Diabetes és Hypertonia Magazin
Szerző: Kicsák Marian
A Diabetes mindig nagy hangsúlyt fektetett a diétára, a vele kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókra. Kicsák Marian nyíregyházi dietetikus sok éve munkatársunk, rendszeresen ír tanulmányokat az étkezéssel kapcsolatos ismeretekről. Elővettük a lap 2000/2. számában megjelent írását, és megkértük, olvassa el, s ha szükséges, írja át. Nézzük, mi változott az elmúlt csaknem 20 év alatt a diéta terén! (Az „újdonságokat” kurzív kiemeléssel jelöltük – a szerk.)
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Számos ponton ellentmondásos a cukorbetegek számára (számomra is), hogyan kell mérni az ételek szénhidráttartalmát…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
A cukorbetegség magas vércukorszinttel társuló tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetén az életminőség és az életkilátások romlása jellemez. A terápia sikere gyakran múlik azon, hogy sikerül-e a beteget együttműködésre bírni, s meggyőzni a kezelés fontosságáról. Az eredményes kezelés feltétele az ő aktív részvétele.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Senkit nem szeretnék alkoholfogyasztásra buzdítani, de azt is tudom, hogy a teljes tiltás nemigen használ. A fiatal felnőttkor küszöbén, a baráti összejövetelek alkalmával gyakran kerülnek az asztalra alkoholos italok. Aki cukorbetegséggel él, annak különösen körültekintőnek kell lennie. Ismerd meg, milyen hatása van a szervezetedre az alkoholnak!
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az emberek egészségesen akarnak élni, hosszú életet, jó életminőségben. Diabétesszel élni azt jelenti, hogy nem elég évente néhány alkalommal találkozni a kezelőorvossal, és abban a néhány percben megbeszélni a kezelést. A cukorbetegség 24 órás odafigyelést igényel, amit mindenki saját maga tehet meg. A kezelőorvosa segít, de fontos tudnia, hogy az ön együttműködése nélkül nem kezelhető sikeresen a cukorbetegsége.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél fontos, hogy a jó anyagcsere-állapot biztosítása érdekében az étkezéseket összhangba hozzuk a beadott (beadni kívánt) inzulin hatásával. Az ajánlott napi szénhidrátmennyiséget az alkalmazott inzulinok függvényében kell az egyes étkezésekre elosztani. Tudnia kell, hogy az inzulin, amelyet ad magának, milyen jellemzőkkel bír (hatáskezdet, hatáscsúcs, hatástartam)!
Tovább
Számtanóra
Szerző: Kicsák Marian
A szénhidrát energiát adó tápanyag. Úgy kell a testünknek, mint autóba az üzemanyag. Túlzott fogyasztása – a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni – éppúgy kerülendő, mint teljesen kihagyni az étrendből. De ez a többi tápanyagra is igaz.
Tovább
Fogyni cukorbetegen
Szerző: Kicsák Marian
Mindenkinek érdemes időként elgondolkodnia azon, mit tesz egészsége érdekében, vagy mit kellene tennie! Van, aki hetente többször is sportol (úszás, kerékpározás, nordick walking), van, aki egészségesen étkezik (változatosan és mértékletesen). És van, aki dohányzik, inaktív életet él (nagyon keveset mozog). Van, aki sokat, de legalábbis többet eszik, mint amire testének szüksége van.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Dietetikus kolléganőnk, Kicsák Marian előző számunkban a diéta legalapvetőbb szabályait foglalta össze a kezdő diabéteszeseknek, és azoknak, akik évek, évtizedek óta sorstársaink, s talán épp a rutin miatt elsiklanak néhány alapvető szabály fölött. Most feljebb lép az étkezési szabályrendszer létráján – s ezt fogja tenni következő számunkban is.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.
Tovább
Teljes élet cukorbetegen – Kelet-Magyarországon
Szerző: Kicsák Marian
Amikor valaki cukorbeteg lesz, olyan sok kérdés merül fel: Mi a cukorbetegség és mit jelent ez személy szerint számára? Hogyan kaphat segítséget? Hogyan tudja kezelni a diabéteszét? Hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tudja kezelni a problémákat? Mit tud tenni a váratlan…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Mi az az ennivaló, ami zamatos, lédús, illatos és színes? A gyümölcs. Olyan táplálék, amely „megdolgoztatja” az érzékszerveket. A nyár eljöttével a gyümölcsfák ágai sokszor szinte roskadoznak a termés súlya alatt. A piacok asztalai, az üzletek polcai megtelnek jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Éppen ezért itt az ideje, hogy élvezzük a lédús, idény adta, zamatos, friss gyümölcsöket. A mértékletesség persze itt sem árt!
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.
Tovább