Diabetes Magazin

TájékozottságTeljes életHelyes életmód

Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

 Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!

 … Tovább

 Tipikus téli ételek

Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.

 … Tovább
Tréning a betegedukációról

Teljes élet cukorbetegen – Kelet-Magyarországon

 Tréning a betegedukációról

Amikor valaki cukorbeteg lesz, olyan sok kérdés merül fel: Mi a cukorbetegség és mit jelent ez személy szerint számára? Hogyan kaphat segítséget? Hogyan tudja kezelni a diabéteszét? Hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tudja kezelni a problémákat? Mit tud tenni a váratlan szituációkban? Hogyan tudja a tudását gyarapítani? Egyáltalán, hogyan lehet a diabétesz kezelését a mindennapi életbe elfogadhatóan beilleszteni? A válaszok megtalálása segítség nélkül nehezen megy. Kell a közvetlen környezet – család, barátok, munkahely – támogatása, és kell az egészségügyi szakemberek segítsége. Az egyénre szabott kezelés különleges volta éppen abban rejlik, hogy magának a betegnek kell kezelnie a diabéteszét. Amire csak akkor képes, ha elhivatott, kiváló szakemberek megtanították rá. Változás a viselkedésben Míg korábban az orvos, nővér, dietetikus inkább csak informálta a beteget állapota lényegéről, utasította a javasolt kezelési mód szigorú betartására, addig napjainkban egy jó sz

