Diabetes és Hypertonia Magazin

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Mediterrán diéta

A legjobb megelőzés

Mediterrán diéta

Szerző: Kicsák Marian

Ancel Keys és munkatársai végeztek egy nagyobb vizsgálatot még az 1950-es években Seven Countries Study néven, és azt tapasztalták, hogy az eltérő kultúrákban élők étrendje között különbségek mutatkoznak…
 Tovább
Mediterrán diéta

A legjobb megelőzés – fiataloknak is

Mediterrán diéta

Szerző: Kicsák Marian

1-es típusú cukorbetegséggel élőknél az étrendi kezelés célja és feladata a jó vércukorkontroll, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitel, valamint az egészségmegőrző táplálkozási szokások kialakítása. Ez utóbbi alapszabálya, hogy változatosan (sokféle élelmiszert, sokféle módon elkészítve) és mértékletesen kell enni. Az egészséges étrend tartalmaz zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejtermékeket, húsféléket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat.

 Tovább
Kisétkezések cukorbetegségben

A nassolás tudománya

Kisétkezések cukorbetegségben

Szerző: Kicsák Marian

A helyes étkezési szokásokhoz tartozik a napi többszöri étkezés, alkalmanként kisebb adagokkal.

 Tovább
Mit egyek?

Az 1-es típusú diabétesz étrendi kezelése serdülőkorban

Mit egyek?

Szerző: Kicsák Marian

1-es típusú cukorbetegségben a szervezeted nem termel inzulint. Inzulint kell kapnod, hogy a vércukrod a céltartományban maradjon (4–10 mmol/l között). A diéta és a testmozgás szerepet játszik abban, hogy vércukrodat kontrollálni tudd. Egy jó diétakezelés akár 1,0–1,9 százalékos HbA1c-csökkenést is eredményezhet. Nincs egyetlen étrendi terv sem, amely minden diabétesszel élő számára megfelelő lenne. Az étrendi kezelést egyénre kell szabni! Megtervezni, hogy mit egyél, nagy feladatot jelent neked és szüleidnek. Az egyéni étrend kialakításához érdemes segítséget kérni dietetikustól.

 Tovább
Cukorbetegség és táplálkozás

Cukorbetegség és táplálkozás

Szerző: Kicsák Marian

A Diabetes mindig nagy hangsúlyt fektetett a diétára, a vele kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókra. Kicsák Marian nyíregyházi dietetikus sok éve munkatársunk, rendszeresen ír tanulmányokat az étkezéssel kapcsolatos ismeretekről. Elővettük a lap 2000/2. számában megjelent írását, és megkértük, olvassa el, s ha szükséges, írja át. Nézzük, mi változott az elmúlt csaknem 20 év alatt a diéta terén! (Az „újdonságokat” kurzív kiemeléssel jelöltük – a szerk.)

 Tovább
Olvasónk kérdezte – a dietetikus válaszol

Olvasónk kérdezte – a dietetikus válaszol

Szerző: Kicsák Marian

Számos ponton ellentmondásos a cukorbetegek számára (számomra is), hogyan kell mérni az ételek szénhidráttartalmát…

 Tovább
Hogyan menedzselhetem a cukorbetegségem?

Hogyan menedzselhetem a cukorbetegségem?

Szerző: Kicsák Marian

A cukorbetegség magas vércukorszinttel társuló tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetén az életminőség és az életkilátások romlása jellemez. A terápia sikere gyakran múlik azon, hogy sikerül-e a beteget együttműködésre bírni, s meggyőzni a kezelés fontosságáról. Az eredményes kezelés feltétele az ő aktív részvétele.

 Tovább
Ihatok-e alkoholt, ha diabéteszes vagyok?

Ihatok-e alkoholt, ha diabéteszes vagyok?

Szerző: Kicsák Marian

Senkit nem szeretnék alkoholfogyasztásra buzdítani, de azt is tudom, hogy a teljes tiltás nemigen használ. A fiatal felnőttkor küszöbén, a baráti összejövetelek alkalmával gyakran kerülnek az asztalra alkoholos italok. Aki cukorbetegséggel él, annak különösen körültekintőnek kell lennie. Ismerd meg, milyen hatása van a szervezetedre az alkoholnak!

 Tovább
Kis lépésekkel a diabétesz önmenedzselése felé

Kis lépésekkel a diabétesz önmenedzselése felé

Szerző: Kicsák Marian

Az emberek egészségesen akarnak élni, hosszú életet, jó életminőségben. Diabétesszel élni azt jelenti, hogy nem elég évente néhány alkalommal találkozni a kezelőorvossal, és abban a néhány percben megbeszélni a kezelést. A cukorbetegség 24 órás odafigyelést igényel, amit mindenki saját maga tehet meg. A kezelőorvosa segít, de fontos tudnia, hogy az ön együttműködése nélkül nem kezelhető sikeresen a cukorbetegsége.

 Tovább
Az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása

Az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása

Szerző: Kicsák Marian

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél fontos, hogy a jó anyagcsere-állapot biztosítása érdekében az étkezéseket összhangba hozzuk a beadott (beadni kívánt) inzulin hatásával. Az ajánlott napi szénhidrátmennyiséget az alkalmazott inzulinok függvényében kell az egyes étkezésekre elosztani. Tudnia kell, hogy az inzulin, amelyet ad magának, milyen jellemzőkkel bír (hatáskezdet, hatáscsúcs, hatástartam)!

 Tovább
Miért érdemes megtanulni a szénhidrátszámolást?

Számtanóra

Miért érdemes megtanulni a szénhidrátszámolást?

Szerző: Kicsák Marian

A szénhidrát energiát adó tápanyag. Úgy kell a testünknek, mint autóba az üzemanyag. Túlzott fogyasztása – a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni – éppúgy kerülendő, mint teljesen kihagyni az étrendből. De ez a többi tápanyagra is igaz.

 Tovább
A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

Fogyni cukorbetegen

A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

Szerző: Kicsák Marian

Mindenkinek érdemes időként elgondolkodnia azon, mit tesz egészsége érdekében, vagy mit kellene tennie! Van, aki hetente többször is sportol (úszás, kerékpározás, nordic walking), van, aki egészségesen étkezik (változatosan és mértékletesen). És van, aki dohányzik, inaktív életet él (nagyon keveset mozog). Van, aki sokat, de legalábbis többet eszik, mint amire testének szüksége van.

 Tovább
Egyéni étrend kialakítása

Egyéni étrend kialakítása

Szerző: Kicsák Marian

Dietetikus kolléganőnk, Kicsák Marian előző számunkban a diéta legalapvetőbb szabályait foglalta össze a kezdő diabéteszeseknek, és azoknak, akik évek, évtizedek óta sorstársaink, s talán épp a rutin miatt elsiklanak néhány alapvető szabály fölött. Most feljebb lép az étkezési szabályrendszer létráján – s ezt fogja tenni következő számunkban is.

 Tovább
Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Szerző: Kicsák Marian

A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!

 Tovább
Tipikus téli ételek

Tipikus téli ételek

Szerző: Kicsák Marian

Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!