Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Nyári hűsítők

„De már azt, hogy Deák Ferenc ezt a czukorból csinált jeget szopogassa, ugyan el nem hiteted velem” – tamáskodik Mindenváró Ádám Jókai Mór Jocus és Momus című 1888-as anekdotagyűjteményében, amikor Jóska öccse elviszi az államférfi kedvenc fagylaltozójába. Ekkor már mintegy 200 év telt el, hogy osztrák közvetítéssel Magyarországon is megjelent a „hideg nyalat”.

Illusztráció

Fagyi-történelem

A fagylalt hosszú utat járt be, mielőtt hazánkba érkezett. A kínaiak voltak az úttörők, már ötezer éve ismerik. Akkortájt nem volt más, mint hó, tej, gyümölcslé és fűszerek keveréke. A nagy utazók, az arabok és a perzsák vitték magukkal a Földközi-tenger partjaira. Kezdetben főúri csemegeként szolgált a méz, gyümölcsök, fahéj, rózsavíz és ibolya hozzáadásával készült hűsítő. A nagy ókori orvos, Hippokratész diétája részeként, terápiás szerként alkalmazta betegeinél.

Korok és uralkodók jöttek-mentek, de a fagylalt maradt, sőt fejlődött. 1744-ben az Oxford English Dictionarybe is bekerült az „ice-cream”. Az 1700-as évek végére pedig Párizsban mintegy nyolcvanféle fagylalt és sörbet között válogathattak a fagylaltkedvelők.

Karrierjének néhány évszázada alatt természetesen nemcsak a fagyi ízesítése, hanem előállítási technológiája is gyökeres változásokon ment át. Tömegcikké a XIX. század végére vált, amikor az ipari forradalom új jéggépekkel ajándékozta meg a konyhatechnológiát. 1904 júliusában nyerte el az általunk ismert jelenlegi formáját, amikor ostyából készült tölcsérbe töltötték a gombócokat.

A fagylalt elnevezés rendkívül színes élelmiszercsoportot jelent. Békésen megfér benne a tej-, gyümölcs- vagy éppen tejszínalapú készítmények hosszú sora. A hagyományos jégkrém és fagylalt mellett a tejszínt tartalmazó parfé ugyanúgy, mint a könnyed, nagyrészt vízből, gyümölcsökből és cukorból készülő sörbet. A klasszikus receptben szereplő alapanyagok, vagyis a tej, a tojás és a cukor ízlés és szükség szerint lecserélhetők vagy gazdagíthatók. Így valóban ezerféle íz és szín alakítható ki. Tej, zsírszegény tejpor vagy joghurt és gyümölcsök felhasználásával zsír- és energiaszegény változat nyerhető a fogyókúrázók és cukorbetegek számára. Ma már egyre több cukrászda kínál diabetikus fagylaltot, de otthon is készíthetünk „hideg nyalatot”. Azonban a mértékletességről nem szabad megfeledkezni!

Fagylalt-tippek

Nem könnyű házilag finom fagylaltot készíteni, de nem is lehetetlen vállalkozás. A tökéletes fagyi állagához szükséges a magas zsírtartalom és a cukor. Minél zsírosabb a tejszín, illetve a tej, annál krémesebb lesz a fagyi – minél magasabb a cukortartalma, annál lágyabb. A fagyasztás redukálja az édes ízt – így növelni kell a fagyasztandó krém cukortartalmát. Zsírszegény tejből vagy joghurtból azért nem lehet igazán krémes fagylaltot készíteni, mert zsír hiányában túl sok jégkristály keletkezik fagyasztás során – a tejes jégkristály viszont kevésbé finom.

A fentieket figyelembe véve lehet az összetevőkön változtatni úgy, hogy mégis ízletes nyári hűsítőt kapjunk. Tejszín helyett alkalmazzunk görög joghurtot, amely természetesen sűrű és kissé édes. A joghurtos fagyi állaga nagyon hasonlít a tejszínes fagylalthoz. Belekeverhetünk kevés édesítőszert és idénygyümölcs pépjét, ízesíthetjük apró diódarabokkal, majd néhány órára a fagyasztószekrénybe téve máris kész a diétás fagylalt. Az édesítőszer legyen inkább energiamentes, másodsorban cukorpótló, például a fruktóz.

