TájékozottságTeljes életHelyes életmód

Diabetes és HypertoniaMagazin

Roston sült csirke supreme zöldségekkel

Roston sült csirke supreme zöldségekkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
392 kcal 23 g 18 g 13 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 1 ek. mustár 4 ek. olívaolaj 2-3 gerezd zúzott fokhagyma 1 tk. méz 3 ek. szójaszósz csipet bors só 2 ek. kókuszzsír a sütéshez A zöldségkörethez: 200 g sárgarépa 200 g cukkini 200 g piros kaliforniai paprika 200 g brokkoli 100 g konzerv morzsolt csemegekukorica A mustárt, olívaolajat, zúzott fokhagymát, mézet, szójaszószt, sót, borsot alaposan elkeverjük, a csirkecombokat átforgatjuk benne, és hagyjuk pihenni a hűtőben minimum 4-5 órát. Egy serpenyőben a kókuszzsírt felhevítjük, a pácolt csirkecombokat beletesszük, és oldalanként 5–10 perc alatt megsütjük. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, olívaolajon pirítjuk, megpárol

 … Tovább
Őzgerinc grillezett zöldségekkel

Őzgerinc grillezett zöldségekkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
284 kcal 21 g 12 g 11 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 600 g őzgerinc 300 g cukkini 200 g csiperkegomba 200 g paradicsom 200 g kaliforniai paprika 3 ek. olívaolaj 2 ek. kókuszolaj só bors tört koriander A gerincet ujjnyi vastagon felszeleteljük, kiklopfoljuk. Sóval, borssal, tört korianderrel ízesítjük. Kevés olívaolajon a húst hirtelen megsütjük, majd 160 fokos sütőben 10 perc alatt az olajjal együtt készre sütjük. 10 perc után kivesszük, pihentetjük, majd felszeleteljük. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és szeleteljük, wok serpenyőben kókuszolajon átsütjük. Tálalás előtt sóval ízesítjük, végül a hús mellé rakjuk.

 … Tovább
Töltött karalábé kókusztejben sütve

Töltött karalábé kókusztejben sütve

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
492 kcal 18 g 28 g 36 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db karalábé 400 g darált sertéshús 150 g köles 1 közepes fej vöröshagyma 1 db tojás só bors 3-4 ek. olívaolaj 400 ml kókusztej 300 ml zöldségalaplé friss petrezselyem A töltelékhez a kölest előfőzzük egy deci zöldséglében pici sóval. Mikor már magába szívta a zöldséglevet, félretesszük. A karalábét meghámozzuk, levágjuk a tetejét, kivájjuk a belsejét. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karalábé kikapart, felaprított belsejét. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a felaprított friss petrezselyem egy részét, puhára pároljuk. A darált húst összeforgatjuk az előfőzött kölessel, egy nyers tojássa

 … Tovább

Rántott pulykamell párolt spárgával, zöldségekkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
392 kcal 25 g 16 g 15 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 500 g pulykamellfilé 2 ek. mustár 1 tk. méz 3 ek. olaj 100 g natúr kukoricapehely A zöldségkörethez: 400 g fehér spárga 200 g brokkoli 200 g karfiol 100 g cukkini 30 g vaj só csipet cukor A pác elkészítéséhez összekeverjük a mustárt, mézet, olajat, sót, borsot, majd ebben megforgatjuk az enyhén átklopfolt pulykamellszeleteket. A hússzeleteket megforgatjuk kukoricapehelyben, ezután sütőpapírra helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük (15–20 perc alatt ropogósra sül). A spárgát és a zöldségeket megtisztítjuk, mossuk, majd enyhén sós-cukros vízben félpuhára főzzük, wok serpenyőben vajon készre pároljuk.