 … Tovább
A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen csak csökkentené azokat. Az étkezések számát, időpontját, szénhidráttartalmát és annak típusát az alkalmazott inzulinok szerint kell megválasztania. Napjainkban a legkorszerűbb inzulinkezelés mellett is elengedhetetlen, hogy az 1-es típusú cukorbeteg az inzulinpótlást és az étkezését (annak szénhidráttartalmát) összehangolja. Kérjen kezelőorvosától ajánlást étrendjére vonatkozóan! Orvos határozza meg, hogy az ön számára javasolt napi energiabevitel hány kcal, a javasolt szénhidrátbevitel hány gramm. A szénhidrátok napi mennyiségének étkezésenkénti elosztására is kérjen javaslatot! Kiemelten kell figyelni a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztására, mivel a szénhidrát az a tápanyag, amely a vércukorszintet emeli! A táplálék szénhidrátjai az emészthető cukrok é  … Tovább
Gyümölcsöt mindennap – de csak mértékletesen! Mi az az ennivaló, ami zamatos, lédús, illatos és színes? A gyümölcs. Olyan táplálék, amely „megdolgoztatja” az érzékszerveket. A nyár eljöttével a gyümölcsfák ágai sokszor szinte roskadoznak a termés súlya alatt. A piacok asztalai, az üzletek polcai megtelnek jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Éppen ezért itt az ideje, hogy élvezzük a lédús, idény adta, zamatos, friss gyümölcsöket. A mértékletesség persze itt sem árt!  … Tovább
Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.  … Tovább
Ismét az édesítőszerekről A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.  … Tovább
A „diabetikus” élelmiszerekről 2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.  … Tovább
Nyári hűsítők „De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.  … Tovább
Közeleg az eperszezon! A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.  … Tovább
Tavaszi saláta
1 tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
116 kcal 8 g 2 g 15 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db fejes saláta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg mirelit kukorica, 8 dkg gépsonka, só, édesítőszer, ecet A megtisztított fejes káposztát vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított sárgarépát és zellert vékonyra gyaluljuk. A mirelit kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A fejes salátát apróbb darabokra tépkedjük. A zöldségeket egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint ecetes páclevet készítünk ecet, víz, kevés só és édesítőszer felhasználásával. A zöldségkeverékre öntjük. Lefedve 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a tetejére vékony csíkokra vágott gépsonkát szórunk. Rukkolasaláta narancsos öntettel Tavaszi töltött szőlőlevél h  … Tovább
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 8 g 11 g 20 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg spenót, 25 dkg paradicsom, 5 dkg császárszalonna, 10 dkg Graham-kenyér, 1 csomó újhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors A friss spenótleveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és forrástól számított 1 percig főzzük. Leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy kihűljön, majd megszárítjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük egy percre, hogy könnyen meg tudjuk hámozni. A császárszalonnát, a paradicsomot és a kenyeret is kockákra vágjuk. A szalonnát megsütjük, majd a zsírján megpirítjuk a kenyérkockákat. A spenótot egy tálba tesszük, rá a szalonnát, apróra vágott újhagymát, paradicsomot. Végül megöntözzük olívaolajjal  … Tovább
Rukkolasaláta eperrel
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 5 g 14 g 9 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg eper, 15 dkg rukkola, 10 szem dióbél, 2 dkg reszelt parmezán, 3 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 2 szál mentalevél, őrölt fehér bors, só Az öntethez az olívaolajat, a balzsamecetet apróra vágott mentával összekeverjük. Ízesítjük kevés borssal, sóval. A megmosott epret szeletekre vágjuk. A rukkolát egy tálba tesszük és a felezett dióval, valamint az eperrel összekeverjük. Hűtőszekrénybe helyezzük fél órára. Tálaláskor meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk reszelt parmezánnal és mentalevéllel díszítjük. Rukkolasaláta narancsos öntettel Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva Paradicsomos spenótsaláta Tavaszi saláta  … Tovább
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
405 kcal 7 g 25 g 34 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 5 dkg zeller, 23-24 nem permetezett szőlőlevél, 20 dkg krémsajt, 15 dkg rizs, 5 dkg tisztított pisztácia, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, folyékony édesítőszer A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk a megmosott rizzsel együtt. Forró vízzel felöntjük, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megmosott szőlőleveleket enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A pisztáciát durvára vágjuk. A langyosra hűlt rizsbe keverjük a krémsajtot és a pisztáciát. Ízesítjük zúzott fokhagymával. A masszát a szőlőlevelekbe töltjük A töltelékeket szőlőlevéllel kibélelt lábosba tesszük, és annyi  … Tovább
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
55 kcal 1 g 3 g 6 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg friss rukkola, 20 dkg friss eper, néhány szem fekete olívabogyó, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál frissen préselt narancslé, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál dióolaj, fél mokkáskanál só Az öntethez a mustárt, olajat, narancslét, vörösborecetet, sót alaposan kikeverjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Az átválogatott, megmosott, lecsepegtetett rukkolát salátástálba tesszük. Az epreket hosszában félbe, majd a feleket nagyjából fél cm vastag szeletekre, az olívát karikákra vágjuk. Összekeverjük az alapanyagokat. Az öntetet csak tálaláskor adjuk a salátához. Ebben a salátában a sós, mustáros, édes és savanykás ízek határozottan jelennek meg, ugyanakkor nagyon  … Tovább
A levélzöldségek közül a fejes salátát említem elsőként, amely talán a legkedveltebb zöldségek közé tartozik tavasszal. Amint megjelenik a piacon, a legtöbbünk gondolatában azonnal összekapcsolódik a tojásos nokedli képével. Egy évben egyszer ezt a menüt én magam is szívesen elkészítem. Manapság azonban a piacokon nemcsak fejes salátát vehetünk. Kaphatunk fodros levelű lollót, tölgysalátát, jégsalátát, endíviát, madársalátát, rukkolát vagy lila színű radicchiót is.  … Tovább
Töltsük fel a kamrát! Ismerik a tücsök és hangya meséjét La Fontaine-től? A hangyához hasonlóan nyáron és ősz elején érdemes átgondolnunk, mit tegyünk az éléskamránkba (manapság a fagyasztószekrénybe is). Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyekből befőttek, dzsemek, savanyúságok készíthetők, a kertben termő vagy piacon vásárolt friss fűszernövényeket hogyan tartósítsuk?  … Tovább
Szívvel főzni a szívünkért A helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás a három legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az orvostudomány újabb és újabb gyógyszerekkel próbál gátat vetni e betegségek „terjedésének”. De a „járvány” tovább folytatódik azokban az országokban, ahol a fent említett életmódbeli tényezőket nem sikerül lényegesen befolyásolni.  … Tovább
A hús ősidők óta az ember egyik fontos tápláléka. A hús jó minőségű fehérjeforrás, számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.  … Tovább

