Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2018.07.04.

Tejcukor-érzékenység – laktózintolerancia

Napjainkban egyre többet hallunk a laktózintoleranciáról. Magyarországon a laktózintolerancia a lakosság 15–20 százalékát érinti. A laktózintoleranciát a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése okozza. A tejcukor-érzékenység nem betegség. Nem a tejcukor által kiváltott allergiás reakció, hanem a tejcukor (laktóz) felszívódási zavara, ezért helyesebb laktózfelszívódási zavarról, laktóz-malabszorpcióról beszélni. A felszívódási zavarok (malabszorpció) olyan rendellenességek, amelyek az emésztés során az alkotórészeire bontott tápanyagok felszívódásának károsodásával járnak, ennek következtében csökken vagy akár teljesen meg is szűnik az érintett tápanyagok felszívódása, hasznosulása.

Illusztráció

A laktóz vagy tejcukor a tejben található cukor (diszacharid), amely glükózból és galaktózból áll. A tejcukor csak alkotórészeire, glükózra és galaktózra bontva tud felszívódni a vékonybélből. A tejcukor bontását a vékonybél hámsejtjeiben található laktáz enzim végzi.

A tejcukor-érzékenység különböző mértékű lehet. Teljes enzimhiány csak néhány százalékban fordul elő. Ebben az esetben már rendkívül kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okozhat. A laktáz enzim aktivitása az életkor előrehaladtával csökken. A tejcukor-érzékenységet, illetve annak mértékét genetikai örökségünk határozza meg.

A laktáz enzim aktivitása egy, az enzimet kódoló génhez kötődik. Az emberek egy része olyan génállománnyal rendelkezik, amely élethosszig megőrzi a laktáztermelés, vagyis a tejcukorbontás képességét. Más személyek olyan géneket hordoznak, amelyek miatt csecsemőkor után fokozatosan elvesztik a laktáztermelő képességüket, vagyis lassanként megszűnik a vékonybélben a tejcukorbontás, így kialakul a laktóz-malabszorpció.

A laktózfelszívódási zavar formái

Elsődleges (újszülöttkori) laktázelégtelenség: életre szóló veleszületett rendellenesség, rendkívül ritka, a születéstől kezdve súlyos hasmenéssel járó állapot.

Elsődleges késői forma: a laktáz aktivitásának fokozatos csökkenése, majd megszűnése a jellemző. Ez a folyamat 2 éves korban kezdődik és legkorábban 6 éves korban okoz panaszokat.

Felnőttkori megjelenés: természetes jelenségként az enzim aktivitása csökken, és idővel meg is szűnik. A tünetek jelentkezésének időpontja nagyon változatos, 6–40 éves kor között bármikor megmutatkozhat.

Másodlagos laktózhiány: nem genetikai eredetű, bármely olyan állapot kiválthatja, amely a vékonybél nyálkahártyáját károsítja, ezáltal csökkentve a laktáz enzim mennyiségét. Ilyenek elsősorban a hasmenést okozó fertőzések, kemoterápia vagy egyéb környezeti hatások, antibiotikumos kezelés, allergiás és egyéb, immuneredetű kórképek (pl. Crohn-betegség, cöliákia). Az alapbetegség kezelése számos esetben megszünteti a másodlagos laktózfelszívódási zavart.

A tejcukor-érzékenység tünetei

Jellemző a fokozott bélgázképződés (hidrogéngáz, metán), puffadás, hascsikarás, esetleg fájdalmas hasi görcsök. Ennek oka, hogy a bontatlan tejcukor nem szívódik fel a vékonybélben, hanem továbbjutva a vastagbélbe az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéssel jár haspuffadást és hasi görcsöket okozva. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez. A tünetek megjelenése a tejcukortartalmú étel fogyasztását követően 30–60 perccel várható, és egy napig is eltarthat.

Az öndiagnózis nagyon veszélyes!

Mielőtt bárki diétába kezd, a kivizsgálás elengedhetetlen. Puffadás, fájdalmas hasi görcsök, hasmenés, hányinger tüneteinek észlelésekor vizsgáltassuk ki magunkat! Számos hasonló vagy közel hasonló tüneteket okozó betegség ismert, de puffadást okozhat például az ülőmunka, valamint a mozgásszegény életmód is. Nagyon fontos különbséget tenni a tejcukor- és a tejfehérje-érzékenység (tejallergia) között. Tejallergia esetében szervezetünk védekezőrendszere immunválaszt ad a tej fehérjetartalmára, mert ártalmasnak véli azt. Az immunrendszer reakciója bizonyos embereknél súlyos, veszélyes allergiás reakciókkal járhat. Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, hanem általában két-három, de egyéntől függően hat-nyolc hónapos szigorú, tejmentes étrendet kell betartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe. A tejallergia nagyjából a felnőtt népesség egy százalékára, a csecsemőknek pedig két-három százalékára jellemző.

