Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
405 kcal | 7 g | 25 g | 34 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 dkg zeller,
- 23-24 nem permetezett szőlőlevél,
- 20 dkg krémsajt,
- 15 dkg rizs,
- 5 dkg tisztított pisztácia,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 citrom,
- só,
- folyékony édesítőszer
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk a megmosott rizzsel együtt. Forró vízzel felöntjük, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megmosott szőlőleveleket enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A pisztáciát durvára vágjuk. A langyosra hűlt rizsbe keverjük a krémsajtot és a pisztáciát. Ízesítjük zúzott fokhagymával. A masszát a szőlőlevelekbe töltjük A töltelékeket szőlőlevéllel kibélelt lábosba tesszük, és annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje. A vízbe egy citrom levét és néhány csepp édesítőszert csöpögtetünk. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük. Levében hagyjuk kihűlni. Tálaláskor citromkarikával díszíthetjük.
Ez a recept a tavasz különleges fogása lehet. Csak ekkor érdemes készíteni, mert amikor már permetezik a szőlőt, a leveleket nem használhatjuk fel.

Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.