Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Receptesarok

Közeleg az eperszezon!

A földieper már februártól kapható a boltokban, mégis érdemes a hazai nap érlelte, frissen szedett, élénkpiros, lédús, illatos gyümölcsre várni. A júniusban kapható hazai földieper olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Nem is kell! Mértékkel – egyszerre 10–15 dkg – beilleszthető az étrendbe. Fontos információ: 10 dkg eper energiatartalma 35 kcal, szénhidráttartalma 7 g.

Az eper nem utóérő. Teljesen érett szemeket érdemes vásárolni, még ha ezek érzékenyebbek is a szállításra. Hűtőszekrényben, mosás nélkül, fedetlen tálban 4-5 napig eláll. Ha valódi, ízes, illatos földieperre vágyunk, legjobb, ha magunk szedjük, vagy közvetlenül a termelőktől vásároljuk. Amikor már olcsóbb, a megmosott szemeket le is fagyaszthatjuk. Bedobozolva, gurulósan vagy botmixerrel pürésítve.

A frissen szedett földieper önállóan is kitűnő fogás, de felhasználhatjuk süteményekhez, salátákhoz is. A mirelit változatából készülhet leves, de keverhetjük natúr joghurtba is. Készülhet belőle házilag fagylalt. Készíthetünk epres süteményt. Jól illik a képviselőfánk krémjébe, keverhetjük muffinba, tölthetjük buktába vagy linzerkosárkába.

Epres joghurttorta

1 szelet tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
173 kcal 7 g 9 g 15 g

Hozzávalók 12 szelethez:

A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, közben beleszórjuk az édesítőszer felét. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy 26 cm-es csatos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Tortatálra helyezzük. A piskóta köré karimát pattintunk. A tortalapot lekvárral megkenjük. A zselatint beáztatjuk. A zselatinlapot kevés vízben feloldjuk, és 3 evőkanálnyi szobahőmérsékletű joghurttal kikeverjük. A maradék joghurtot a túróval, az édesítőszer másik felével, a citromlével, reszelt citromhéjjal kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, és a túrós masszába keverjük, majd a zselatinos masszát is hozzákeverjük. Az egész masszát a piskótára kenjük. Három órára a hűtőszekrénybe tesszük. Kivéve a tortakarimát eltávolítjuk. A tetejét félbevágott eperdarabokkal díszítjük.

Ricottás muffin

1 db tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
155 kcal 5 g 6 g 20 g

Hozzávalók 12 darabhoz:

A megmosott epret kisebb darabkákra vágjuk. A ricottát simára keverjük a kekszmorzsával, és belekeverjük az epret. A lisztben elkeverjük a sütőport. A margarint habosra keverjük a tojással, az édesítőszerrel és a joghurttal. A muffinformákat félig megtöltjük a tésztával, erre kanalazzuk az epres masszát, végül a maradék joghurtos tésztával befedjük. 180 °C-ra előremelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor 1-2 szem földiepret teszünk mellé. Frissen a legfinomabb.

Mini eperbomba

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
295 kcal 14 g 19 g 15 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A tésztához:

A megmosott epret vékony szeletekre vágjuk. 4 db csészét (2 dl űrtartalmú) folpackkal kibélelünk. A szebb eperszeleteket a csészék oldalára tapasztjuk. A maradék epret felaprítjuk. A megmosott mentát apróra vágjuk. A zselatinlapokat a csomagoláson olvasható utasítás szerint hideg vízbe áztatjuk. Az áttört túrót a rikottával elkeverjük. Egy evőkanálnyi tejszínt a narancslével elkeverünk, kicsit felmelegítjük. A zselatint kinyomkodjuk és a meleg lében felolvasztjuk. Folyamatos keverés mellett a túrós ricottához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a masszába. Végül az apróra vágott mentát és az epret keverjük a masszába. A krémet a poharakba töltjük és hűtőszekrényben 3 órán át dermesztjük. A tésztához az édesítőszert a tojással kikeverjük, beleszórjuk a lisztet, sütőport és az olvasztott vajat. 180 °C-on 1 cm vastagon 8-10 perc alatt megsütjük. A tésztából akkora köröket szaggatunk, amekkora a krémmel töltött poharak szája. Közvetlenül tálalás előtt a hűtőből kivett poharak szájára tapasztjuk a tésztát, és óvatosan kiborítjuk együtt egy kistányérra. Lehúzzuk róla a fóliát.

Eperpép

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
135 kcal 6 g 5 g 14 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A megmosott epret botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a vizet, a joghurtot és ízesítjük vágott mentával, édesítőszerrel és citromlével. Tálalás előtt 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Epres joghurt

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
165 kcal 7 g 7 g 16 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

Az epret botmixerrel pépesítjük. Ízesítjük a narancs frissen facsart levével, fahéjjal. A masszát a natúr joghurtba kanalazzuk.

Panna cotta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
112 kcal 13 g 4 g 6 g

Hozzávalók 8 adaghoz:

Az áttört túrót a joghurttal összekeverjük. Édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük. A zselatinport 1 dl meleg vízben feloldjuk, kézi mixerrel alaposan összekeverjük, majd a túrós masszát hozzákeverjük. A masszát vízzel kiöblített muffin-formákba vagy kávéscsészékbe töltjük. Hűtőszekrényben 5 órán át dermesztjük. Tálaláskor kistányérra borítjuk, és szeletelt eperrel díszítjük.

Epres mascarpone

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
274 kcal 3 g 26 g 6 g

Hozzávalók 6 adaghoz:

A tejszínből kemény habot verünk. Összekeverjük a mascarponéval, édesítőszerrel ízesítjük. Végül a megmosott, szeletekre vágott epret keverjük a masszához. Poharakba töltve tálaljuk.

Csirkemell eperrel és párolt rizzsel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
328 kcal 28 g 8 g 37 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A csirkemellet szeletekre vágjuk. Sóval, borssal megszórjuk. Kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd lefedve puhára pároljuk. A megmosott rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízzel felöntjük és fedő alatt puhára pároljuk. A megmosott epret kisebb darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a vágott bazsalikomleveleket, kevés őrölt borsot, végül az epret. Addig pároljuk, amíg az eper összeesik és kevés levet enged. Tálaláskor a rizs mellé helyezzük a húst, és az egészet körbeöntjük az eperrel.

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!