A tejcukor-érzékenység diagnózisa

Hidrogénkilélegzési teszt: A módszer alapja, hogy hidrogéngáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) révén keletkezik. A vizsgálat előtt testsúly-kilogrammonként 2 g laktóztartalmú folyadékot kap a vizsgált személy, amelyet szükség szerint 50 grammra is növelhetnek. Ennek elfogyasztását követően 3 órán át félóránként mérik a kilélegzett levegő hidrogénkoncentrációját. Kórjelzőnek a 20 ppm (pars per million) feletti értéket vagy a típusos klinikai tünetek megjelenését tekintik, de bizonyos esetekben az emelkedő tendencia is gyanújel lehet, és további kivizsgálást indokolhat.

Genetikai adottság vizsgálata: Arról ad információt, hogy adott esetben a laktóz-malabszorpció végleges állapotnak tekinthető-e.

Laboratóriumi vizsgálatok: A széklet vegyhatása savas (pH 5,5 alatt van) a tejsavas erjedés következtében, a székletből laktóz mutatható ki.

Szövettani vizsgálat: Vékonybélbe vezetett szonda segítségével szövettani mintát vesz az orvos, amelynek mikroszkópos vizsgálata perdöntő lehet. A módszer alkalmas az elsődleges és másodlagos laktóz-intoleranciák és egyéb emésztési zavarok elkülönítésére is.

A tejcukor-érzékenység kezelése

A laktóz-malabszorpció nem gyógyítható betegség, de kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén az életminőséget nem befolyásolja. A laktóz-malabszorpció kezelése laktózmentes diéta tartásával és a laktáz enzim pótlásával lehetséges. Fontos, hogy a tejet, tejtermékeket magas kalcium- és fehérjetartalmuk miatt az étrendünkből ne hagyjuk ki! Használhatunk laktózmentes tejet és tejtermékeket. A tejcukor-érzékenység ritkán követeli meg a valóban laktózmentes étkezést. Szakirodalmi adatok szerint a tejcukor-érzékenyek 20–30 százaléka képes a tünetek megjelenése nélkül elfogyasztani egyszerre 2 dl tejet (kb. 12 g laktóz). Kb. 50 százalékra tehető azoknak a száma, akiknek a tűrőképessége kb. fél liter tej (kb. 24 g laktóz).

A laktózérzékenyek egy részénél az intolerancia olyan fokú, hogy a legkisebb tejcukormennyiség is kiváltja a tüneteket. Nekik valóban szigorú laktózmentes étrendet kell tartaniuk. Az élelmiszerek többségében lehet laktóztartalmú tejtermék (tejport, savóport használnak a konzervekben, egyes húskészítményekben pl. párizsi, virsli stb., süteményekben, jégkrémekben és egyéb édességekben). A laktózmentes diétához szükséges, hogy minden megvásárolni kívánt élelmiszernek gondosan tanulmányozzuk az összetételét. Csak azt vegyük meg, amelynek az összetételt mutató címkéjén nincs utalás tejre, tejporra, tejszínre, savóra, savóporra, íróra, íróporra. Laktózmentesnek minősül, ha egy termék laktóztartalma a 0,1 g/100 g határérték alatt van.

Tejcukrot (laktózt) tartalmazó élelmiszerek: tej és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vaj, író, savó, savópor.

A szájon át történő laktázpótláshoz számos különböző enzimkészítményt találunk a gyógyszertárakban. Rágótabletta, kapszula, por vagy csepp formájú készítményeket is választhatunk. Ügyelni kell arra, hogy a laktóztartalmú étel fogyasztása és az enzim bevétele egyszerre történjen, mert a már kialakult tüneteket az enzim nem szünteti meg. Tartsuk szem előtt, hogy hő hatására az enzim elbomlik, ezért meleg élelmiszerhez adni vagy az élelmiszert melegíteni nem szabad (az étel hőmérséklete ne haladja meg az 50 fokot).

A laktázkészítmények enzimtartalma általában 2000–4000 FCC, amely 10–20 g tejcukor elbontásához elegendő (10 g tejcukor kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű).

Laktózmentes termékek

A Spar 2010-ben vezette be Free From termékcsaládját, amely a laktózmentes termékeken kívül gluténérzékenyeknek is kínál termékeket – az áthúzott gabona, illetve tejesüveg jelű termékek szinte teljes kínálatot nyújtanak. A Tesco sajátmárkás termékeit szintén Free From névre keresztelték: tej, túródesszert, kakaó, tejföl, túró és habtejszín kapható, amelyeket a Naszálytej gyárt. A Lidl Pilos néven hozza forgalomba laktózmentes termékeit, a tejen kívül tejfölt árulnak még. A Magic Milk termékei szinte minden nagyobb üzletben kaphatók, a Naszálytej gyártja – amely több más, sajátmárkás termék bérgyártója is –, és gyakorlatilag a teljes tejes termékskálát lefedi. Az Aldinál a Milfina lacto free néven érdemes keresni a termékeket, legújabb termékük a vaj és a túró. A Nöm laktózmentes sorozata több helyen is kapható, gyakorlatilag a teljes termékpalettát lefedi. A termékek Németországból érkeznek, és garantáltan génmanipulációmentesek. Az Alnaviva a DM-ben kapható, és egyaránt kínál glutén- és laktózmentes termékeket.

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!