Diabetes és Hypertonia Magazin
Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem?
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A szójabab Délkelet-Ázsiából származik. Néhány évtizede nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, hiszen a szója nyers állapotban „mérgező”. A XI-XII. századi Kínában rájöttek, hogy a szóját hőkezeléssel és erjesztéssel ehetővé lehet tenni. Kínából jutott el Japánba és más távol-keleti országokba, ahol mára már alapvető élelmiszernek számít. Európában csak a XVIII. században vált ismertté.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Világszerte egyre növekszik a krónikus vesebetegségben szenvedők száma, amely becslések szerint ma Magyarországon 55–60 ezerre tehető. A vesebetegségeknek számos oka és formája létezik: fertőzéses, gyulladásos eredetűek, egyes gyógyszerek vesekárosító hatása miatt kialakuló kórképek, vagy egyéb betegség (immunológiai betegségek, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség) szövődményeként jelentkezik. A betegség súlyosbodásával a vesefunkció mindinkább beszűkül, elégtelen lesz, ennek következménye a bomlástermékek lassú felszaporodása.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok fogyasztását, leginkább a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűekét, mert ezzel csökkenthető a magas vérnyomás, valamint a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye. Mindemellett egyre inkább hangsúlyozzuk a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok megfelelő arányú használatát az étrendünkben.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.
Tovább
Ötletek könnyű, friss, egészséges ételek elkészítéséhez
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A friss zöldségekből készült saláta az egészséges étrend alapja. A saláták gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Az alapanyagok és az általunk készített salátaöntetek számtalan kombinációjával teret adhatunk kísérletezőkedvünknek.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Az egészséges táplálkozásnak, életmódnak szerves része a megfelelő folyadékfogyasztás. Az egészséges felnőtt ember számára napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott. De mit és mennyit igyunk?
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Számtalan betegség kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak és életmódnak. A túlzott energiabevitel, zsír- és cukorfogyasztás nem csak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegségét is. Egészséges táplálkozással és életmóddal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőttek, savanyúságok, szörpök íze utolérhetetlen. A mai rohanó világban mégis egyre kevesebben vállaljuk az otthoni befőzést, savanyúságeltevést, hiszen mindezeket készen is megvásárolhatjuk az üzletekben. A házilag eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok és szörpök alapanyagát mi választjuk ki, és emellett az is vitathatatlan előnyük, hogy egyéni módon készíthetjük el őket a nekünk legjobban tetsző receptek szerint. A kísérletező kedvűek a különböző gyümölcsök vagy zöldségek együttes felhasználásával meglepően finom és különleges ízkombinációkat érhetnek el.
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A magasvérnyomás-betegség kialakulásban több tényezőnek is jelentős szerepe van. Elhízás, cukorbetegség, dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és mindezek mellett a túlzott sófogyasztás, ami egyben talán a legkönnyebben orvosolható.
Tovább
Diétás sarok
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A csontok eltörhetnek, az izomzat sorvadhat, a mirigyek tétlenkedhetnek, még az agy is megpihenhet anélkül, hogy az életünk közvetlen veszélybe kerülne, de ha a vese nem működik, sem a csont, sem az izom, sem a mirigyek, sem az agy nem folytathatja munkáját. (Hamer W. Smith)
Tovább
Diétás sarok
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Az ideális testalkat megítélése a kor divatja szerint változik. Rembrandt korában, a XVII–XVIII. században a telt, gömbölyded idomok voltak az eszményiek. Korunkban a karcsú, sovány testalkatú hölgyek és a kisportolt, kigyúrt testű férfiak számítanak szépnek, ennek az ideálnak szeretnénk ma megfelelni. Öröklött testalkatunknál fogva nem lehetünk mindannyian fotómodellek vagy a kifutók lenyűgöző modelljei. NE tűzzünk magunk elé irreális célokat! A 3–5 kilogrammos súlytöbblet néha csak alkati adottság (nagyobb mell, szélesebb csípő, vastagabb comb), NEM ELHÍZÁS! Ilyen esetben ne kezdjünk fogyókúrába. Keressünk fel egy edzőtermet, egy gyógytornászt, válasszunk magunknak egy személyi edzőt, aki segít az esztétikailag problémás testtájék tökéletesítésében.
Tovább
Diétás sarok
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
Adassék nékem annyi lelkierő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, és bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük. (Freiderich Oetinger)
Tovább
Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva
A cukorbetegség (diabétesz), mint ahogy a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) is, napjainkban népbetegségnek számít. A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően felnőttkorban, fokozatosan, panaszt nem okozó módon alakul ki. A betegek rendszerint túlsúlyosak, elhízottak, és 60%-ban egyidejűleg jelen van a magasvérnyomás-betegség is.
Tovább