 … Tovább

Napjainkban egyre többet hallunk a laktózintoleranciáról. Magyarországon a laktózintolerancia a lakosság 15–20 százalékát érinti. A laktózintoleranciát a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése okozza. A tejcukor-érzékenység nem betegség. Nem a tejcukor által kiváltott allergiás reakció, hanem a tejcukor (laktóz) felszívódási zavara, ezért helyesebb laktózfelszívódási zavarról, laktóz-malabszorpcióról beszélni. A felszívódási zavarok (malabszorpció) olyan rendellenességek, amelyek az emésztés során az alkotórészeire bontott tápanyagok felszívódásának károsodásával járnak, ennek következtében csökken vagy akár teljesen meg is szűnik az érintett tápanyagok felszívódása, hasznosulása.

 … Tovább

Tiramisu mousse

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
161,9 kcal 8,5 g 5,1 g 2 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 tk. instant kávé 0,5 dl forró víz 10 dkg xilit 25 dkg mascarpone 1 tk. vanília kivonat vagy 1 zacskó vaníliás cukor 1 ek. holland kakaópor 2,5 dl tejszín A forró vízben feloldjuk az instant kávét, kihűtjük. A mascarponét elkeverjük a xilittel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a hideg kávét, simára keverjük. A tejszínt felverjük és óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe. Négy poharat vagy tálkát készítünk elő. A krémet egy habzsákba rakjuk és a csészékbe nyomjuk. Kakaóporral megszórjuk, hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk. További receptek a témában: Sóérzékenység és étrend Húsos rakott karfiol Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel Z

 … Tovább

Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
488 kcal 20 g 20,5 g 42 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 1 ek. vaj 3 szál kakukkfű 1 tk. füstölt pirospaprika 1/2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi Cayenne-bors só ízlés szerint bors ízlés szerint 5 cl olívaolaj A hagymás burgonyapüréhez: 2 fej vöröshagyma 3 ek. + 5 dkg vaj 60 dkg sárga héjú burgonya 2 db babérlevél 1 dl habtejszín só ízlés szerint Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, a friss fűszereket, a hagymát apróra vágjuk, és belekeverjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, majd a vizet alaposan leitatjuk a húsról, és megforgatjuk a fűszervajban. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A csirkecombok mindkét oldalát hírtelen átpirí

 … Tovább

Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
283 kcal 20 g 14,5 g 7 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 szelet pulykamell 25 dkg túró 1 csomag kapor kevés őrölt bors 1 dl tejföl 4 nagy alma 4 nagyobb kivi 2 ek. xilit 1 ek. citromlé 1 rúd fahéj 3 szegfűszeg 5 dkg vaj A húst kiklopfoljuk, kicsit megborsozzuk. A túrót összekeverjük a finomra vágott kaporral, a tejföllel. A húst kifektetjük, ráhalmozzuk a túrót, és feltekerjük. A sütőben 30-40 percig pároljuk lefedve, majd ropogósra sütjük. Az almát, a kivit megpucoljuk, az alma magházat kivágjuk, és kockákra vagy karikákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, felmelegítjük, beletesszük a gyümölcsöket és a fűszereket. Fedő alatt alacsony lángon készre pároljuk. További receptek a témában: Sóérz

 … Tovább

Húsos rakott karfiol

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
382 kcal 15 g 21,8 g 5 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 kg karfiol 30 dkg darált pulykahús 2 ek. olívaolaj 4 gerezd fokhagyma 40 dkg zsírszegény joghurt 1 tojás 10 dkg zsírszegény trappista sajt bors A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a rózsák nagyjából egyben maradjanak, ne főjenek szét. Olívaolajon megfuttatunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, beletesszük a darált húst, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. A joghurtot összekeverjük a tojással, ebbe is belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, kevés borsot teszünk hozzá és a sajt felét reszelve szintén belekeverjük. Egy jénaiba teszünk egy evőkanál olívaolajat, egy réteg karfiolt, erre a megpirított darált húst, a tetejére ráöntőjü

 … Tovább

Sóérzékenység és étrend Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom olyan hipertóniás betegekkel, akik a sószegény étrend oktatásakor azt kérdezik: ha ő nem sóérzékeny, miben segít az életmódváltás, a sószegény étrend? Ők úgy tudják, vannak sóra érzékeny és sóra nem érzékeny emberek, és ez öröklődik.
Ennek a kérdésnek részben örülök, mert ez azt jelenti, a betegek egyre tájékozottabbak, egyre többet akarnak megtudni betegségükről, de egyben elszomorít, hogy a hasznos információknak csak egy részét fogadják meg.

