Diabetes Magazin

TájékozottságTeljes életHelyes életmód

Tiramisu mousse

 Tiramisu mousse

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
161,9 kcal 8,5 g 5,1 g 2 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 tk. instant kávé 0,5 dl forró víz 10 dkg xilit 25 dkg mascarpone 1 tk. vanília kivonat vagy 1 zacskó vaníliás cukor 1 ek. holland kakaópor 2,5 dl tejszín A forró vízben feloldjuk az instant kávét, kihűtjük. A mascarponét elkeverjük a xilittel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a hideg kávét, simára keverjük. A tejszínt felverjük és óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe. Négy poharat vagy tálkát készítünk elő. A krémet egy habzsákba rakjuk és a csészékbe nyomjuk. Kakaóporral megszórjuk, hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk. További receptek a témában: Sóérzékenység és étrend Húsos rakott karfiol Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel Z

 … Tovább
Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével

 Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
488 kcal 20 g 20,5 g 42 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 1 ek. vaj 3 szál kakukkfű 1 tk. füstölt pirospaprika 1/2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi Cayenne-bors só ízlés szerint bors ízlés szerint 5 cl olívaolaj A hagymás burgonyapüréhez: 2 fej vöröshagyma 3 ek. + 5 dkg vaj 60 dkg sárga héjú burgonya 2 db babérlevél 1 dl habtejszín só ízlés szerint Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, a friss fűszereket, a hagymát apróra vágjuk, és belekeverjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, majd a vizet alaposan leitatjuk a húsról, és megforgatjuk a fűszervajban. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A csirkecombok mindkét oldalát hírtelen átpirí

 … Tovább
Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

 Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
283 kcal 20 g 14,5 g 7 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 szelet pulykamell 25 dkg túró 1 csomag kapor kevés őrölt bors 1 dl tejföl 4 nagy alma 4 nagyobb kivi 2 ek. xilit 1 ek. citromlé 1 rúd fahéj 3 szegfűszeg 5 dkg vaj A húst kiklopfoljuk, kicsit megborsozzuk. A túrót összekeverjük a finomra vágott kaporral, a tejföllel. A húst kifektetjük, ráhalmozzuk a túrót, és feltekerjük. A sütőben 30-40 percig pároljuk lefedve, majd ropogósra sütjük. Az almát, a kivit megpucoljuk, az alma magházat kivágjuk, és kockákra vagy karikákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, felmelegítjük, beletesszük a gyümölcsöket és a fűszereket. Fedő alatt alacsony lángon készre pároljuk. További receptek a témában: Sóérz

