Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Szakorvosi együttműködések

Magyar Diabetes Társaság

Szakorvosi együttműködések

Az elmúlt hónapokban a Magyar Diabetes Társaság több orvostársasággal is együttműködési megállapodást kötött. Erről – és a betegoktatás fontosságáról – kérdeztük Wittmann István professzort, az MDT elnökét.

 Tovább
A beteg java a legfőbb törvény

Salus aegroti, suprema lex esto

A beteg java a legfőbb törvény

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A Magyar Diabetes Társaság alapító okiratában olvasható két roppant összetett, bonyolultnak tűnő mondat. Ezek a mondatok szerepelnek a társaság weblapjának (diabet.hu) nyitó oldalán is…
 Tovább
Gyermektábor Partium csodálatos világában

Petőfi nyomában

Gyermektábor Partium csodálatos világában

Biztosan sokan emlékeznek még a tanulmányaikból arra, hogy Petőfi Sándor és hitvese, Szendrey Júlia 1847 szeptemberében a koltói Teleki-kastélyban töltötte a mézesheteket…
 Tovább
30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

Gyáli Cukorbetegek Egyesülete

30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

A gyáli Cukorbetegek Egyesülete áprilisban megalakulásának 30 éves jubileumát ünnepelte az Arany János Közösségi Házban.

 Tovább
MentaHÁLÓ Családi Hétvége

MentaPRO Alapítvány

MentaHÁLÓ Családi Hétvége

Szerző: Kerekes Andrea

Három évvel ezelőtt hoztuk létre mentorhálózatunkat, amelynek a MentaHÁLÓ-program nevet adtuk…
 Tovább
10 éves a Sportos Cukros

Sportos Cukorbetegek Egyesülete

10 éves a Sportos Cukros

Szerző: Muskát Erika

Idén kerek szülinapot ünneplünk, 10 évesek lettünk: 2013. január 30-án került hivatalosan bejegyzésre a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, amelyet leginkább Sportos Cukrosként szoktak emlegetni…
 Tovább
Zöldséget a tányérra!

Zöldséget a tányérra!

Szerző: Füzesi Brigitta

A magyarok évente 60 kg zöldséget fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta 160 grammnyi zöldséget eszünk mi magyarok, szemben az ENSZ ajánlásával, ami 400 gramm, tehát alaposan át kell gondoljuk az étkezéseink összetételét, ha közelíteni szeretnénk a nálunk sokkal egészségesebben táplálkozó európai nemzetekhez.
Természetesen mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek nekünk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak, mint bármi más, amit megehetünk. De sok olyan lenyűgöző tény is ismert a zöldségekkel kapcsolatban, amelyekről a legtöbb embernek fogalma sincs. Az érdekesség kedvéért íme néhány ezek közül.

 Tovább
2022-ben is ottalvós Diaboló tábor

Diaboló Alapítvány

2022-ben is ottalvós Diaboló tábor

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával tavaly is ottalvós táborban nyílt remek lehetőség a Békés megyei diabéteszes gyermekek részére a kikapcsolódásra, a sorstársaikkal való találkozásra és arra, hogy életre szóló, szoros barátságok köttessenek. A…
 Tovább
Diabéteszes gyerekek pedagógusait ünnepeljük

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Diabéteszes gyerekek pedagógusait ünnepeljük

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért megtalálta a 2023. év 100 csodás pedagógusát, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott cukorbeteg gyermekeket. A díjkiosztó ünnepségre május 14-én került sor Budapesten, az Elméleti Orvostudományi Központban a díjazott pedagógusok és gyermekintézmények képviselői, a diabéteszes családok, valamint az ellátásban dolgozók részvételével.

 Tovább
Az ideális testsúly elérése

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők, diéta és sport

Az ideális testsúly elérése

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Népszerűek, különösen nyár előtt a fogyókúrák, böjtök. Az esztétikai okok mellett a krónikus betegek számára (magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoe) különösen fontos leadni a felesleges kilókat, mert ez betegségüket gyógyító fontos terápia is egyben. Ennek ellenére senkinek nem javaslom – különösen ilyen betegséggel rendelkezőknek nem – a gyors fogyást, az extrém diétákat. Ezekkel ugyanis sok kárt okozhatunk az egészségünknek, és a gyorsan leadott kilók a nehéz diéta után még gyorsabban szaladnak vissza, sőt, végül a mérleg nyelve többet is mutathat, mint a fogyókúra előtt – elindul a jojó-effektus.

 Tovább
Tartsuk be!

Joslin-díj

Tartsuk be!

Szerző: Herth Viktória

A XII. Civil Fórumon az 50 évnyi diabéteszért járó Joslin-érmet és oklevelet többek közt Kámán Zoltán Kőszegen élő sorstársunk is átvehette.

 Tovább
Civil Fórum XII.

Civil Fórum XII.

Szerző: Herth Viktória

Március 11-én, Budapesten, a Budai Fonóban ugyanolyan remek volt a hangulat, mint az előző években. A járvány időszakát leszámítva minden évben összegyűlnek a cukorbetegek helyi képviselői a Diabetes magazin és a Tudomány Kiadó programján. Épp ezért van a Civil Fórum, a találkozásért.

 Tovább
Ki mint vet, úgy arat

DiabPONT

Ki mint vet, úgy arat

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

Dr. Domboróczki Zsolt a DiabPONT programjában egy kellemes, már-már szórakoztató előadást tartott. Közmondások, ősi bölcsességek alapján fűzte össze a diabéteszes élet szabályait. A könnyed, de tanulságos előadás írásos változatát olvashatják itt.

 Tovább
Mikor mozogjunk?

Mikor mozogjunk?

A mozgás mindig jó, a több mozgás még jobb, ám annak időzítésében is vannak extra lehetőségek. Talán nincs is olyan élettani folyamat, amit ne segíthetne a rendszeres és kiadós fizikai aktivitás. Ezúttal a vércukor-szabályozás és az „edzésidőpontok” megválasztásának kapcsolatáról szolgált friss ismeretekkel a tudomány.

 Tovább
A tenger mélyéről a csillagokig

A tenger mélyéről a csillagokig

Szerző: Herth Viktória

Akiről, amiről mesélni fogok önöknek: non plus ultra (e latin kifejezés jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több). Egy diabéteszes fiatalemberről mesélek, aki jelentkezett űrhajósnak, és a több száz jelentkező közül bejutott az első 25-be. Ott kiesett – de nem a diabétesze miatt. Dalicsek Dániel 34 éves, Dániában él, 16 és fél éves kora óta 1-es típusú diabéteszes és búvárrégészként dolgozik. Ő a bizonyítéka annak, hogy a diabétesz nem akadálya semminek.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!