Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Kis lépésekkel a diabétesz önmenedzselése felé

Az emberek egészségesen akarnak élni, hosszú életet, jó életminőségben. Diabétesszel élni azt jelenti, hogy nem elég évente néhány alkalommal találkozni a kezelőorvossal, és abban a néhány percben megbeszélni a kezelést. A cukorbetegség 24 órás odafigyelést igényel, amit mindenki saját maga tehet meg. A kezelőorvosa segít, de fontos tudnia, hogy az ön együttműködése nélkül nem kezelhető sikeresen a cukorbetegsége.

Illusztráció

Tudni

A cél, hogy megtanulja „kézben tartani cukorbetegségét”. Tagadhatatlan, hogy mindez sok időt vesz igénybe. Kezdje el! Haladjon lépésről lépésre! Sok tényező befolyásolja, hogy mennyire képes kézben tartani diabéteszét.

Az önmenedzselés képességét befolyásoló belső tulajdonságok között szerepel:

  • a tudásszint: tudja-e, mit kell tenni?
  • a kezelési előírások megértése: megértette-e, és egyetért-e a kezelőorvosával a kezelést illetően?
  • az önkezelési terv: van-e terve?
  • az önbecsülés, az akaraterő, a problémamegoldó, stressztűrő és szervezőképesség.

Az önmenedzselés képességét önön kívül álló tényezők is befolyásolják, például a környezet és a család támogatása, valamint a munkakörülmények. Kérjen segítséget!

Tenni

Jó kezelés csak akkor érhető el, ha nemcsak tudjuk, mit kell tennünk, hanem annak megfelelően cselekszünk is. A megfelelő tudás birtokában felelősek vagyunk döntéseinkért.

Gondolja végig: mit tehet, hogy javítson az egészségi állapotán, hogy jól kezelje a cukorbetegségét! Mit hajlandó megtenni?

Legyen személyes akcióterve! Az akcióterv több területre terjedjen ki. A legfontosabbak: inzulinadás, gyógyszerszedés; vércukormérés; étkezés; mozgás; testsúlymérés; vérnyomásmérés.

Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy melyek legyenek a kezelési céljai. Milyen legyen a vércukorcéltartomány, a HbA1c-érték, a testtömeg. Ha le kell fogynia, mennyi idő alatt kell lefogynia? Milyen étrendi tervet kövessen? Vérnyomásának, koleszterin-, trigliceridszintjének milyen az ideális értéke? Az elvégzendő kontrollvizsgálatok gyakorisága: lábvizsgálat naponta; a láb orvosi vizsgálata (fizikális, Doppler, hangvilla) évente egyszer; HbA1c-vizsgálat évente négyszer; szemészeti vizsgálat évente legalább egyszer; teljes laborvizsgálat (vesefunkció, vérzsírok, vizeletvizsgálat stb.) évente legalább egyszer, mikroalbuminuria meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből évente egyszer.

Válasszon egyszerre egy vagy két feladatot, amin munkálkodni fog, amit gyakorol, amit szokássá tesz!

Például: többet fogok mozogni! Ezen a héten mit csinálok? Sétálok és úszom. Mennyit? 30 percet. Mikor? Munka után. Milyen gyakran? Ezen a héten legalább négyszer. Hogyan fogom ellenőrizni? Minden mozgást rögzítek a noteszomban vagy a telefonomban.

Másik példa: növelni fogom a vércukormérések számát. Hányszor mérem a cukromat? Napi négyszer. Mikor? Minden nap egy vércukorméréspár (valamelyik főétkezés előtt és utána 1,5 órával), hetente legalább kétszer reggel ébredéskor, kétszer lefekvés előtt. Mérek havonta kétszer hajnali 3 órakor is.

Hogyan fogom ellenőrizni? Minden mérést beírok a kezelési naplóba.

Gondolni

A jó kezelés, a szükséges változtatás sikere azon is múlik, hogyan gondolkodunk erről. Ha azt gondoljuk, hogy a feladat elvégzése reménytelen, vagy azt, hogy nem vagyunk képesek rá, akkor sokkal nehezebb lesz változtatni.

Gondoljon úgy a diabéteszére, mint egy utazásra! Néha az út sima, nincs probléma, néha meg göröngyös, egyenetlen, újabb és újabb döntési helyzetek adódnak, de akkor is lehet előre haladni. Tegyen a legjobb tudása szerint önmagáért, az egészségéért, hogy a lehető legjobb életminőségben élhessen!

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!