Diabetes és Hypertonia Magazin

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Szívvel főzni a szívünkért

Szívvel főzni a szívünkért

Szerző: Kicsák Marian

A helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás a három legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az orvostudomány újabb és újabb gyógyszerekkel próbál gátat vetni e betegségek „terjedésének”. De a „járvány” tovább folytatódik azokban az országokban, ahol a fent említett életmódbeli tényezőket nem sikerül lényegesen befolyásolni.

 Tovább

Vörös hús – jó vagy rossz?

Szerző: Kicsák Marian

A hús ősidők óta az ember egyik fontos tápláléka. A hús jó minőségű fehérjeforrás, számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.

 Tovább
A szezonális étkezésről

Összhangban az évszakokkal

A szezonális étkezésről

Szerző: Kicsák Marian

Az étrendünk akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidráttal, fehérjével, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Továbbá megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és különféle flavonoidokat.

 Tovább
A komótos étkezés és a hagyományos ízek védelme

A komótos étkezés és a hagyományos ízek védelme

Szerző: Kicsák Marian

Ahogyan az élet felgyorsult a közlekedés, a munka világában, úgy az étel iránti éhségünket is minél gyorsabban akarjuk csillapítani. Nincs idő vásárolni, pláne megtermelni az élelmiszert. Vannak, akik úgy vélik, nem kell erre időt szánni, hiszen „remek” kész, félkész ételek vannak, és nagy a gyorséttermek kínálata. Tényleg ennyire nem számít már, hogy mit és milyen körülmények között eszünk?
Az étkezésre fordított idő nem felesleges időtöltés. Ahogyan az étel sem kizárólag „üzemanyag” a szervezet számára. Az étkezés öröm. A jól megválasztott étel táplálja testünket, védi egészségünket. A társaságban való étkezés sokszor a nap fénypontja. Amennyiben egyedül étkezünk, az étel ízletesebbnek tűnik szépen terített asztalnál.

 Tovább
A veseszövődmény étrendi kezeléséről

A veseszövődmény étrendi kezeléséről

Szerző: Kicsák Marian

Kedves olvasónk, a 74 éves Ilona fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy a már megjelent enyhe veseproblémájának kezelését segítő mintaétrendet jelentessünk meg. Kérése egybecsengett a Civil Fórumon elhangzott egyik előadással. A veseszövődményről már részletesen olvashattak, most következzenek a tudnivalók az ilyenkor szükséges diétáról!

 Tovább
Boldog karácsony

Boldog karácsony

Szerző: Kicsák Marian

A boldogság sokszor csak egy pillanat. Az emberben mindig benne van a törekvés, hogy boldog legyen, de talán még jobban vágyik erre karácsonykor. Ha boldogok vagyunk, hirtelen jobb és szebb lesz a világ. A boldogsághoz belső harmónia, megelégedettség kell, amiért mi magunk is tehetünk. Az élet örömteli megéléséhez tudatosság is kell.

 Tovább
Mérjen, figyeljen és jegyzeteljen!

A diéta bevezetése

Mérjen, figyeljen és jegyzeteljen!

Szerző: Kicsák Marian

Cukorbetegek étrendje = egészséges táplálkozás.

 Tovább
Mit kell tudni a mikrotápanyagokról?

Mi van az ételekben?

Mit kell tudni a mikrotápanyagokról?

Szerző: Kicsák Marian

Az ételekben a szervezetünk számára fontos tápanyagok vannak…
 Tovább

Az egészséges étkezés, a diéta

A makrotápanyagok

Szerző: Kicsák Marian

Minden diabéteszes hallotta már kezelőorvosától: „a diéta az Ön számára nem más, mint egészségesen étkezni”. Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A táplálékunk tartalmaz továbbá olyan, nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) fordulnak elő, ezek a flavonoidok. Ez utóbbiaknak szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében.
A legfontosabb, hogy étrendünk megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza ezeket a szükséges anyagokat. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha sokféle élelmiszert sokféle módon elkészítve fogyasztunk, és közben nagyon figyelünk az elfogyasztott étel adagjának nagyságára.