Diétás fagylalt és jégkrém egyszerűen

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a cseresznye, nemcsak sütemények alapja lehet, de fagylalt és jégkrém is készülhet belőle. A jégkrémformákat nyári időszakban több élelmiszerüzlet polcain megtaláljuk.

Cseresznyés jégkrém

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
48 kcal 0,6 g 0 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 30 dkg cseresznye,
 • fél bögre víz,
 • 1 mk. frissen facsart citromlé,
 • folyékony édesítőszer

A hozzávalókat összeturmixoljuk, esetleg szűrőn átpasszírozzuk. Jégkrémformákba töltjük, lefagyasztjuk.

Cseresznyés jégkrém görög joghurttal

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
89 kcal 3,7 g 3,7 g 10 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 4 dl görög joghurt,
 • 15 dkg cseresznye,
 • folyékony édesítőszer,
 • 1 citrom reszelt héja

A cseresznye kétharmadát kimagozzuk, pürésítjük, esetleg szűrőn átpréseljük. A joghurtot elkeverjük az édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a pürét. Nagyjából elkeverjük (így márványos mintát kapunk). Kiegészíthetjük fél citrom reszelt héjával, néhány szem cseresznyét kettévágunk, ezeket a joghurtba nyomkodjuk. A jégkrémformákat megtöltjük. Lefagyasztjuk. (A cseresznyét ajánlatos lehűteni készítés előtt, így a fagyasztás hamarabb elkészül. Fagyasztott cseresznyét is alkalmazhatunk.)

Fagylalt erdei gyümölcsből

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
90 kcal 3,8 g 3,9 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs,
 • 4 dl görög joghurt,
 • édesítőszer

A hozzávalókat turmixgépben 1,5-2 perc alatt kikeverjük. Kis tálkákba töltve a hűtőszekrényben előhűtjük, így is nagyon finom. Fagyasztószekrénybe is tehetjük, ekkor azonban fogyasztás előtt 15 perccel érdemes kivenni.

„Gondold meg, és igyál!”

Ahhoz, hogy rosszullét nélkül túléljük a nyári kánikulát, folyadékra (leginkább vízre) van szükségünk. Fontos, hogy igyunk eleget! A nyári hónapokban a szokásos 1,5–2 liter helyett, 2,5–3 liter folyadékra is szüksége lehet szervezetünknek.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a víznél nem kell figyelnünk a mennyiségen kívül semmire, ez nem így van. Az ásványvizek pótolhatják az izzadással elvesztett ásványi elemeket, sókat, mégis azt javaslom, ne fogyasszák folyamatosan ugyanazt a márkát. Érdemes váltogatni, mert mindegyiknek más az összetétele. Nyári időszakban egy leves (például zöldségleves) is jól jön, amivel a só pótlásáról gondoskodhatunk.

Hideget vagy meleget?

Bár minden italnak megvan az ideális fogyasztási hőmérséklete, az italokat nyáron szobahőmérsékleten fogyasszuk. Nem jó sem a túl hideg, sem a túl meleg. Bár lehetnek ízlésbeli különbségek.

Sokan (főleg arab országokban) esküsznek rá, hogy a forró tea hűt a legjobban kánikulában. Ez van, akinél beválik, van, akinél nem. A biológiai magyarázat szerint nagy melegben testünk próbálja tartani a test normális hőmérsékletét, mégpedig úgy, hogy bőrereink kitágulnak, így azokban fokozódik a meleg vér áramlása, és a hősugárzás, illetve a verejtékezés miatt hűlni kezdünk. A körülbelül 60 fokos tea fogyasztásakor hasonló folyamat megy végbe, kimelegszünk, felgyorsulnak a hőleadási folyamatok, akár meg is izzadhatunk, ezért érezzük úgy, hogy lehűlünk, de jelentős hőveszteség nem következik be.

