Diabetes és Hypertonia Magazin

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
283 kcal 20 g 14,5 g 7 g
 Tovább
Húsos rakott karfiol

Húsos rakott karfiol

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
382 kcal 15 g 21,8 g 5 g
 Tovább
Sóérzékenység és étrend

Sóérzékenység és étrend

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom olyan hipertóniás betegekkel, akik a sószegény étrend oktatásakor azt kérdezik: ha ő nem sóérzékeny, miben segít az életmódváltás, a sószegény étrend? Ők úgy tudják, vannak sóra érzékeny és sóra nem érzékeny emberek, és ez öröklődik.
Ennek a kérdésnek részben örülök, mert ez azt jelenti, a betegek egyre tájékozottabbak, egyre többet akarnak megtudni betegségükről, de egyben elszomorít, hogy a hasznos információknak csak egy részét fogadják meg.

 Tovább
Pirítottzöldség-tál

Pirítottzöldség-tál

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.

 Tovább
Kelkáposztás rétes

Kelkáposztás rétes

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.

 Tovább
Mediterrán ceruzabab

Mediterrán ceruzabab

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.

 Tovább
Tárkonyos zöldbableves palócosan

Tárkonyos zöldbableves palócosan

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.

 Tovább
Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben

Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A krónikus vesebetegek száma világszerte emelkedik. Hazánkban mára már közel egymillió krónikus vesebeteget regisztráltak.

 Tovább
Vesekövek étrendi kezelése

Vesekövek étrendi kezelése

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását. A genetikai tényezők, egyes anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény), húgyúti fertőzések, a vizelet pangása, a kevés folyadék fogyasztása miatti túlkoncentrált vizelet mellett természetesen mozgásszegény életmódunk, egyoldalú táplálkozási szokásaink is lényeges szerepet játszanak a kövek kialakulásában. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek.

 Tovább
Nyári gyümölcsök

Nyári gyümölcsök

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Az egészséges étrend napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, célszerűen napi 3-4 alkalomra elosztva. A nyári hónapokban nagyon sokféle hazai gyümölcs közül választhatunk, nem okozhat gondot a megfelelő mennyiség étrendbe illesztése.

 Tovább

Véralvadásgátlóval kezelt betegek étrendje

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 10 százaléka szed valamilyen véralvadásgátló készítményt. Az ország lakosságának öregedésével a véralvadásgátló kezelést igénylők száma is egyre növekszik. Egyes betegségek esetén (mélyvénás trombózis, tüdőembólia, ritmuszavar, leggyakrabban pitvarfibrilláció, ér- és szívbillentyűműtétek után) véralvadásgátló terápia beállítására kerül sor. Egyes véralvadásgátlók, mint például az ún. K-vitamin-antagonisták alkalmazása bizonyos étrendi megszorításokat követel meg.

 Tovább
Az ősz adományai

Az ősz adományai

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A zöldségek és a gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei minden életkorban. Felmérések adatai szerint hazánkban mégis a lakosság 40–50 százaléka nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A táplálkozási ajánlások napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. Ezt a mennyiséget napi 3-4 alkalomra célszerű elosztani.

 Tovább
Fogyókúrák!

Fogyókúrák!

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Tavasszal bizony sokan kezdenek fogyókúrázni, hogy a nyári szezonra már felvehessék a kedvenc fürdőruhájukat és a csinos kis nyári ruhákat. A túlsúly, az elhízás világjelenség, legalábbis a fejlett országokban. A testsúlyfelesleg nem csak számos betegségre hajlamosít, de sokak számára esztétikai kérdés is. Ki ne szeretne karcsú, sportos alkatú lenni, hogy megfeleljen a korunk női vagy férfi ideáljának. Nagyon sokan próbálják leadni a felesleges kilókat.

 Tovább
A magas húgysavszint, a köszvény étrendi kezelésének lehetőségei

A magas húgysavszint, a köszvény étrendi kezelésének lehetőségei

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A magas húgysavszint nemcsak típusos köszvényt okoz, de nagyon szoros kapcsolatban áll más betegségekkel, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegségek és a metabolikus szindróma. A szérum emelkedett húgysavszintje (hiperurikémia) a szív- és érrendszeri betegségek és a vesebetegség önálló rizikófaktora is lehet.

 Tovább
Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban

Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Az optimális tápanyag-ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának és a betegségek megelőzésének.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!