Összhangban az évszakokkal

 A szezonális étkezésről

A szezonális étkezésről Az étrendünk akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidráttal, fehérjével, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Továbbá megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és különféle flavonoidokat.  … Tovább
A komótos étkezés és a hagyományos ízek védelme Ahogyan az élet felgyorsult a közlekedés, a munka világában, úgy az étel iránti éhségünket is minél gyorsabban akarjuk csillapítani. Nincs idő vásárolni, pláne megtermelni az élelmiszert. Vannak, akik úgy vélik, nem kell erre időt szánni, hiszen „remek” kész, félkész ételek vannak, és nagy a gyorséttermek kínálata. Tényleg ennyire nem számít már, hogy mit és milyen körülmények között eszünk?
Az étkezésre fordított idő nem felesleges időtöltés. Ahogyan az étel sem kizárólag „üzemanyag” a szervezet számára. Az étkezés öröm. A jól megválasztott étel táplálja testünket, védi egészségünket. A társaságban való étkezés sokszor a nap fénypontja. Amennyiben egyedül étkezünk, az étel ízletesebbnek tűnik szépen terített asztalnál.  … Tovább
A veseszövődmény étrendi kezeléséről Kedves olvasónk, a 74 éves Ilona fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy a már megjelent enyhe veseproblémájának kezelését segítő mintaétrendet jelentessünk meg. Kérése egybecsengett a Civil Fórumon elhangzott egyik előadással. A veseszövődményről már részletesen olvashattak, most következzenek a tudnivalók az ilyenkor szükséges diétáról!  … Tovább
Boldog karácsony A boldogság sokszor csak egy pillanat. Az emberben mindig benne van a törekvés, hogy boldog legyen, de talán még jobban vágyik erre karácsonykor. Ha boldogok vagyunk, hirtelen jobb és szebb lesz a világ. A boldogsághoz belső harmónia, megelégedettség kell, amiért mi magunk is tehetünk. Az élet örömteli megéléséhez tudatosság is kell.  … Tovább
Mérjen, figyeljen és jegyzeteljen! Cukorbetegek étrendje = egészséges táplálkozás.  … Tovább
Mit kell tudni a mikrotápanyagokról? Az ételekben a szervezetünk számára fontos tápanyagok vannak. A legtöbb élelmiszer, amit eszünk, tartalmaz energiát adó tápanyagokat, más néven makrotápanyagokat, valamint mikrotápanyagokat. Makrotápanyagok a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. Mikrotápanyagok a vitaminok és az ásványi anyagok. A különféle tápanyagokat az élelmiszerek különböző mennyiségben tartalmazzák. Például a kenyér és a tészta főként szénhidrátot tartalmaz és kevés fehérjét. A teljes gabonából készült termékek (Graham-kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) sokkal gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban &  … Tovább

