Illusztráció

Ihatok-e alkoholt, ha diabéteszes vagyok?

Senkit nem szeretnék alkoholfogyasztásra buzdítani, de azt is tudom, hogy a teljes tiltás nemigen használ. A fiatal felnőttkor küszöbén, a baráti összejövetelek alkalmával gyakran kerülnek az asztalra alkoholos italok. Aki cukorbetegséggel él, annak különösen körültekintőnek kell lennie. Ismerd meg, milyen hatása van a szervezetedre az alkoholnak!

Az alkohol vércukorszint-emelkedést vagy -csökkenést okozhat attól függően, hogy mit és mennyit iszol. Az alkoholfogyasztás befolyásolja a máj működését, megakadályozza, hogy tegye a dolgát.

A máj egyik fő feladata a glikogén tárolása, amit glukózból állít elő. Az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia (alacsony vércukor) alakulhat ki. A kívülről beadott inzulin viszont folyamatosan hat.

Legyél mértékletes! Keveset igyál!

A mértéktelen ivás rontja azt a képességedet, hogy felismerd és kezeld az alacsony vércukorszinted. Elfedheti a hipoglikémia tüneteit, az emberek azt hihetik, hogy túl sokat ittál, miközben valójában súlyos hipoglikémiában szenvedsz.

Az életed biztonsága érdekében tudnod kell, hogy mennyi alkoholtartalmú italt fogyaszthatsz! A kezelőorvosoddal beszélgess arról, hogy mit és mennyit ihatsz, ami még biztonságos!

Az általános javaslat, hogy férfiak 2, nők 1 egységnél több alkoholt ne igyanak egy nap. 1 egység 10 g alkoholt jelent. Ennyi van 2 dl sörben, 1 dl borban vagy 2,5 cl pálinkában.

A máj 1 óra alatt 7 g alkoholt tud lebontani, ha ennél több kerül a szervezetbe, akkor a le nem bontott mérgező anyagok károsítják a szervezetet (májat, agyat, hasnyálmirigyet, szívizmot).

Cukor is lehet benne

Aki cukorbetegséggel él, annak figyelembe kell vennie, hogy vannak nem javasolható alkoholos italok. Ebbe a kategóriába tartoznak az alkohol mellett cukrot is tartalmazó italok, az édes pezsgők, édes borok, likőrök.

Minimális mennyiségben (3–5 cl) megengedett a cukrot nem tartalmazó alkoholos italok (égetett szeszek) fogyasztása. A sör malátacukrot tartalmaz, ezért alkalmanként 1, legfeljebb 2 pohárnyi fogyasztható. A száraz bor vagy pezsgő alkoholt tartalmaz, de szénhidrátot keveset, így ezek 1-2 decinyi mennyiségben fogyaszthatók.

A magas cukortartalmú italok, mint az édes pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma nagyon megemelheti a vércukorszintedet, ezért ezeket egyáltalán ne fogyaszd! Válassz alacsony alkoholtartalmú italokat!

Ha úgy döntesz, hogy iszol

Ha alkoholt fogyasztasz, leginkább a száraz borok fogyasztása javasolt 1-2 dl mennyiségben, esetleg 1-2 pohár (nem diétás) sör.

Mindig ellenőrizni kell a vércukorszinted, mielőtt alkoholos italt innál! Soha ne igyál alkoholt, amikor a vércukorszinted alacsony!

Ha a vércukorszinted alacsonyabb, egyél szénhidráttartalmú ételt! El kell kerülnöd, hogy a vércukrod hipoglikémiás tartományba essen!

Ha alkoholos italt iszol, mindig szükség lehet plusz-szénhidráttartalmú étkezésre. Soha ne igyál alkoholos italt éhgyomorra! Az étel lassítja az alkohol felszívódását a vérkeringésbe. Amikor alkoholos italt szeretnél inni, legyél biztos abban, hogy olyan ételt vagy nassolnivalót eszel, ami tartalmaz szénhidrátot!

A biztonságod érdekében lassan és keveset igyál! Alkoholos ital mellett mindig igyál alkoholmentest is, pl. vizet, diétás üdítőt!

Részegség vagy hipoglikémia

A túl sok, rövid időn belül és étkezés nélkül elfogyasztott alkohol szédülést, álmosságot, zavartságot okozhat, ugyanazokat a tüneteket, mint a hipoglikémia. Feltétlenül viselj „diabéteszes karkötőt”, amely figyelmezteti a körülötted lévő embereket, hogy cukorbeteg vagy! Lehet, hogy ők csak azt látják, úgy viselkedsz, mint egy részeg ember. De ha látják a karkötődet, megérthetik, hogy a viselkedésedet az alacsony vércukorszint is okozhatja. Nagyon veszélyes, hogy a sok alkoholfogyasztás hasonló tüneteket okozhat, mint a hipoglikémia.

Gondoskodj arról, hogy közeli barátaid, akikkel bulizol, tudjanak arról, melyek az alacsony vércukorszint tünetei, hogyan ismerhetők fel és mit kell olyankor tenni!

Tudnod kell, hogy az alkohol hipoglikémiát okozhat, de nem csak röviddel az alkoholfogyasztás után, hanem akár 12 óra múlva is. Ha „hipózol”, gyorsan felszívódó szénhidrátra van szükséged. Mindig legyen nálad szőlőcukortabletta vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ital (cukrozott üdítő)!

Alkoholfogyasztás után is mindig ellenőrizd a vércukrod, hogy meggyőződhess róla, biztonságos tartományon belül van!

Amikor szórakozni mész, mindig legyen nálad vércukormérő, tesztcsík, szőlőcukor! Ha bulizol és alkoholt iszol, szükség lehet az inzulin adagjának csökkentésére. Csökkentsd a bázisinzulint akár 30–50 százalékkal! Például egy táncos éjszakai buli előtt csak a fele mennyiségű bázisinzulint add be! Erről konzultálj kezelőorvosoddal!

Láthatod, az alkohol hatása igen komplex, és legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik! Miután az alkohol befolyásolja a cukoranyagcserét, fogyasztásakor körültekintőnek kell lenned! Csak kis mennyiségben igyál alkoholt!

Kicsák Marian

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!