 … Tovább

Pirítottzöldség-tál

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
176 kcal 4,9 g 9 g 16 g 108 mg 520 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g karfiol 200 g sárgarépa 200 g gomba 200 g cukkini 200 g paradicsom 150 g kínai kel petrezselyem 20 g vaj só bors Az idénynek megfelelő zöldségeket számunkra szimpatikus darabokra aprítjuk, majd könnyű húslevesben vagy alaplében leforrázzuk/enyhén előfőzzük. Ezután leszárítjuk a zöldségeket, és fokhagymás petrezselymes vajon hirtelen lepirítjuk, figyelve, hogy a vaj ne égjen meg. Amennyiben sütőálló a serpenyőnk, akkor abban, ha nem, akkor átrakjuk a zöldségeket egy hőálló tálba és úgy tesszük 180 fokra előmelegített sütőbe, majd készre sütjük. Receptek a témában: Az étrend é

 … Tovább

Kelkáposztás rétes

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
216 kcal 10 g 14 g 16 g 119 mg 420 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 cs. réteslap 200 g kelkáposztalevél 20 g vöröshagyma 300 g gomba 2 db tojás 30 g olaj só cukor bors majoránna A kelkáposztát enyhén sós-cukros, majoránnás vízben leforrázzuk, jeges vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, leszárítjuk. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. 1 db tojást keményre főzünk, lereszeljük, hozzáadjuk a nyes tojást, és összekeverjük a párolt gombával. A kiterített réteslapra tesszük a kelleveleket, egy csíkba halmozzuk a laza állagú ragut, majd óvatosan feltekerjük a rétest. Kiv

 … Tovább

Mediterrán ceruzabab

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
312 kcal 8,2 g 19 g 16 g 200 mg 680 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 800 g ceruzabab 80 g húsos császárszalonna 100 g darabolt paradicsomkonzerv 150 g aszalt paradicsom 30 g vöröshagyma friss zöldfűszerek (kakukkfű, majoránna, petrezselyem, zsálya) 10 g fokhagyma olívaolaj bors só cukor szódabikarbóna A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk. Forrásban lévő sós, cukros, szódabikarbónás vízbe dobjuk és leforrázzuk, majd lehűtjük. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon karamellizáljuk, ráöntjük a darabolt paradicsom konzervet levestül, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a zöldfűszereket, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és sűrű mártást főzünk

 … Tovább

Tárkonyos zöldbableves palócosan

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
193 kcal 6 g 15 g 10 g 203 mg 250 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 30 g vöröshagyma 20 g fokhagyma 120 g sertéslapocka 300 g zöldbab 100 g sárgarépa 100 g gyökér tárkony petrezselyem 120 g tejföl 15 g keményítő 20 g olaj só bors fűszerpaprika őrölt kömény babérlevél fehérborecet A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon, kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, lepirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és kevés vízzel vagy csirkealaplével felöntjük. Sóval, borssal, babérlevéllel és köménnyel fűszerezzük. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt répát és gyökeret, felöntjük a kívánt menny

 … Tovább

Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben A krónikus vesebetegek száma világszerte emelkedik. Hazánkban mára már közel egymillió krónikus vesebeteget regisztráltak.

 … Tovább

Karácsony a nagyvilágban Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.

 … Tovább

Vesekövek étrendi kezelése A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását. A genetikai tényezők, egyes anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény), húgyúti fertőzések, a vizelet pangása, a kevés folyadék fogyasztása miatti túlkoncentrált vizelet mellett természetesen mozgásszegény életmódunk, egyoldalú táplálkozási szokásaink is lényeges szerepet játszanak a kövek kialakulásában. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek.