Az egészséges étkezés, a diéta

 A makrotápanyagok

Minden diabéteszes hallotta már kezelőorvosától: „a diéta az Ön számára nem más, mint egészségesen étkezni”. Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A táplálékunk tartalmaz továbbá olyan, nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) fordulnak elő, ezek a flavonoidok. Ez utóbbiaknak szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében.
A legfontosabb, hogy étrendünk megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza ezeket a szükséges anyagokat. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha sokféle élelmiszert sokféle módon elkészítve fogyasztunk, és közben nagyon figyelünk az elfogyasztott étel adagjának nagyságára.  … Tovább
A divatos diétákról még egyszer Nem szokványos dolog, hogy egy lapban két, azonos tartalmú cikket közlünk. Most azonban – bár eredetileg a véletlen alakította így – rádöbbentünk: ha teljes képet akarunk nyújtani Önöknek, az a legjobb, ha két szemszögből is bemutatjuk ugyanazt a témát. A divatos diétákról van szó.
Dr. Pados Gyula tudományos szempontból elemzi a női magazinokban hirdetett „tökéletes megoldás a tökéletes alakért” módszereket. Kicsák Marian, lapunk ismert és kedvelt dietetikusa, aki arról híres, hogy „a konyhában írja” cikkeit, szokás szerint könnyed, olvasmányos stílusban értékeli ugyanezeket a módszereket, a mindennapokban használható és hasznosítható információkkal fűszerezve. A diabetológus cikkéből megtudhatjuk a miérteket, a dietetikus írásából a hogyanokra kapunk választ  … Tovább
Az étel biztosítja szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, amelyekre funkcióinak ellátásához szüksége van. A szervezet csak akkor tud harmonikusan működni, ha e tápanyagokat a szükséges mennyiségben kapja meg. A túlságosan sok ugyanannyira káros, mint a túlságosan kevés. Az étrend akkor egészséges, ha valóban ellátja testünket a szükséges tápanyagokkal. Ezek szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Növényi táplálékunk (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) továbbá tartalmaz nem tápanyag-komponenseket is, ezek a flavonoidok, amelyeknek szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Próbálja meg önmaga számára megfogalmazni, hogy mi az egészséges táplálkozás! Írja le néhány pontban, majd törekedjen arra, hogy minél több pontot kövessen is!  … Tovább
Tél végi vitaminsziget A zöldségstandokat látva manapság alig lehet eldönteni, milyen hónapban járunk. Januárban is vehetünk paradicsomot, kígyóuborkát, szőlőt. Szerintem mégis jobb, ha kis odafigyeléssel étrendünket a természetes szezonalitáshoz igazítjuk. Ha a téli időszak valamennyi alapanyagát sorra vesszük, magas tápértékű étrendet állíthatunk össze ebben az időszakban is. Ne felejtkezzünk meg olyan fontos szezonális alapanyagokról, mint pl. a lencse, szárazbab, savanyú káposzta, sütőtök vagy cékla!  … Tovább
Ünnepi jó tanácsok Évek óta a Diabetes újság oldalain dietetikusként igyekszem a kedves olvasót tanácsaimmal segíteni. Hogyan lehet cukorbetegként, néhány szabályt betartva, a legteljesebb életet élni ünnepnap és a hétköznapokon egyaránt? A karácsony közeledtével azon gondolkodom, hogy milyen új, jó javaslataim lehetnének, hogy önfeledten ünnepelhessen…  … Tovább
Szénhidrátszámolás lépésről lépésre A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot – ha inzulint szükséges adnia – a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol. A szénhidrátszámolás nem bonyolult, de gyakorlást igényel.
A szénhidrátszámolás segít abban is, hogy az ételek széles választékát tudja az étrendjébe illeszteni anélkül, hogy a vércukorértékei magasra emelkednének. Márpedig sokféle dolgot enni sokféle módon elkészítve az egészséges táplálkozás egyik alapelve. Kedvenc ételeit továbbra is „biztonságosan” (nem emelkedik magasra a vércukra, nem növekszik folyamatosan a testsúlya) eheti, ha figyel arra, milyen gyakran eszi ezeket, milyen mennyiségben, és képes azok szénhidráttartalmát a lehető legpontosabban kiszámolni.  … Tovább
A szénhidrát számolásáról Mi a szénhidrát? „Üzemanyag” a szervezet számára. Fontos energiát adó tápanyag, amely a szervezet harmonikus működéséhez elengedhetetlen. Azonban a túlzott fogyasztása – a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni – éppúgy kerülendő, mint az, hogy szinte teljesen kihagyja valaki az étrendjéből.  … Tovább
Naponta többször is ajánlatos enni zöldségeket és gyümölcsöket az egészségünk megőrzéséért. Ennek mennyisége a tanácsok szerint felnőtteknél el kell, hogy érje a napi 40 dekagrammnyi mennyiséget.  … Tovább
Étkezési rend analóg inzulinok adása esetén Az alábbiakban néhány napi mintaétrendet és néhány különleges receptet találnak. A mintaétrend úgynevezett analóg inzulinnal kezelt betegek részére készült. Miután a napi szénhidrátbevitelt 3 főétkezésre és az esetek egy részében egy kisétkezésre kell elosztani, a főétkezések a „szokásosnál” nagyobb szénhidráttartalmúak.  … Tovább
Az alábbiakban egy mintaétrendet olvashat. Ez egy csökkentett energiatartalmú, napi 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend, nyári-őszi időszakra. Az egyes étkezések átlagos szénhidráttartalma: reggeli 30, tízórai 10, ebéd 40 g, uzsonna 15 g, vacsora 40 g, utóvacsora 15 g.  … Tovább
Diéta mediterrán módra A mediterrán étrend nem különleges étkezési terv, csupán a mediterrán országok lakói hagyományos étkezési szokásainak összessége.
Minél szorosabban követi valaki a hagyományos mediterrán étrendet hosszú időn keresztül, annál inkább csökken a kockázata a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának. Ezért a mediterrán étrendet alkalmazók hosszabb ideig élnek.  … Tovább
Miért jó a mediterrán étrend? A II. világháború után a mediterrán térségben életmóddal, táplálkozással kapcsolatos felmérést végeztek, többek között Krétán is. Az eredmény azt volt, hogy a tradicionális életmódot folytató, nem kifejezetten jó anyagi körülmények között élő családoknál több krónikus megbetegedés ritkábban fordul elő, mint az európai átlag. Jól látható volt az is, hogy hosszabb életkort éltek meg ezen életmódot folytató emberek. Ez meglepte a tudományos közéletet, és azonnal vizsgálni kezdték az okokat. Jó fél évszázaddal később is sokakat foglalkoztat a kérdés, mi a mediterrán étrend titka?  … Tovább
Nyár, szabadság, utazás Ahhoz, hogy átadhassuk magunkat a nyaralás örömének, néhány dolgot érdemes átgondolni. Az utazásnak nemcsak örömtelinek kell lennie, hanem biztonságosnak is ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon.  … Tovább
Éttermi étkezés Étteremben enni néha jó. Szépen terített asztalok, kellemes atmoszféra, kitűnően elkészített ételek. Lehet különleges alkalom, vagy csak egy kellemes program, amikor az otthoni konyhai előkészületek és főzés helyett étterembe indul az ember. Hogyan teheti kellemes élménnyé az éttermi étkezést ahelyett, hogy azon aggódna, hány száz kilokalóriát fog megenni? Vagy azon rágódna, hogy biztosan az egekbe fog szökni a vércukorszintje, ha ezt vagy azt megeszi? Talán érdemes előzetesen néhány jó döntést hozni, és utána már csak élvezni a finom ételeket.  … Tovább

