Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása

Az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása

Szerző: Kicsák Marian

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél fontos, hogy a jó anyagcsere-állapot biztosítása érdekében az étkezéseket összhangba hozzuk a beadott (beadni kívánt) inzulin hatásával. Az ajánlott napi szénhidrátmennyiséget az alkalmazott inzulinok függvényében kell az egyes étkezésekre elosztani. Tudnia kell, hogy az inzulin, amelyet ad magának, milyen jellemzőkkel bír (hatáskezdet, hatáscsúcs, hatástartam)!

 Tovább
Miért érdemes megtanulni a szénhidrátszámolást?

Számtanóra

Miért érdemes megtanulni a szénhidrátszámolást?

Szerző: Kicsák Marian

A szénhidrát energiát adó tápanyag. Úgy kell a testünknek, mint autóba az üzemanyag. Túlzott fogyasztása – a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni – éppúgy kerülendő, mint teljesen kihagyni az étrendből. De ez a többi tápanyagra is igaz.

 Tovább
A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

Fogyni cukorbetegen

A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

Szerző: Kicsák Marian

Mindenkinek érdemes időként elgondolkodnia azon, mit tesz egészsége érdekében, vagy mit kellene tennie! Van, aki hetente többször is sportol (úszás, kerékpározás, nordick walking), van, aki egészségesen étkezik (változatosan és mértékletesen). És van, aki dohányzik, inaktív életet él (nagyon keveset mozog). Van, aki sokat, de legalábbis többet eszik, mint amire testének szüksége van.

 Tovább
Egyéni étrend kialakítása

Egyéni étrend kialakítása

Szerző: Kicsák Marian

Dietetikus kolléganőnk, Kicsák Marian előző számunkban a diéta legalapvetőbb szabályait foglalta össze a kezdő diabéteszeseknek, és azoknak, akik évek, évtizedek óta sorstársaink, s talán épp a rutin miatt elsiklanak néhány alapvető szabály fölött. Most feljebb lép az étkezési szabályrendszer létráján – s ezt fogja tenni következő számunkban is.

 Tovább
Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Szerző: Kicsák Marian

A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!

 Tovább
Tipikus téli ételek

Tipikus téli ételek

Szerző: Kicsák Marian

Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.

 Tovább
Tréning a betegedukációról

Teljes élet cukorbetegen – Kelet-Magyarországon

Tréning a betegedukációról

Szerző: Kicsák Marian

Amikor valaki cukorbeteg lesz, olyan sok kérdés merül fel: Mi a cukorbetegség és mit jelent ez személy szerint számára? Hogyan kaphat segítséget? Hogyan tudja kezelni a diabéteszét? Hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tudja kezelni a problémákat? Mit tud tenni a váratlan…
 Tovább
A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

Szerző: Kicsák Marian

Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége…
 Tovább
Gyümölcsöt mindennap – de csak mértékletesen!

Gyümölcsöt mindennap – de csak mértékletesen!

Szerző: Kicsák Marian

Mi az az ennivaló, ami zamatos, lédús, illatos és színes? A gyümölcs. Olyan táplálék, amely „megdolgoztatja” az érzékszerveket. A nyár eljöttével a gyümölcsfák ágai sokszor szinte roskadoznak a termés súlya alatt. A piacok asztalai, az üzletek polcai megtelnek jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Éppen ezért itt az ideje, hogy élvezzük a lédús, idény adta, zamatos, friss gyümölcsöket. A mértékletesség persze itt sem árt!

 Tovább
Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Szerző: Kicsák Marian

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.

 Tovább
Ismét az édesítőszerekről

Ismét az édesítőszerekről

Szerző: Kicsák Marian

A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
A „diabetikus” élelmiszerekről

A „diabetikus” élelmiszerekről

Szerző: Kicsák Marian

2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.

 Tovább
Nyári hűsítők

Nyári hűsítők

Szerző: Kicsák Marian

„De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.

 Tovább
Közeleg az eperszezon!

Receptesarok

Közeleg az eperszezon!

Szerző: Kicsák Marian

A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.

 Tovább
Tavaszi saláta

Tavaszi saláta

Szerző: Kicsák Marian

1 tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
116 kcal 8 g 2 g 15 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!