 … Tovább

Nyári gyümölcsök Az egészséges étrend napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, célszerűen napi 3-4 alkalomra elosztva. A nyári hónapokban nagyon sokféle hazai gyümölcs közül választhatunk, nem okozhat gondot a megfelelő mennyiség étrendbe illesztése.

 … Tovább

Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 10 százaléka szed valamilyen véralvadásgátló készítményt. Az ország lakosságának öregedésével a véralvadásgátló kezelést igénylők száma is egyre növekszik. Egyes betegségek esetén (mélyvénás trombózis, tüdőembólia, ritmuszavar, leggyakrabban pitvarfibrilláció, ér- és szívbillentyűműtétek után) véralvadásgátló terápia beállítására kerül sor. Egyes véralvadásgátlók, mint például az ún. K-vitamin-antagonisták alkalmazása bizonyos étrendi megszorításokat követel meg.

 … Tovább

Az ősz adományai A zöldségek és a gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei minden életkorban. Felmérések adatai szerint hazánkban mégis a lakosság 40–50 százaléka nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A táplálkozási ajánlások napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. Ezt a mennyiséget napi 3-4 alkalomra célszerű elosztani.

 … Tovább

Fogyókúrák! Tavasszal bizony sokan kezdenek fogyókúrázni, hogy a nyári szezonra már felvehessék a kedvenc fürdőruhájukat és a csinos kis nyári ruhákat. A túlsúly, az elhízás világjelenség, legalábbis a fejlett országokban. A testsúlyfelesleg nem csak számos betegségre hajlamosít, de sokak számára esztétikai kérdés is. Ki ne szeretne karcsú, sportos alkatú lenni, hogy megfeleljen a korunk női vagy férfi ideáljának. Nagyon sokan próbálják leadni a felesleges kilókat.

 … Tovább

A magas húgysavszint, a köszvény étrendi kezelésének lehetőségei A magas húgysavszint nemcsak típusos köszvényt okoz, de nagyon szoros kapcsolatban áll más betegségekkel, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegségek és a metabolikus szindróma. A szérum emelkedett húgysavszintje (hiperurikémia) a szív- és érrendszeri betegségek és a vesebetegség önálló rizikófaktora is lehet.

 … Tovább

Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban Az optimális tápanyag-ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának és a betegségek megelőzésének.

 … Tovább

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem?

A szója

A szója A szójabab Délkelet-Ázsiából származik. Néhány évtizede nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, hiszen a szója nyers állapotban „mérgező”. A XI-XII. századi Kínában rájöttek, hogy a szóját hőkezeléssel és erjesztéssel ehetővé lehet tenni. Kínából jutott el Japánba és más távol-keleti országokba, ahol mára már alapvető élelmiszernek számít. Európában csak a XVIII. században vált ismertté.

 … Tovább

Egészséges táplálkozás gyermekkorban Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!

 … Tovább

Világszerte egyre növekszik a krónikus vesebetegségben szenvedők száma, amely becslések szerint ma Magyarországon 55–60 ezerre tehető. A vesebetegségeknek számos oka és formája létezik: fertőzéses, gyulladásos eredetűek, egyes gyógyszerek vesekárosító hatása miatt kialakuló kórképek, vagy egyéb betegség (immunológiai betegségek, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség) szövődményeként jelentkezik. A betegség súlyosbodásával a vesefunkció mindinkább beszűkül, elégtelen lesz, ennek következménye a bomlástermékek lassú felszaporodása.

 … Tovább

Amit a zsírokról és olajokról tudni érdemes Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok fogyasztását, leginkább a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűekét, mert ezzel csökkenthető a magas vérnyomás, valamint a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye. Mindemellett egyre inkább hangsúlyozzuk a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok megfelelő arányú használatát az étrendünkben.

 … Tovább

A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.

