Paradicsomos spenótsaláta
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
220 kcal | 8 g | 11 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg spenót,
- 25 dkg paradicsom,
- 5 dkg császárszalonna,
- 10 dkg Graham-kenyér,
- 1 csomó újhagyma,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só,
- őrölt bors
A friss spenótleveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és forrástól számított 1 percig főzzük. Leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy kihűljön, majd megszárítjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük egy percre, hogy könnyen meg tudjuk hámozni. A császárszalonnát, a paradicsomot és a kenyeret is kockákra vágjuk. A szalonnát megsütjük, majd a zsírján megpirítjuk a kenyérkockákat. A spenótot egy tálba tesszük, rá a szalonnát, apróra vágott újhagymát, paradicsomot. Végül megöntözzük olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt borssal. Lazán összekeverjük. Megszórjuk a kenyérkockával és azonnal tálalhatjuk.
- Rukkolasaláta narancsos öntettel
- Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva
- Rukkolasaláta eperrel
- Tavaszi saláta

Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.