Diabetes és Hypertonia Magazin
Szerző: Kicsák Marian
A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot – ha inzulint szükséges adnia – a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol. A szénhidrátszámolás nem bonyolult, de gyakorlást igényel.
A szénhidrátszámolás segít abban is, hogy az ételek széles választékát tudja az étrendjébe illeszteni anélkül, hogy a vércukorértékei magasra emelkednének. Márpedig sokféle dolgot enni sokféle módon elkészítve az egészséges táplálkozás egyik alapelve. Kedvenc ételeit továbbra is „biztonságosan” (nem emelkedik magasra a vércukra, nem növekszik folyamatosan a testsúlya) eheti, ha figyel arra, milyen gyakran eszi ezeket, milyen mennyiségben, és képes azok szénhidráttartalmát a lehető legpontosabban kiszámolni.
Tovább
Kicsák Marian
Szerző: Kicsák Marian
Mi a szénhidrát? „Üzemanyag” a szervezet számára. Fontos energiát adó tápanyag, amely a szervezet harmonikus működéséhez elengedhetetlen. Azonban a túlzott fogyasztása – a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni – éppúgy kerülendő, mint az, hogy szinte teljesen kihagyja valaki az étrendjéből.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Naponta többször is ajánlatos enni zöldségeket és gyümölcsöket az egészségünk megőrzéséért. Ennek mennyisége a tanácsok szerint felnőtteknél el kell, hogy érje a napi 40 dekagrammnyi mennyiséget.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az alábbiakban néhány napi mintaétrendet és néhány különleges receptet találnak. A mintaétrend úgynevezett analóg inzulinnal kezelt betegek részére készült. Miután a napi szénhidrátbevitelt 3 főétkezésre és az esetek egy részében egy kisétkezésre kell elosztani, a főétkezések a „szokásosnál” nagyobb szénhidráttartalmúak.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az alábbiakban egy mintaétrendet olvashat. Ez egy csökkentett energiatartalmú, napi 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend, nyári-őszi időszakra. Az egyes étkezések átlagos szénhidráttartalma: reggeli 30, tízórai 10, ebéd 40 g, uzsonna 15 g, vacsora 40 g, utóvacsora 15 g.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
A mediterrán étrend nem különleges étkezési terv, csupán a mediterrán országok lakói hagyományos étkezési szokásainak összessége.
Minél szorosabban követi valaki a hagyományos mediterrán étrendet hosszú időn keresztül, annál inkább csökken a kockázata a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának. Ezért a mediterrán étrendet alkalmazók hosszabb ideig élnek.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
A II. világháború után a mediterrán térségben életmóddal, táplálkozással kapcsolatos felmérést végeztek, többek között Krétán is. Az eredmény azt volt, hogy a tradicionális életmódot folytató, nem kifejezetten jó anyagi körülmények között élő családoknál több krónikus megbetegedés ritkábban fordul elő, mint az európai átlag. Jól látható volt az is, hogy hosszabb életkort éltek meg ezen életmódot folytató emberek. Ez meglepte a tudományos közéletet, és azonnal vizsgálni kezdték az okokat. Jó fél évszázaddal később is sokakat foglalkoztat a kérdés, mi a mediterrán étrend titka?
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Ahhoz, hogy átadhassuk magunkat a nyaralás örömének, néhány dolgot érdemes átgondolni. Az utazásnak nemcsak örömtelinek kell lennie, hanem biztonságosnak is ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Étteremben enni néha jó. Szépen terített asztalok, kellemes atmoszféra, kitűnően elkészített ételek. Lehet különleges alkalom, vagy csak egy kellemes program, amikor az otthoni konyhai előkészületek és főzés helyett étterembe indul az ember. Hogyan teheti kellemes élménnyé az éttermi étkezést ahelyett, hogy azon aggódna, hány száz kilokalóriát fog megenni? Vagy azon rágódna, hogy biztosan az egekbe fog szökni a vércukorszintje, ha ezt vagy azt megeszi? Talán érdemes előzetesen néhány jó döntést hozni, és utána már csak élvezni a finom ételeket.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Ha feltesszük magunknak a kérdést: mit jelent számomra az étkezés – vajon milyen válaszunk van erre? Azt gondolom, sokféle lehet. Az ételek a szükséges tápanyagokat adják a testemnek, egyfajta „üzemanyagot” jelentenek, hogy energiám legyen a feladataim elvégzéséhez…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Amikor kisgyerek voltam, nem szerettem minden egészséges ételt. Különösen télen kevés zöldséget ettem, és a főzelékfélék sem tartoztak a kedvenceim közé. Gyermekként nem különösebben gondolkodtam azon, hogy egy étel egészséges-e. A szüleim igyekeztek finoman terelgetni, mit egyek elsősorban, mit korlátozottan.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Megengedő dietetikusnak gondolom magam, aki nem tilalmak sorával áll elő, hanem abban segít, hogyan lehet finomakat enni úgy, hogy a vércukorszint mindig a kívánt tartományon belül maradjon. Fontosnak tartom, hogy amikor megválasztjuk, mit együnk, vegyük figyelembe, mennyire értékes az a szervezet számára (vitaminok, ásványi anyagok, élelmirost-tartalom). De ugyanúgy fontos, hogy az étkezés legyen öröm, az étel finom. A diétás étkezéshez is szorosan tartozzon a szépen terített asztal, az ízletes ételek sora, és a jó asztaltársaság. Az étel minőségét a mennyiségnél mindig is nagyobbra értékeltem.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Mindannyian elindulunk naponta vagy hetente néhány alkalommal, hogy megvásároljuk a szükséges élelmiszereket. Van, amikor tervezünk, és gondosan összeállított bevásárlólistával indulunk útnak. Némelykor pedig csak „beesünk” egy élelmiszerüzletbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy rádöbbenünk, vettünk néhány nem feltétlenül szükséges dolgot is. Ha pedig már megvettük, nagy valószínűséggel meg is fogjuk enni.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Sokunk szótárában a legszebb és legfontosabb szavak: édesanya, édesapa. Régen sokat lehetett hallani a kifejezést: édes anyaföld. Mintha az édes valami csodát, valami lényegeset rejtene és adna.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az Együtt erősebbek vagyunk – civil program keretében e lapszámunkban már olvashattak egy cikket a megfelelő táplálkozás fontosságáról. Ehhez kapcsolódva most praktikus tanácsokat kapnak: hogyan valósítsák meg a helyes elképzeléseket.
Tovább