Diabetes és Hypertonia Magazin

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni

Szerző: Kicsák Marian

A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!

 Tovább
Tipikus téli ételek

Tipikus téli ételek

Szerző: Kicsák Marian

Szervezetünk harmonikus működéséhez elengedhetetlen a változatos étkezés. A nyári és őszi hónapokban nagyon sokféle alapanyag kerülhet az asztalunkra. Télen úgy tűnik, szűkül a választék. Vagy egyszerűen csak változik? Hogyan lehet télen egészséges étrendet összeállítani? A kulcs továbbra is a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség és az idényszerűség. Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak megvan a maga „idény” alapanyaga. Azután ott vannak azok az alapélelmiszerek, amelyek egész évben elérhetők. Tudatossággal, leleményességgel sok mindent megtehetünk, hogy jól válasszunk.

 Tovább
Tréning a betegedukációról

Teljes élet cukorbetegen – Kelet-Magyarországon

Tréning a betegedukációról

Szerző: Kicsák Marian

Amikor valaki cukorbeteg lesz, olyan sok kérdés merül fel: Mi a cukorbetegség és mit jelent ez személy szerint számára? Hogyan kaphat segítséget? Hogyan tudja kezelni a diabéteszét? Hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tudja kezelni a problémákat? Mit tud tenni a váratlan…
 Tovább
A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

Szerző: Kicsák Marian

Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége…
 Tovább
Gyümölcsöt mindennap – de csak mértékletesen!

Gyümölcsöt mindennap – de csak mértékletesen!

Szerző: Kicsák Marian

Mi az az ennivaló, ami zamatos, lédús, illatos és színes? A gyümölcs. Olyan táplálék, amely „megdolgoztatja” az érzékszerveket. A nyár eljöttével a gyümölcsfák ágai sokszor szinte roskadoznak a termés súlya alatt. A piacok asztalai, az üzletek polcai megtelnek jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Éppen ezért itt az ideje, hogy élvezzük a lédús, idény adta, zamatos, friss gyümölcsöket. A mértékletesség persze itt sem árt!

 Tovább
Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Ízek, színek bűvöletében – Zöldségek tavasszal

Szerző: Kicsák Marian

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Amint megjelennek az első tavaszi virágok, lelkesen vásárolok belőlük, és otthon napokig gyönyörködöm bennük. A kedvencem a tulipán és a nárcisz. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros… Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.

 Tovább
Ismét az édesítőszerekről

Ismét az édesítőszerekről

Szerző: Kicsák Marian

A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
A „diabetikus” élelmiszerekről

A „diabetikus” élelmiszerekről

Szerző: Kicsák Marian

2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.

 Tovább
Nyári hűsítők

Nyári hűsítők

Szerző: Kicsák Marian

„De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.

 Tovább
Közeleg az eperszezon!

Receptesarok

Közeleg az eperszezon!

Szerző: Kicsák Marian

A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.

 Tovább
Tavaszi saláta

Tavaszi saláta

Szerző: Kicsák Marian

1 tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
116 kcal 8 g 2 g 15 g
 Tovább

Paradicsomos spenótsaláta

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 8 g 11 g 20 g
 Tovább
Rukkolasaláta eperrel

Rukkolasaláta eperrel

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 5 g 14 g 9 g
 Tovább

Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
405 kcal 7 g 25 g 34 g
 Tovább

Rukkolasaláta narancsos öntettel

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
55 kcal 1 g 3 g 6 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!