Töltsük fel a kamrát!
Házi ételízesítő

Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa,
- 50 dkg petrezselyemgyökér,
- 25 dkg zeller,
- 25 dkg karalábé,
- 25 dkg kelkáposzta,
- 50 dkg paradicsom,
- 50 dkg édeskáposzta,
- 50 dkg karfiol,
- 25 dkg vöröshagyma,
- 25 dkg zöldpaprika,
- 1 csomó zellerzöld,
- 1 csomó petrezselyemzöld
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, majd késes betétes robotgéppel mindent felaprítunk. A zöldségeket jó alaposan elkeverjük 50 dkg sóval és azonnal beletesszük a tisztára mosott üvegekbe és lezárjuk. Lehet só nélkül is elkészíteni. Ebben az esetben, kis adagokban a fagyasztószekrényben kell tárolni.
Szárított zöldségek
A sárgarépa, a zeller és a petrezselyemgyökér szárítása szintén praktikus megoldás lehet. Ha ragaszkodunk a saját termesztésű leveszöldségekhez, de nincs kamránk, ahol tárolhatjuk a friss gyökérzöldségeket, akkor készítsünk belőle saját fűszerkeveréket. Aprítsuk fel a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert nagyon apró darabokra, szinte morzsákra egy éles késsel. Akár hagymát is tehetünk bele szintén apróra szeletelve. Meleg sütőbe tegyük bele a sütőpapírral bélelt tepsire kiszórt aprólékot. Ha nem sütjük, csak a meleg sütőben hagyjuk megszáradni, akkor szárított zöldségek formájában sokáig tárolhatók. Levesbe, salátákra szórva, húsokhoz igen ínycsiklandozó kiegészítő lesz!

Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.