Diabetes és Hypertonia Magazin
Szerző: Kicsák Marian
A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.
Tovább
Teljes élet cukorbetegen – Kelet-Magyarországon
Szerző: Kicsák Marian
Amikor valaki cukorbeteg lesz, olyan sok kérdés merül fel: Mi a cukorbetegség és mit jelent ez személy szerint számára? Hogyan kaphat segítséget? Hogyan tudja kezelni a diabéteszét? Hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tudja kezelni a problémákat? Mit tud tenni a váratlan…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége…
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Mi az az ennivaló, ami zamatos, lédús, illatos és színes? A gyümölcs. Olyan táplálék, amely „megdolgoztatja” az érzékszerveket. A nyár eljöttével a gyümölcsfák ágai sokszor szinte roskadoznak a termés súlya alatt. A piacok asztalai, az üzletek polcai megtelnek jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Éppen ezért itt az ideje, hogy élvezzük a lédús, idény adta, zamatos, friss gyümölcsöket. A mértékletesség persze itt sem árt!
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
„De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.
Tovább
Receptesarok
Szerző: Kicsák Marian
A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
| 1 tápanyagtartalma: |
| Energia |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
| 116 kcal |
8 g |
2 g |
15 g |
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
| 1 adag tápanyagtartalma: |
| Energia |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
| 220 kcal |
8 g |
11 g |
20 g |
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
| 1 adag tápanyagtartalma: |
| Energia |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
| 182 kcal |
5 g |
14 g |
9 g |
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
| 1 adag tápanyagtartalma: |
| Energia |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
| 405 kcal |
7 g |
25 g |
34 g |
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
| 1 adag tápanyagtartalma: |
| Energia |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
| 55 kcal |
1 g |
3 g |
6 g |
Tovább