 … Tovább

Ötletek könnyű, friss, egészséges ételek elkészítéséhez

Egészséges táplálkozás télen, nyáron

Egészséges táplálkozás télen, nyáron A friss zöldségekből készült saláta az egészséges étrend alapja. A saláták gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Az alapanyagok és az általunk készített salátaöntetek számtalan kombinációjával teret adhatunk kísérletezőkedvünknek.

 … Tovább

Néhány szó az egészséges italainkról Az egészséges táplálkozásnak, életmódnak szerves része a megfelelő folyadékfogyasztás. Az egészséges felnőtt ember számára napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott. De mit és mennyit igyunk?

 … Tovább

Az ételkészítés és a modern konyhai eszközök szerepe az egészséges táplálkozásban Számtalan betegség kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak és életmódnak. A túlzott energiabevitel, zsír- és cukorfogyasztás nem csak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegségét is. Egészséges táplálkozással és életmóddal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

 … Tovább

A koleszterincsökkentő étrend A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.

 … Tovább

Házi befőzés, tartósítás Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőttek, savanyúságok, szörpök íze utolérhetetlen. A mai rohanó világban mégis egyre kevesebben vállaljuk az otthoni befőzést, savanyúságeltevést, hiszen mindezeket készen is megvásárolhatjuk az üzletekben. A házilag eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok és szörpök alapanyagát mi választjuk ki, és emellett az is vitathatatlan előnyük, hogy egyéni módon készíthetjük el őket a nekünk legjobban tetsző receptek szerint. A kísérletező kedvűek a különböző gyümölcsök vagy zöldségek együttes felhasználásával meglepően finom és különleges ízkombinációkat érhetnek el.

 … Tovább

Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak? A magasvérnyomás-betegség kialakulásban több tényezőnek is jelentős szerepe van. Elhízás, cukorbetegség, dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és mindezek mellett a túlzott sófogyasztás, ami egyben talán a legkönnyebben orvosolható.

 … Tovább

A krónikus vesebeteg étrendje A csontok eltörhetnek, az izomzat sorvadhat, a mirigyek tétlenkedhetnek, még az agy is megpihenhet anélkül, hogy az életünk közvetlen veszélybe kerülne, de ha a vese nem működik, sem a csont, sem az izom, sem a mirigyek, sem az agy nem folytathatja munkáját. (Hamer W. Smith)

 … Tovább

A túlsúlyról, az elhízásról egy kicsit másképpen Az ideális testalkat megítélése a kor divatja szerint változik. Rembrandt korában, a XVII–XVIII. században a telt, gömbölyded idomok voltak az eszményiek. Korunkban a karcsú, sovány testalkatú hölgyek és a kisportolt, kigyúrt testű férfiak számítanak szépnek, ennek az ideálnak szeretnénk ma megfelelni. Öröklött testalkatunknál fogva nem lehetünk mindannyian fotómodellek vagy a kifutók lenyűgöző modelljei. NE tűzzünk magunk elé irreális célokat! A 3–5 kilogrammos súlytöbblet néha csak alkati adottság (nagyobb mell, szélesebb csípő, vastagabb comb), NEM ELHÍZÁS! Ilyen esetben ne kezdjünk fogyókúrába. Keressünk fel egy edzőtermet, egy gyógytornászt, válasszunk magunknak egy személyi edzőt, aki segít az esztétikailag problémás testtájék tökéletesítésében.

 … Tovább

Diétás sarok

Első tanácsok

Adassék nékem annyi lelkierő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, és bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük. (Freiderich Oetinger)

 … Tovább

A cukorbetegség (diabétesz), mint ahogy a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) is, napjainkban népbetegségnek számít. A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően felnőttkorban, fokozatosan, panaszt nem okozó módon alakul ki. A betegek rendszerint túlsúlyosak, elhízottak, és 60%-ban egyidejűleg jelen van a magasvérnyomás-betegség is.

 … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) edukáció kezelés közösség lexikon magas vérnyomás megelőzés recept táplálkozás társbetegségek testmozgás

Szerző:Nagy Gyuláné Tajti Éva

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!