Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Húsvéti spenótos tojáslepény

Kovács Bence receptje (videóval)

Húsvéti spenótos tojáslepény

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
285 kcal 25 g 19 g 3 g
 Tovább
Több víz, kevesebb só

Ez lesz a jó

Több víz, kevesebb só

Aki túl keveset iszik, megrövidítheti a saját életét – ez az egyik tanulsága egy 2023 januárjában az eBioMedicine folyóiratban bemutatott tanulmánynak. Ebben Natalia I…
 Tovább
Diabéteszesek nemzetközi Futsal-bajnoksága

DiaEuro

Diabéteszesek nemzetközi Futsal-bajnoksága

Szerző: Somfai Katalin

A járványhelyzet miatt három év kihagyás után kerül újra megrendezésre a cukorbetegek futsal-Európa-bajnoksága, a DiaEuro. Az idei rendezvény kapcsán a szervezőkkel Somfai Katalin, az elmúlt 10 év magyar tapasztalatairól Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
A közösség, amelyhez érdemes tartozni!

A közösség, amelyhez érdemes tartozni!

Szerző: Füzesi Brigitta

Nemrég megkérdezte tőlem két egyetemen oktató professzor, hogy mégis mit tud adni a CEOSZ a betegeknek? Hiszen pontosan tudjuk, hogyan lehet megelőzni a cukorbetegséget…
 Tovább
Jogi kérdések

Jogi kérdések

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Diabéteszesként a mindennapok során nem csak egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, igen gyakran a szabályok, előírások útvesztőibe keveredünk. Rendszeres jogi szaktanácsadónk, dr. Strényer Ferenc cikksorozatában segít eligazodni e szabályok között.

 Tovább
A szívbarát étrend

A szívbarát étrend

Szerző: Zalai Noémi

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, gyógyítására, a szövődmények megelőzésére szolgál a szívbarát vagy más néven kardioprotektív étrend.
A szívbarát étrend célja a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak korrigálása, az esetlegesen már meglévő betegség tüneteinek enyhítése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

 Tovább
Szécsényi Diabetes Klub

Diabéteszegyesületek

Szécsényi Diabetes Klub

A hazai diabéteszegyesületeket, klubokat bemutató, 2020-ban kezdett „országjárásunk” lassan a végéhez közeledik…

 Tovább
A találkozás öröme

Veszprém

A találkozás öröme

Amikor Veszprémben, a megszokott helyen, az Érseki Főiskola nagytermében a világnapi rendezvény megnyitóját hallgattam, eszembe jutott, hogy mintegy 30 évvel ezelőtt mennyire örültünk, amikor a városi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke megtisztelte valamelyik…
 Tovább
Mit tegyek, hogy táncolhassak az unokáim lakodalmában?

Szeged

Mit tegyek, hogy táncolhassak az unokáim lakodalmában?

Nagy érdeklődés kísérte a szegedi világnapi rendezvényt, közel 100-an jöttek el. A résztvevőket köszöntötte Nagy Ildikó, az egyesület elnöke, majd a Senior Center új vezetője, dr. Tóth Ildikó idősügyi referens. A megnyitót dr…
 Tovább
Egészségesen a szaunában

Hasznos tanácsok a szakértőtől

Egészségesen a szaunában

Bár testi és mentális egészségünkre köztudottan jótékony hatással van a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével érezzük úgy, hogy szívesen melegednénk fel kívül-belül egy finn szaunában, esetleg egy illóolajos szeánszon. A szaunavilágok látogatottsága ennek megfelelően ősszel és télen ugrik meg látványosan, amikor olyanok is bemerészkednek, akik még sosem voltak, vagy nincs gyakorlatuk a szaunázásban. Nekik kifejezetten hasznos lehet a most következő összeállítás, amelyben a soproni Fagus Hotel szaunamestere mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Kávé

A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondoljuk, ha az egészséges életmódról akarunk beszélni, csak a mozgás és a táplálkozás jöhet szóba, ám ez koránt sincs így. Sok kis apró dolog is hozzájárulhat az életmódunk megváltoztatásához vagy az egészségünk karbantartásához, ilyen például a kávéfogyasztás. A kávéfogyasztásnak évezredes kultúrája van, sokan ezzel indítják napjaikat, vannak, akik pedig abszolút az egészségtelen kategóriába sorolják. Igyam, ne igyam, esetleg helyettesítsem mással? – nézzük meg, mit mond a tudomány!

 Tovább
DASH-diéta és a digitalizáció

DASH-diéta és a digitalizáció

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Amikor a szív- és érrendszeri betegségeket és azok megelőzését említjük, időről időre szóba kerül egy mozaikszó, vagyis a DASH-diéta is. A mediterrán diéta mellett ezt is érdemes megismerni, mert nem is állnak olyan messze egymástól. A DASH-diéta hasonló a mediterrán étrendhez, de konkrétabb ajánlásokat és tanácsokat ad az elfogyasztott élelmiszertípusok tényleges mennyiségére és korlátaira vonatkozóan. Ezért is fontos küldetés az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítsük a hipertóniás betegeket az egészségtudatos gondolkodásmód kialakításában. Támogatjuk őket egészségi állapotuk javításában és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább
Rakott ceruzabab kölessel

Samuné Győrvári Csilla receptje

Rakott ceruzabab kölessel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
413 kcal 16 g 22 g 36 g
 Tovább
Gergely Róbert, a trubadúr útjai

Gergely Róbert, a trubadúr útjai

Szerző: S. Bonnyai Eszter

Színész, énekes, dalszerző, rendező, szinkronszínész, egy magánszíntársulat tulajdonosa. Többnyire egyidejű, néha egymást követő szerepkörök egy színes, tartalmas életszövet egymásba fonódó szálaiként. Gergely Róbert idén 65 esztendős, több mint negyven éve a közönség figyelmének és szeretetének fókuszában.

 Tovább
Figyeljünk az életmódra!

A diabétesz világnapja – 2022

Figyeljünk az életmódra!

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának tagjai az ünnepi ebédet a Búzavirág étteremben fogyasztották el, majd a Petőfi Művelődési Házban folytatódott a program.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!