Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2016.03.25.

Paradicsomos spenótsaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 8 g 11 g 20 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg spenót,
  • 25 dkg paradicsom,
  • 5 dkg császárszalonna,
  • 10 dkg Graham-kenyér,
  • 1 csomó újhagyma,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • őrölt bors

A friss spenótleveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és forrástól számított 1 percig főzzük. Leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy kihűljön, majd megszárítjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük egy percre, hogy könnyen meg tudjuk hámozni. A császárszalonnát, a paradicsomot és a kenyeret is kockákra vágjuk. A szalonnát megsütjük, majd a zsírján megpirítjuk a kenyérkockákat. A spenótot egy tálba tesszük, rá a szalonnát, apróra vágott újhagymát, paradicsomot. Végül megöntözzük olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt borssal. Lazán összekeverjük. Megszórjuk a kenyérkockával és azonnal tálalhatjuk.

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2008/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!