„Az vagy, amit megeszel”

 Ön egészségesen étkezik?

A jó táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítheti önt abban, hogy minél tovább egészséges maradjon és hosszú életű legyen. Minden, amit megeszünk, megiszunk hatással van a szervezetünk működésére. Ezért ismernünk kell, mire van szüksége a szervezetünknek, és az étkezéssel kapcsolatban helyes döntéseket kell hozni napról napra.  … Tovább
Mérlegeljük, miből mennyit eszünk Megengedő dietetikusnak gondolom magam, aki nem tilalmak sorával áll elő, hanem abban segít, hogyan lehet finomakat enni úgy, hogy a vércukorszint mindig a kívánt tartományon belül maradjon. Fontosnak tartom, hogy amikor megválasztjuk, mit együnk, vegyük figyelembe, mennyire értékes az a szervezet számára (vitaminok, ásványi anyagok, élelmirost-tartalom). De ugyanúgy fontos, hogy az étkezés legyen öröm, az étel finom. A diétás étkezéshez is szorosan tartozzon a szépen terített asztal, az ízletes ételek sora, és a jó asztaltársaság. Az étel minőségét a mennyiségnél mindig is nagyobbra értékeltem.  … Tovább
Tudatos élelmiszervásárlás Mindannyian elindulunk naponta vagy hetente néhány alkalommal, hogy megvásároljuk a szükséges élelmiszereket. Van, amikor tervezünk, és gondosan összeállított bevásárlólistával indulunk útnak. Némelykor pedig csak „beesünk” egy élelmiszerüzletbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy rádöbbenünk, vettünk néhány nem feltétlenül szükséges dolgot is. Ha pedig már megvettük, nagy valószínűséggel meg is fogjuk enni.  … Tovább
Édes íz a cukorbetegek étrendjében Sokunk szótárában a legszebb és legfontosabb szavak: édesanya, édesapa. Régen sokat lehetett hallani a kifejezést: édes anyaföld. Mintha az édes valami csodát, valami lényegeset rejtene és adna.  … Tovább
Az Együtt erősebbek vagyunk – civil program keretében e lapszámunkban már olvashattak egy cikket a megfelelő táplálkozás fontosságáról. Ehhez kapcsolódva most praktikus tanácsokat kapnak: hogyan valósítsák meg a helyes elképzeléseket.  … Tovább
A táplálkozástudomány kimondja, hogy nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen étel, élelmiszer, csak a táplálkozás egésze lehet előnyös vagy káros az egészségre. Nincsenek „bűnös” táplálékok, csak arra kell figyelni, hogy mit, milyen gyakran és egyszerre milyen mennyiségben fogyasztunk.  … Tovább

Cukorbeteg diéta = egészségmegőrző táplálkozás

 Mit egyen a cukorbeteg?

