Diabetes és Hypertonia Magazin

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Mit, mikor és mennyit?

Szerző: Kicsák Marian

A táplálkozástudomány kimondja, hogy nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen étel, élelmiszer, csak a táplálkozás egésze lehet előnyös vagy káros az egészségre. Nincsenek „bűnös” táplálékok, csak arra kell figyelni, hogy mit, milyen gyakran és egyszerre milyen mennyiségben fogyasztunk.

 Tovább

Cukorbeteg diéta = egészségmegőrző táplálkozás

Mit egyen a cukorbeteg?

Szerző: Kicsák Marian

Táplálkozási szokásaink és az egészségi állapotunk között szoros összefüggés van, amelyet számos tudományos vizsgálat igazol. A táplálkozással összefüggő betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) megfelelő étrend esetén megelőzhetők, vagy kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Az étrendfüggő betegségek kialakulásában életmódi és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a táplálkozás mintegy 30 százalékban tekinthető oknak.

 Tovább

Karácsonyi készülődés: lélekben és a konyhában

Szerző: Kicsák Marian

A karácsonyi készülődés az adventi időszakban veszi kezdetét. Az utcákon megjelennek a karácsonyi fények, otthonunkat apró díszekkel öltöztetjük fel, lelkünk egyre erősebben vágyik a meghittségre.

 Tovább

Időskorúak táplálkozása

Szerző: Kicsák Marian

Az egészség megőrzését elősegítő táplálkozási szokásokat már gyermekkorban kell kialakítani. A szülőknek, a tágabb családnak, majd az óvodai, iskolai közösségnek döntő szerepe van ebben. Felnőttkorban a tudatosság jelentősége nő meg. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy étrendünk az egészségünk védelmét szolgálja, s törekedni kell a helyes – mennyiségileg és minőségileg is megfelelő – táplálkozásra.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése III.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése III.

Szerző: Kicsák Marian

Az inzulin felfedezése az 1920-as évek elején sokakban azt a reményt keltette, ha inzulint adnak, nem szükséges a diéta. Az inzulinéra előtt meghatározták a beteg számára, hogy mennyi szénhidrátot ehet, s annál sem többet, sem kevesebbet nem volt szabad fogyasztania.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése II.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése II.

Szerző: Kicsák Marian

Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan is kezelték a cukorbetegeket az 1900-as évek első harmadában. Az orvosi leírások nyelvezete és írásmódja kissé eltér a mai korban elfogadottétól, ezért kérem, ennek figyelembevételével olvassák az írást. Igyekeztem az akkori szakkifejezésekből is átemelni szavakat, vagy akár egész mondatokat. Pl. a kilokalória (kcal) helyett a kalória kifejezést használták, a keményítőtartalmú szénhidrátforrásokat összefoglalóan amiláceának nevezték.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése I.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése I.

Szerző: Kicsák Marian

Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan kezelték a cukorbetegeket az 1800-as évek második felében vagy az 1900-as évek első harmadában.

 Tovább

„Lökd ide a sört…”

Szerző: Kicsák Marian

A sörnek évezredes története van. Volt az uralkodó osztály kiváltsága és a legszegényebbek itala is. Voltak idők, amikor előírták fogyasztását, máskor megtiltották azt.

 Tovább
A flavonoidok egészségvédő hatása

A flavonoidok egészségvédő hatása

Szerző: Kicsák Marian

A növényi flavonoidok szerepéről, kémiai szerkezetéről, élettani hatásáról az elmúlt 40 évben rendszeresen jelentek meg tudományos cikkek. A betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében betöltött szerepüket ma számos nagy esetszámú epidemiológia vizsgálat igazolja. Megfelelő bevitel esetén a szív- és érrendszeri, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata számottevően csökken. Így érdemes e csodálatos vegyületekkel egy kicsit közelebbről megismerkedni.

 Tovább
Diéta haladóknak

Mintaétrend – Tápanyagtáblázat – Étrendi napló

Diéta haladóknak

Szerző: Kicsák Marian

Miért fontos a szemmérték kialakítása? Otthon még lemérheti az ételt, de munkahelyen, iskolában, étteremben aligha van erre lehetőség. A mellékelt táblázat segítségére lehet a feladat megoldásában.

 Tovább

Diéta haladóknak

Miért kell diétáznia a cukorbetegnek?

Szerző: Kicsák Marian

Egészségeseknél az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több-kevesebb inzulint termel. Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását a sejtekbe segítse. Cukorbetegnél a saját inzulintermelés, vagy a termelődő inzulin hatása olyan mértékben károsodott, hogy a megfelelő gyógyszeres (tablettás és inzulinos) kezelés nélkül a szervezet sejtjei éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát a vérben igen magas vércukorszintet eredményezne.

 Tovább

Diéta haladóknak

Menüvariációk

Szerző: Kicsák Marian

Az egyéni étrend összeállítását segíthetik a különböző szénhidráttartalmú menüvariációk. Az alábbi táblázatokban a szénhidráttartalmon kívül az energia-, zsír- és fehérjetartalmat is feltüntettük.
A táblázatokat Kicsák Marian dietetikus állította össze.

 Tovább

Kicsák Marian: Szabad-e nassolni?

Szerző: Kicsák Marian

Bevezetőként szeretném azt a véleményem leírni, miszerint a gyermek étkezését a szülő irányítja alapvetően, még serdülőkorban is. De a gyermeknek lehet választási lehetőségeket adni az étkezés kapcsán is, ugyanúgy, mint az élet más területein.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!