Töltött paprika
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
324 kcal | 21,9 g | 9,4 g | 52,5 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
A paradicsommártáshoz:
- 30 dkg sűrített paradicsom
- 2 ek. kókuszzsír
- 5 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 4 ek. stevia
- 1-2 db zellerlevél
A töltött paprikához:
- 50 dkg darált sertéshús
- 8 db kisebb zöldpaprika
- 5 dkg sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 kk. fűszerpaprika
- 2 tk. só
- 1 db tojás
- 10 dkg rizs
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, kicsumázzuk, és félretesszük. A hagymát összevágjuk, és a kókuszzsíron átfuttatjuk. A darálthúst összekeverjük a sóval, borssal, kevés fűszerpaprikával, 1 db tojással, a pirított hagymával és a rizzsel. A kész masszát a paprikákba töltjük. A paradicsompürét 3-4 dl vízzel elkeverjük, gyorsfőző edénybe öntjük, sózzuk, majd a megtöltött paprikákat a paradicsomlébe tesszük, hozzáadjuk a zellerlevelet, 30 perc alatt készre főzzük. A paradicsommártás sokkal ízletesebb lesz, ha a töltött paprikák a mártásban főnek. Amig a paprikák elkészülnek, egy lábosban zsemleszínű rántást készítünk, a gyorsfőző edényből a betöltött paprikákat kiemeljük egy tálba, a paradicsomlét a rántáshoz adjuk, édesítjük, átforraljuk, és végül a paprikákat is visszatesszük a mártásba. Aprószemű főtt burgonyával kínáljuk.
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.