Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Szerző: Kicsák Marian

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.

 Tovább
Ismét az édesítőszerekről

Ismét az édesítőszerekről

Szerző: Kicsák Marian

A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
A „diabetikus” élelmiszerekről

A „diabetikus” élelmiszerekről

Szerző: Kicsák Marian

2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.

 Tovább
Nyári hűsítők

Nyári hűsítők

Szerző: Kicsák Marian

„De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.

 Tovább
Közeleg az eperszezon!

Receptesarok

Közeleg az eperszezon!

Szerző: Kicsák Marian

A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.

 Tovább
Tavaszi saláta

Tavaszi saláta

Szerző: Kicsák Marian

1 tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
116 kcal 8 g 2 g 15 g
 Tovább

Paradicsomos spenótsaláta

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 8 g 11 g 20 g
 Tovább
Rukkolasaláta eperrel

Rukkolasaláta eperrel

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 5 g 14 g 9 g
 Tovább

Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
405 kcal 7 g 25 g 34 g
 Tovább

Rukkolasaláta narancsos öntettel

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
55 kcal 1 g 3 g 6 g
 Tovább

Levélzöldségek tavasszal

Szerző: Kicsák Marian

A levélzöldségek közül a fejes salátát említem elsőként, amely talán a legkedveltebb zöldségek közé tartozik tavasszal. Amint megjelenik a piacon, a legtöbbünk gondolatában azonnal összekapcsolódik a tojásos nokedli képével. Egy évben egyszer ezt a menüt én magam is szívesen elkészítem. Manapság azonban a piacokon nemcsak fejes salátát vehetünk. Kaphatunk fodros levelű lollót, tölgysalátát, jégsalátát, endíviát, madársalátát, rukkolát vagy lila színű radicchiót is.

 Tovább
Töltsük fel a kamrát!

Töltsük fel a kamrát!

Szerző: Kicsák Marian

Ismerik a tücsök és hangya meséjét La Fontaine-től? A hangyához hasonlóan nyáron és ősz elején érdemes átgondolnunk, mit tegyünk az éléskamránkba (manapság a fagyasztószekrénybe is). Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyekből befőttek, dzsemek, savanyúságok készíthetők, a kertben termő vagy piacon vásárolt friss fűszernövényeket hogyan tartósítsuk?

 Tovább
Szívvel főzni a szívünkért

Szívvel főzni a szívünkért

Szerző: Kicsák Marian

A helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás a három legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az orvostudomány újabb és újabb gyógyszerekkel próbál gátat vetni e betegségek „terjedésének”. De a „járvány” tovább folytatódik azokban az országokban, ahol a fent említett életmódbeli tényezőket nem sikerül lényegesen befolyásolni.

 Tovább

Vörös hús – jó vagy rossz?

Szerző: Kicsák Marian

A hús ősidők óta az ember egyik fontos tápláléka. A hús jó minőségű fehérjeforrás, számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.

 Tovább
A szezonális étkezésről

Összhangban az évszakokkal

A szezonális étkezésről

Szerző: Kicsák Marian

Az étrendünk akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidráttal, fehérjével, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Továbbá megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és különféle flavonoidokat.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!