 Tovább
A divatos diétákról még egyszer

Dietetikusszemmel

A divatos diétákról még egyszer

Szerző: Kicsák Marian

Nem szokványos dolog, hogy egy lapban két, azonos tartalmú cikket közlünk. Most azonban – bár eredetileg a véletlen alakította így – rádöbbentünk: ha teljes képet akarunk nyújtani Önöknek, az a legjobb, ha két szemszögből is bemutatjuk ugyanazt a témát. A divatos diétákról van szó.
Dr. Pados Gyula tudományos szempontból elemzi a női magazinokban hirdetett „tökéletes megoldás a tökéletes alakért” módszereket. Kicsák Marian, lapunk ismert és kedvelt dietetikusa, aki arról híres, hogy „a konyhában írja” cikkeit, szokás szerint könnyed, olvasmányos stílusban értékeli ugyanezeket a módszereket, a mindennapokban használható és hasznosítható információkkal fűszerezve. A diabetológus cikkéből megtudhatjuk a miérteket, a dietetikus írásából a hogyanokra kapunk választ

 Tovább

„Az vagy, amit megeszel”

Az étkezési szokások megváltoztatása

Szerző: Kicsák Marian

Az étel biztosítja szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, amelyekre funkcióinak ellátásához szüksége van. A szervezet csak akkor tud harmonikusan működni, ha e tápanyagokat a szükséges mennyiségben kapja meg. A túlságosan sok ugyanannyira káros, mint a túlságosan kevés. Az étrend akkor egészséges, ha valóban ellátja testünket a szükséges tápanyagokkal. Ezek szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Növényi táplálékunk (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) továbbá tartalmaz nem tápanyag-komponenseket is, ezek a flavonoidok, amelyeknek szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Próbálja meg önmaga számára megfogalmazni, hogy mi az egészséges táplálkozás! Írja le néhány pontban, majd törekedjen arra, hogy minél több pontot kövessen is!

 Tovább
Tél végi vitaminsziget

Tél végi vitaminsziget

Szerző: Kicsák Marian

A zöldségstandokat látva manapság alig lehet eldönteni, milyen hónapban járunk. Januárban is vehetünk paradicsomot, kígyóuborkát, szőlőt. Szerintem mégis jobb, ha kis odafigyeléssel étrendünket a természetes szezonalitáshoz igazítjuk. Ha a téli időszak valamennyi alapanyagát sorra vesszük, magas tápértékű étrendet állíthatunk össze ebben az időszakban is. Ne felejtkezzünk meg olyan fontos szezonális alapanyagokról, mint pl. a lencse, szárazbab, savanyú káposzta, sütőtök vagy cékla!

 Tovább
Csupa csoki

Csupa csoki

Szerző: Kicsák Marian

Minek örült a legjobban Gombóc Artúr? A csokoládénak! Igen, Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, azonnal sorolta: „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Ti is emlékezhettek Csukás István meséjéből Gombóc Artúrra.

 Tovább
Önállósodási törekvések lépésről lépésre

Önállósodási törekvések lépésről lépésre

Szerző: Kicsák Marian

Cukorbeteg gyermekeknél nincs szükség arra, hogy „nagyon szigorú” diétát tartsanak, de figyelmet kell fordítani arra, hogy mi van a tányérjukon! Alapvetően a család az étkezési szokások kialakításának meghatározó eleme…
 Tovább
Ünnepi jó tanácsok

Ünnepi jó tanácsok

Szerző: Kicsák Marian

Évek óta a Diabetes újság oldalain dietetikusként igyekszem a kedves olvasót tanácsaimmal segíteni. Hogyan lehet cukorbetegként, néhány szabályt betartva, a legteljesebb életet élni ünnepnap és a hétköznapokon egyaránt? A karácsony közeledtével azon gondolkodom, hogy milyen új, jó javaslataim lehetnének, hogy önfeledten ünnepelhessen…

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!