Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | ||
488 kcal | 20 g | 20,5 g | 42 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db csirkecomb
- 1 ek. vaj
- 3 szál kakukkfű
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1/2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi Cayenne-bors
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 cl olívaolaj
A hagymás burgonyapüréhez:
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek. + 5 dkg vaj
- 60 dkg sárga héjú burgonya
- 2 db babérlevél
- 1 dl habtejszín
- só ízlés szerint
Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, a friss fűszereket, a hagymát apróra vágjuk, és belekeverjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, majd a vizet alaposan leitatjuk a húsról, és megforgatjuk a fűszervajban. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A csirkecombok mindkét oldalát hírtelen átpirítjuk. Mérsékelt lángon, fedő alatt készre pároljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd félbevágjuk, és felszeleteljük. Három evőkanál vajat felolvasztunk egy serpenyőben, és hozzáadjuk a hagymát, elkeverjük, rátesszük a fedőt, és 10 percig közepes lángon pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és már alacsony lángon sütjük addig, amíg aranyszínű és édeskés nem lesz. Közben a sárga héjú burgonyát edénybe tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a babérlevelet, közepes lángon puhára főzzük. Ha a krumpli elkészült, leszűrjük, kivesszük belőle a babérlevelet. Meghámozzuk, felkockázzuk, és krumplinyomóval összetörjük. A vajat a tejszínnel együtt melegíteni kezdjük, de éppen csak addig, amíg a vaj teljesen fel nem olvad benne. A langyos, tejszínes-vajas keveréket a püréhez adjuk, és alaposan összekeverjük. A krumplipürét a karamellizált hagymával együtt tálaljuk.
További receptek a témában:
- Sóérzékenység és étrend
- Húsos rakott karfiol
- Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel
- Tiramisu mousse
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.