Táplálkozási szokásaink és az egészségi állapotunk között szoros összefüggés van, amelyet számos tudományos vizsgálat igazol. A táplálkozással összefüggő betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) megfelelő étrend esetén megelőzhetők, vagy kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Az étrendfüggő betegségek kialakulásában életmódi és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a táplálkozás mintegy 30 százalékban tekinthető oknak.  … Tovább
A karácsonyi készülődés az adventi időszakban veszi kezdetét. Az utcákon megjelennek a karácsonyi fények, otthonunkat apró díszekkel öltöztetjük fel, lelkünk egyre erősebben vágyik a meghittségre.  … Tovább
Az egészség megőrzését elősegítő táplálkozási szokásokat már gyermekkorban kell kialakítani. A szülőknek, a tágabb családnak, majd az óvodai, iskolai közösségnek döntő szerepe van ebben. Felnőttkorban a tudatosság jelentősége nő meg. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy étrendünk az egészségünk védelmét szolgálja, s törekedni kell a helyes – mennyiségileg és minőségileg is megfelelő – táplálkozásra.  … Tovább

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

 Cukorbetegek diétás kezelése III.

Cukorbetegek diétás kezelése III. Az inzulin felfedezése az 1920-as évek elején sokakban azt a reményt keltette, ha inzulint adnak, nem szükséges a diéta. Az inzulinéra előtt meghatározták a beteg számára, hogy mennyi szénhidrátot ehet, s annál sem többet, sem kevesebbet nem volt szabad fogyasztania.  … Tovább

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

 Cukorbetegek diétás kezelése II.

Cukorbetegek diétás kezelése II. Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan is kezelték a cukorbetegeket az 1900-as évek első harmadában. Az orvosi leírások nyelvezete és írásmódja kissé eltér a mai korban elfogadottétól, ezért kérem, ennek figyelembevételével olvassák az írást. Igyekeztem az akkori szakkifejezésekből is átemelni szavakat, vagy akár egész mondatokat. Pl. a kilokalória (kcal) helyett a kalória kifejezést használták, a keményítőtartalmú szénhidrátforrásokat összefoglalóan amiláceának nevezték.  … Tovább

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

 Cukorbetegek diétás kezelése I.

Cukorbetegek diétás kezelése I. Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan kezelték a cukorbetegeket az 1800-as évek második felében vagy az 1900-as évek első harmadában.  … Tovább
A sörnek évezredes története van. Volt az uralkodó osztály kiváltsága és a legszegényebbek itala is. Voltak idők, amikor előírták fogyasztását, máskor megtiltották azt.  … Tovább
A flavonoidok egészségvédő hatása A növényi flavonoidok szerepéről, kémiai szerkezetéről, élettani hatásáról az elmúlt 40 évben rendszeresen jelentek meg tudományos cikkek. A betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében betöltött szerepüket ma számos nagy esetszámú epidemiológia vizsgálat igazolja. Megfelelő bevitel esetén a szív- és érrendszeri, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata számottevően csökken. Így érdemes e csodálatos vegyületekkel egy kicsit közelebbről megismerkedni.  … Tovább

Mintaétrend – Tápanyagtáblázat – Étrendi napló

 Diéta haladóknak

Diéta haladóknak Miért fontos a szemmérték kialakítása? Otthon még lemérheti az ételt, de munkahelyen, iskolában, étteremben aligha van erre lehetőség. A mellékelt táblázat segítségére lehet a feladat megoldásában.  … Tovább
Egészségeseknél az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több-kevesebb inzulint termel. Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását a sejtekbe segítse. Cukorbetegnél a saját inzulintermelés, vagy a termelődő inzulin hatása olyan mértékben károsodott, hogy a megfelelő gyógyszeres (tablettás és inzulinos) kezelés nélkül a szervezet sejtjei éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát a vérben igen magas vércukorszintet eredményezne.  … Tovább

Diéta haladóknak

 Menüvariációk

Az egyéni étrend összeállítását segíthetik a különböző szénhidráttartalmú menüvariációk. Az alábbi táblázatokban a szénhidráttartalmon kívül az energia-, zsír- és fehérjetartalmat is feltüntettük.
A táblázatokat Kicsák Marian dietetikus állította össze.  … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) edukáció közösség lexikon önellenőrzés recept személyes szövődmények táplálkozás teszt

Szerző:Kicsák Marian

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!