Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2019.01.09.

Vaníliás gesztenyetorta

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
286 kcal 5,8 g 16 g 38,2 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 15 dkg stevia
  • 10 dkg rétesliszt
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg darált dió

A töltelékhez:

  • 50 dkg főtt gesztenye
  • 7 dkg vaj
  • kevés tej
  • 50 dkg gesztenyemassza

A tetejére:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 ek. stevia
  • 3 dkg zselatin

A piskótához a tojásfehérjét felverjük habbá, beledolgozzuk egyenként a sárgáját és a steviát, illetve egy csipet sót. Belekeverjük a lisztet, a darált diót, végül az előzőleg megolvasztott vajat. Egy nagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük. Kihűlés után lehúzzuk a papírt, és visszahelyezzük a tésztát a formába.A töltelékhez a gesztenyét a vajjal és a felforralt, majd langyosra hűlt tejjel sima, kenhető masszává keverjük, és a tésztára kenjük. Belenyomkodjuk sűrűn a főtt, szeletekre vágott gesztenyét, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük. Ha a krém már kellően hideg, elkészítjük a vaníliakrémet. A vaníliás pudingport a zselatinnal, steviával elkeverjük, és 3-4 dl tejjel sűrűre főzzük. Hideg vízfürdőben folyamatos keverés mellett langyosra hűtjük, majd a torta tetejére simítjuk. A tortaformát lefedjük, és hűtőben lehűtjük. Dermedés után a tortaformát eltávolítjuk, a tortát szeleteljük.

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2018/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!