A víz optimális fogyasztási hőmérséklete 10–12 °C, ám sokan ennél jóval hidegebben, jól lehűtve szeretik. Ilyenkor széles szájú pohárba kell tölteni, ha ugyanis vékony sugárban, gyorsan éri el a torkot a hideg, könnyen torokgyulladást kaphatunk. Ha azonban széles sugárban ér a szájba, szétterül a nyelven, a hidegérzet megvan, de annyit melegszik, hogy nem okoz betegséget. Ha érzékeny a torkunk a hideg italokra, ez sem megoldás.

Kánikulában a kávéfogyasztással még mértékletesebbek legyünk, hiszen az erős fekete miatt még többet kellene innunk!

Nyáresti alkoholfogyasztás

Óvatosan a sörrel! Nyáron ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint télen. ☺ Maradjunk a legfeljebb 1 pohárnyi (3 dl) mennyiségnél naponta. Alkoholos italok közül üdítő ital a fröccs is. Egészen pontosan a hosszúlépés: 1/3 rész száraz bor, 2/3 rész szóda. A borszakértők azt mondják, hogy ásványvíz ebben az esetben nem az igazi, hiszen akár több ezer évet is a föld alatt tölthetett, ezalatt olyan ízeket szívhatott magába, amelyek tönkretehetik a bor rendkívüli aromáját.

A nyári kánikulában elsősorban alkoholmentes italokat igyunk, s alkoholos italokból csak ritkán, keveset!

Őszibarackos málnás turmix

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
120 kcal 4,9 g 3,9 g 14,5 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 40 dkg málna,
 • 20 dkg őszibarack,
 • 4 dl natúr joghurt,
 • jégkocka

Az alapanyagokat turmixoljuk össze. Ízlés szerint kevés ásványvízzel öntsük fel. Tegyünk bele pár darab jégkockát, és már fogyaszthatjuk is.

Illusztráció

Smoothie bogyós gyümölcsökből

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
42 kcal 0,9 g 0 g 7 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 10 dkg szeder,
 • 20 dkg ribizli,
 • 15 dkg málna,
 • 1 l ásványvíz,
 • energiamentes édesítőszer

A díszítéshez tegyünk félre pár szemet a gyümölcsökből. A többit turmixoljuk össze. Öntsük fel behűtött ásványvízzel. Ízesíthetjük édesítőszerrel, és végül tegyük bele az egész gyümölcsszemeket.

Dinnyés almás turmix

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
57 kcal 0,8 g 0 g 12 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 40 dkg dinnye,
 • 30 dkg piros, lédús alma,
 • 1 mk. citromlé,
 • jégkocka

A gyümölcsöket turmixoljuk össze. Ízesítsük kevés citromlével. Tálaláskor jégkockákat tehetünk a poharunkba.

Epres frissítő

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
48 kcal 1,1 g 0 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 50 dkg eper,
 • 1 l ásványvíz,
 • energiamentes édesítőszer,
 • menta,
 • jégkocka

Az epret turmixoljuk össze az ásványvízzel. Ízesítsük kevés édesítőszerrel, hűtsük be! Tálaláskor mentalevelet és jégkockát tehetünk a poharakba.

Gyömbéres barackital

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
41 kcal 0,7 g 0 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 40 dkg tisztított őszibarack,
 • reszelt gyömbér,
 • energiamentes édesítőszer

A friss, tisztított őszibarackot pépesítsük, majd hűtött szódavízzel öntsük fel. Édesítőt és reszelt gyömbért tegyünk bele.

Házi ice-tea

Az elkészült kedvenc teánkat lehűtjük. Mentalevéllel, citromkarikákkal és kevés energiamentes édesítőszerrel ízesítjük (nincs energia- és szénhidráttartalma).

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2016/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!