Töltsük fel a kamrát!
Vegyes vágott savanyúság

Hozzávalók:
- 2 kg káposzta,
- 1 kg piros húsú paprika,
- 1 kg zöldpaprika,
- 1 kg sárga húsú paprika,
- 2 kg uborka, 3 nagy fej hagyma,
- 50 dkg sárgarépa,
- 2 kg cukkini,
- 1 l fehérborecet,
- 5 dkg cukor (ezt a kevés cukrot beletehetik akkor is, ha cukorbetegek fogyasztják),
- 2-3 babérlevél,
- 1 evőkanál egész bors,
- 1 mokkáskanál nátriumbenzoát,
- 4 csokor kapor,
- só
A káposztát megtisztítjuk, és hosszú szálasra gyaluljuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és vékony karikára vágjuk. Az uborkát megmossuk, és héjával együtt karikákra gyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, legyaluljuk. A cukkinit megmossuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. Ezután a zöldségeket enyhén megsózzuk és 1 óra hosszat hagyjuk a sóban állni.
Három liter vízhez hozzákeverjük az ecetet, a cukrot, beletesszük a babérlevelet, a borsot, és felforraljuk. A zöldségeket kinyomkodjuk a sós léből, és egy nagy edényben alaposan összekeverjük, majd leöntjük az ecetes lével. Konyharuhával letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk. Leöntjük a levet, a salátát üvegekbe tömködjük, nem túl szorosan. A leszűrt levet a tartósítószerrel ismét felforraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Ráöntjük a salátára, tetejére teszünk fél-fél csomag kaprot, és szorosan lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk.

Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.