktória

A Civil Fórumon ebéd után generációs kérdésekről szóló kerekasztal-beszélgetés zajlott a színpadon. Tudjuk, egyre idősebbek a cukorbetegklubok tagjai. A fiatalok érdektelenek, vagy csak nincs idejük a közösségi életre? Szerkesztőségünk az elmúlt 35 év során igyekezett mindig a legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozni. 2024-ben úgy érezzük, ez a legfőbb probléma a diabéteszesek közösségében. A beszélgetés során megoldást nem találtunk, de felvetődtek kérdések, megismerhettünk jó kezdeményezéseket.

 Tovább
Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni!

Richter Anna-díj

Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni!

Szerző: Herth Viktória

Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek a Sas Patikában, néhány évvel később már nemzetközileg elismert innovációk viselték Richter nevét. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása, kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, amelyben komoly szerepet vállalt felesége, Winkler Anna, akinek – férjét minden törekvésében támogató, lényeglátó, határozott – személyiségét főként a családtagok elbeszéléseiből ismerhetjük.

 Tovább
Pannon Diabetes Díj 2022

Dunántúli Diabetes Hétvége

Pannon Diabetes Díj 2022

Szerző: Herth Viktória

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásában kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak, szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. Eddig Pannon Diabetes Díjban részesült prof. dr. Simon Kornél és Bosits Istvánné (2011), dr. Pátkay József és Szabó Gyuláné (2013), dr. Baranyai Marietta és a Törp program (2015), dr. Strényer Ferenc és Hegedüs Marianna (2016), dr. bujtor Zoltán és Kovács Éva (2017), dr. Erényi Ottó és Stáhlné Tausz Katalin (2018), dr. Sudár Zsolt és Forrás Béláné (2019), dr. Késmárki Nóra és Tuifel Andrea (2020), dr. Dezső Enikő és Keserű Sándorné (2021). A díjat az idei évben dr. Fulcz Ágnes és Túri Beáta vehette át. A DDH 25 éves jubileuma alkalmából idén Pannon Diabetes Életmű Díjak is átadásra kerültek, dr. Oroszlán Tamás és dr. Hidvégi Tibor vehették át a kitüntetést. A kitüntetettekkel Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
Pannon Diabetes Díj 2023

Dunántúli Diabetes Hétvége

Pannon Diabetes Díj 2023

Szerző: Herth Viktória

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásában kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak, szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. Eddig Pannon Diabetes Díjban részesült prof. dr. Simon Kornél és Bosits Istvánné (2011), dr. Pátkay József és Szabó Gyuláné (2013), dr. Baranyai Marietta és a Törp program (2015), dr. Strényer Ferenc és Hegedüs Marianna (2016), dr. bujtor Zoltán és Kovács Éva (2017), dr. Erényi Ottó és Stáhlné Tausz Katalin (2018), dr. Sudár Zsolt és Forrás Béláné (2019), dr. Késmárki Nóra és Tuifel Andrea (2020), dr. Dezső Enikő és Keserű Sándorné (2021), dr. Fulcz Ágnes és Túri Beáta (2022). A díjat az idei évben dr. Muth Lajos és Oblián Antalné Erika vehette át. A kitüntetettekkel Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
Pintérné dr. Fürst Ágnes

Richter-Érdemérmes háziorvos-diabetológus

Pintérné dr. Fürst Ágnes

Szerző: Herth Viktória

A Richter Gedeon Nyrt. kiemelt figyelmet fordít a hazai egészségügy működésének és fejlődésének támogatására…
 Tovább
Lent és fent

Lent és fent

Szerző: Herth Viktória

Ilyen az életünk: hol lent vagyunk, hol fent. Ami állandó, az a bizonyosság: ha fent vagyunk, leszünk lejjebb, ha lent vagyunk, leszünk jobb helyzetben, feljebb. Krónikus betegként különösen érzékeljük ezt a libikókát.

 Tovább
A beteget mindig meg kell hallgatni!

A beteget mindig meg kell hallgatni!

Szerző: Herth Viktória

Tavasszal, a Magyar Diabetes Társaság kongresszusán vehette át prof. dr. Jermendy György a beteggondozásért járó Pro Aegrotis díjat.

 Tovább
Elkötelezettségből dolgozom

Elkötelezettségből dolgozom

Szerző: Herth Viktória

Prof. dr. Várkonyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának igazgatója vehette át a Magyar Diabetes Társaság tavaszi kongresszusán a Pro Diabetologia Díjat.

 Tovább
Nyertünk!

DiaEuro 2023

Nyertünk!

Szerző: Herth Viktória

Nem vagyok focirajongó, de a magyar diabéteszesek futsalválogatottjáért nagyon izgultam. Annyira lelkesek voltak a fiúk, annyira akartak bizonyítani! Sikerült nekik!

 Tovább
Negatív példa vagyok

Negatív példa vagyok

Szerző: Herth Viktória

1991. március 10-én, Budapesten megszületett Paróczai Geri, egészségesen, készen arra, hogy szembenézzen a világ kihívásaival. 1999. március 10-én a Heim Pál Kórház betegágyán fekve megtudta, hogy diabéteszes.

 Tovább
Tartsuk be!

Joslin-díj

Tartsuk be!

Szerző: Herth Viktória

A XII. Civil Fórumon az 50 évnyi diabéteszért járó Joslin-érmet és oklevelet többek közt Kámán Zoltán Kőszegen élő sorstársunk is átvehette.

 Tovább
Civil Fórum XII.

Civil Fórum XII.

Szerző: Herth Viktória

Március 11-én, Budapesten, a Budai Fonóban ugyanolyan remek volt a hangulat, mint az előző években. A járvány időszakát leszámítva minden évben összegyűlnek a cukorbetegek helyi képviselői a Diabetes magazin és a Tudomány Kiadó programján. Épp ezért van a Civil Fórum, a találkozásért.

 Tovább
A tenger mélyéről a csillagokig

A tenger mélyéről a csillagokig

Szerző: Herth Viktória

Akiről, amiről mesélni fogok önöknek: non plus ultra (e latin kifejezés jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több). Egy diabéteszes fiatalemberről mesélek, aki jelentkezett űrhajósnak, és a több száz jelentkező közül bejutott az első 25-be. Ott kiesett – de nem a diabétesze miatt. Dalicsek Dániel 34 éves, Dániában él, 16 és fél éves kora óta 1-es típusú diabéteszes és búvárrégészként dolgozik. Ő a bizonyítéka annak, hogy a diabétesz nem akadálya semminek.

 Tovább
Mindent szeretek, amit csinálok

Interjú a Pro Diabetologia díjas dr. Körner Annával

Mindent szeretek, amit csinálok

Szerző: Herth Viktória

Az 1984-ben alapított Pro Diabetologia Díjat a Magyar Diabetes Társaság vezetősége azoknak a társasági tagoknak ítéli oda, akik szakmai tevékenységükkel, életpályájukkal kiemelkedő mértékben járultak hozzá a hazai diabetológia fejlődéséhez. A díjat az MDT tavalyi kongresszusán dr. Körner Anna, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója elnöke vehette át.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!