 … Tovább
Húsos rakott karfiol
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
382 kcal 15 g 21,8 g 5 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 kg karfiol 30 dkg darált pulykahús 2 ek. olívaolaj 4 gerezd fokhagyma 40 dkg zsírszegény joghurt 1 tojás 10 dkg zsírszegény trappista sajt bors A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a rózsák nagyjából egyben maradjanak, ne főjenek szét. Olívaolajon megfuttatunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, beletesszük a darált húst, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. A joghurtot összekeverjük a tojással, ebbe is belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, kevés borsot teszünk hozzá és a sajt felét reszelve szintén belekeverjük. Egy jénaiba teszünk egy evőkanál olívaolajat, egy réteg karfiolt, erre a megpirított darált húst, a tetejére ráöntőjü  … Tovább
Sóérzékenység és étrend Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom olyan hipertóniás betegekkel, akik a sószegény étrend oktatásakor azt kérdezik: ha ő nem sóérzékeny, miben segít az életmódváltás, a sószegény étrend? Ők úgy tudják, vannak sóra érzékeny és sóra nem érzékeny emberek, és ez öröklődik.
Ennek a kérdésnek részben örülök, mert ez azt jelenti, a betegek egyre tájékozottabbak, egyre többet akarnak megtudni betegségükről, de egyben elszomorít, hogy a hasznos információknak csak egy részét fogadják meg.  … Tovább
Pirítottzöldség-tál
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
176 kcal 4,9 g 9 g 16 g 108 mg 520 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g karfiol 200 g sárgarépa 200 g gomba 200 g cukkini 200 g paradicsom 150 g kínai kel petrezselyem 20 g vaj só bors Az idénynek megfelelő zöldségeket számunkra szimpatikus darabokra aprítjuk, majd könnyű húslevesben vagy alaplében leforrázzuk/enyhén előfőzzük. Ezután leszárítjuk a zöldségeket, és fokhagymás petrezselymes vajon hirtelen lepirítjuk, figyelve, hogy a vaj ne égjen meg. Amennyiben sütőálló a serpenyőnk, akkor abban, ha nem, akkor átrakjuk a zöldségeket egy hőálló tálba és úgy tesszük 180 fokra előmelegített sütőbe, majd készre sütjük. Receptek a témában: Az étrend é  … Tovább
Kelkáposztás rétes
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
216 kcal 10 g 14 g 16 g 119 mg 420 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 cs. réteslap 200 g kelkáposztalevél 20 g vöröshagyma 300 g gomba 2 db tojás 30 g olaj só cukor bors majoránna A kelkáposztát enyhén sós-cukros, majoránnás vízben leforrázzuk, jeges vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, leszárítjuk. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. 1 db tojást keményre főzünk, lereszeljük, hozzáadjuk a nyes tojást, és összekeverjük a párolt gombával. A kiterített réteslapra tesszük a kelleveleket, egy csíkba halmozzuk a laza állagú ragut, majd óvatosan feltekerjük a rétest. Kiv  … Tovább
Mediterrán ceruzabab
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
312 kcal 8,2 g 19 g 16 g 200 mg 680 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 800 g ceruzabab 80 g húsos császárszalonna 100 g darabolt paradicsomkonzerv 150 g aszalt paradicsom 30 g vöröshagyma friss zöldfűszerek (kakukkfű, majoránna, petrezselyem, zsálya) 10 g fokhagyma olívaolaj bors só cukor szódabikarbóna A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk. Forrásban lévő sós, cukros, szódabikarbónás vízbe dobjuk és leforrázzuk, majd lehűtjük. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon karamellizáljuk, ráöntjük a darabolt paradicsom konzervet levestül, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a zöldfűszereket, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és sűrű mártást főzünk  … Tovább
Tárkonyos zöldbableves palócosan
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
193 kcal 6 g 15 g 10 g 203 mg 250 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 30 g vöröshagyma 20 g fokhagyma 120 g sertéslapocka 300 g zöldbab 100 g sárgarépa 100 g gyökér tárkony petrezselyem 120 g tejföl 15 g keményítő 20 g olaj só bors fűszerpaprika őrölt kömény babérlevél fehérborecet A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon, kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, lepirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és kevés vízzel vagy csirkealaplével felöntjük. Sóval, borssal, babérlevéllel és köménnyel fűszerezzük. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt répát és gyökeret, felöntjük a kívánt menny  … Tovább
A krónikus vesebetegek száma világszerte egyre emelkedik. Hazánkban mára már közel egymillió krónikus vesebeteget regisztráltak.  … Tovább
Karácsony a nagyvilágban Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.  … Tovább
Vesekövek étrendi kezelése A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását. A genetikai tényezők, egyes anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény), húgyúti fertőzések, a vizelet pangása, a kevés folyadék fogyasztása miatti túlkoncentrált vizelet mellett természetesen mozgásszegény életmódunk, egyoldalú táplálkozási szokásaink is lényeges szerepet játszanak a kövek kialakulásában. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek.  … Tovább
Nyári gyümölcsök Az egészséges étrend napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, célszerűen napi 3-4 alkalomra elosztva. A nyári hónapokban nagyon sokféle hazai gyümölcs közül választhatunk, nem okozhat gondot a megfelelő mennyiség étrendbe illesztése.  … Tovább
Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 10 százaléka szed valamilyen véralvadásgátló készítményt. Az ország lakosságának öregedésével a véralvadásgátló kezelést igénylők száma is egyre növekszik. Egyes betegségek esetén (mélyvénás trombózis, tüdőembólia, ritmuszavar, leggyakrabban pitvarfibrilláció, ér- és szívbillentyűműtétek után) véralvadásgátló terápia beállítására kerül sor. Egyes véralvadásgátlók, mint például az ún. K-vitamin-antagonisták alkalmazása bizonyos étrendi megszorításokat követel meg.  … Tovább
Az ősz adományai A zöldségek és a gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei minden életkorban. Felmérések adatai szerint hazánkban mégis a lakosság 40–50 százaléka nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A táplálkozási ajánlások napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. Ezt a mennyiséget napi 3-4 alkalomra célszerű elosztani.  … Tovább
Fogyókúrák! Tavasszal bizony sokan kezdenek fogyókúrázni, hogy a nyári szezonra már felvehessék a kedvenc fürdőruhájukat és a csinos kis nyári ruhákat. A túlsúly, az elhízás világjelenség, legalábbis a fejlett országokban. A testsúlyfelesleg nem csak számos betegségre hajlamosít, de sokak számára esztétikai kérdés is. Ki ne szeretne karcsú, sportos alkatú lenni, hogy megfeleljen a korunk női vagy férfi ideáljának. Nagyon sokan próbálják leadni a felesleges kilókat.  … Tovább
A magas húgysavszint, a köszvény étrendi kezelésének lehetőségei A magas húgysavszint nemcsak típusos köszvényt okoz, de nagyon szoros kapcsolatban áll más betegségekkel, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegségek és a metabolikus szindróma. A szérum emelkedett húgysavszintje (hiperurikémia) a szív- és érrendszeri betegségek és a vesebetegség önálló rizikófaktora is lehet.  … Tovább
Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban Az optimális tápanyag-ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának és a betegségek megelőzésének.  … Tovább

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem?

