Vaníliás gesztenyetorta

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
286 kcal | 5,8 g | 16 g | 38,2 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
- 3 tojás
- 15 dkg stevia
- 10 dkg rétesliszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg darált dió
- só
A töltelékhez:
- 50 dkg főtt gesztenye
- 7 dkg vaj
- kevés tej
- 50 dkg gesztenyemassza
A tetejére:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 2 ek. stevia
- 3 dkg zselatin
A piskótához a tojásfehérjét felverjük habbá, beledolgozzuk egyenként a sárgáját és a steviát, illetve egy csipet sót. Belekeverjük a lisztet, a darált diót, végül az előzőleg megolvasztott vajat. Egy nagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük. Kihűlés után lehúzzuk a papírt, és visszahelyezzük a tésztát a formába.A töltelékhez a gesztenyét a vajjal és a felforralt, majd langyosra hűlt tejjel sima, kenhető masszává keverjük, és a tésztára kenjük. Belenyomkodjuk sűrűn a főtt, szeletekre vágott gesztenyét, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük. Ha a krém már kellően hideg, elkészítjük a vaníliakrémet. A vaníliás pudingport a zselatinnal, steviával elkeverjük, és 3-4 dl tejjel sűrűre főzzük. Hideg vízfürdőben folyamatos keverés mellett langyosra hűtjük, majd a torta tetejére simítjuk. A tortaformát lefedjük, és hűtőben lehűtjük. Dermedés után a tortaformát eltávolítjuk, a tortát szeleteljük.

Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.