 A szója

A szója A szójabab Délkelet-Ázsiából származik. Néhány évtizede nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, hiszen a szója nyers állapotban „mérgező”. A XI-XII. századi Kínában rájöttek, hogy a szóját hőkezeléssel és erjesztéssel ehetővé lehet tenni. Kínából jutott el Japánba és más távol-keleti országokba, ahol mára már alapvető élelmiszernek számít. Európában csak a XVIII. században vált ismertté.  … Tovább
Egészséges táplálkozás gyermekkorban Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!  … Tovább
Világszerte egyre növekszik a krónikus vesebetegségben szenvedők száma, amely becslések szerint ma Magyarországon 55–60 ezerre tehető. A vesebetegségeknek számos oka és formája létezik: fertőzéses, gyulladásos eredetűek, egyes gyógyszerek vesekárosító hatása miatt kialakuló kórképek, vagy egyéb betegség (immunológiai betegségek, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség) szövődményeként jelentkezik. A betegség súlyosbodásával a vesefunkció mindinkább beszűkül, elégtelen lesz, ennek következménye a bomlástermékek lassú felszaporodása.  … Tovább
Amit a zsírokról és olajokról tudni érdemes Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok fogyasztását, leginkább a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűekét, mert ezzel csökkenthető a magas vérnyomás, valamint a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye. Mindemellett egyre inkább hangsúlyozzuk a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok megfelelő arányú használatát az étrendünkben.  … Tovább
A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.  … Tovább

Ötletek könnyű, friss, egészséges ételek elkészítéséhez

 Egészséges táplálkozás télen, nyáron

Egészséges táplálkozás télen, nyáron A friss zöldségekből készült saláta az egészséges étrend alapja. A saláták gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Az alapanyagok és az általunk készített salátaöntetek számtalan kombinációjával teret adhatunk kísérletezőkedvünknek.  … Tovább
Néhány szó az egészséges italainkról Az egészséges táplálkozásnak, életmódnak szerves része a megfelelő folyadékfogyasztás. Az egészséges felnőtt ember számára napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott. De mit és mennyit igyunk?  … Tovább
Az ételkészítés és a modern konyhai eszközök szerepe az egészséges táplálkozásban Számtalan betegség kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak és életmódnak. A túlzott energiabevitel, zsír- és cukorfogyasztás nem csak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegségét is. Egészséges táplálkozással és életmóddal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.  … Tovább
A koleszterincsökkentő étrend A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.  … Tovább
Házi befőzés, tartósítás Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőttek, savanyúságok, szörpök íze utolérhetetlen. A mai rohanó világban mégis egyre kevesebben vállaljuk az otthoni befőzést, savanyúságeltevést, hiszen mindezeket készen is megvásárolhatjuk az üzletekben. A házilag eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok és szörpök alapanyagát mi választjuk ki, és emellett az is vitathatatlan előnyük, hogy egyéni módon készíthetjük el őket a nekünk legjobban tetsző receptek szerint. A kísérletező kedvűek a különböző gyümölcsök vagy zöldségek együttes felhasználásával meglepően finom és különleges ízkombinációkat érhetnek el.  … Tovább
Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak? A magasvérnyomás-betegség kialakulásban több tényezőnek is jelentős szerepe van. Elhízás, cukorbetegség, dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és mindezek mellett a túlzott sófogyasztás, ami egyben talán a legkönnyebben orvosolható.  … Tovább
A krónikus vesebeteg étrendje A csontok eltörhetnek, az izomzat sorvadhat, a mirigyek tétlenkedhetnek, még az agy is megpihenhet anélkül, hogy az életünk közvetlen veszélybe kerülne, de ha a vese nem működik, sem a csont, sem az izom, sem a mirigyek, sem az agy nem folytathatja munkáját. (Hamer W. Smith)  … Tovább
A túlsúlyról, az elhízásról egy kicsit másképpen Az ideális testalkat megítélése a kor divatja szerint változik. Rembrandt korában, a XVII–XVIII. században a telt, gömbölyded idomok voltak az eszményiek. Korunkban a karcsú, sovány testalkatú hölgyek és a kisportolt, kigyúrt testű férfiak számítanak szépnek, ennek az ideálnak szeretnénk ma megfelelni. Öröklött testalkatunknál fogva nem lehetünk mindannyian fotómodellek vagy a kifutók lenyűgöző modelljei. NE tűzzünk magunk elé irreális célokat! A 3–5 kilogrammos súlytöbblet néha csak alkati adottság (nagyobb mell, szélesebb csípő, vastagabb comb), NEM ELHÍZÁS! Ilyen esetben ne kezdjünk fogyókúrába. Keressünk fel egy edzőtermet, egy gyógytornászt, válasszunk magunknak egy személyi edzőt, aki segít az esztétikailag problémás testtájék tökéletesítésében.  … Tovább

Diétás sarok

 Első tanácsok

Adassék nékem annyi lelkierő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, és bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük. (Freiderich Oetinger)  … Tovább
A cukorbetegség (diabétesz), mint ahogy a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) is, napjainkban népbetegségnek számít. A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően felnőttkorban, fokozatosan, panaszt nem okozó módon alakul ki. A betegek rendszerint túlsúlyosak, elhízottak, és 60%-ban egyidejűleg jelen van a magasvérnyomás-betegség is.  … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) edukáció kezelés közösség lexikon magas vérnyomás megelőzés recept táplálkozás társbetegségek testmozgás

Szerző:Nagy Gyuláné Tajti Éva

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!