Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Székesfehérvár, napközis tábor

Török harc és hipoglikémia

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház gyermekdiabétesz-gondozója által követett 1-es típusú diabéteszes gyermekek körében hirdettük meg a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezésében július végén a diabéteszes gyermekek napközis táboroztatását, 10 résztvevővel, diabetológiai szakasszisztens, pszichológus és diabetológus orvos felügyeletével. A tábor bázisa a Szent István Hitoktatási Központ volt, innen indultunk a különböző programokra.

Illusztráció

Az első délelőtt bemutatkozással, ismerkedési játékokkal telt. Kis sétával értük el az étkezdét, majd jóllakva újabb séta után a Titkok Háza tudományos játszóházat látogattuk meg, ahol a gyerekeknek alkalmuk nyílt repülő, focizó drónokkal, VR szemüveges játékokkal, táncoló robottal ismerkedni.

Második délelőtt adott szénhidráttartalmú étkezéseket kellett összeállítani. Alkalom nyílt a különböző glikémiás indexű ételek, az egyes gyümölcsök, zöldségek, pékáruk szénhidráttartalmának átbeszélésére, kis számolási gyakorlatot tartottunk. Ebéd után a nagy melegre való tekintettel strandra mentünk, ahol átbeszéltük az inzulinok, cukormérők helyes tárolását, a sok mozgás kapcsán a hipoglikémia veszélyét.

Szerda a kánikula és a kirándulás jegyében telt. Vonattal érkeztünk Agárdra, ahol kenukat béreltünk. Ismét alkalom adódott a szükséges „hipoglikémiát megelőző minimálcsomag” átbeszélésére. Vércukormérés, a nem vízálló eszközök biztonságba helyezése után vízre szálltunk. A frissítő kenuzás mellett volt szerencsénk a tó élővilágában, főként gyönyörű madaraiban, szitakötőiben és a békák látványában gyönyörködni.

Az Agárdi Rönkvár meglátogatása következett. A falu híres szülötte, Gárdonyi Géza szülőháza helyén az egri várat imitáló rönkvárban török-magyar csapatokra osztottak bennünket, így volt alkalmunk kazamatában futkosni, ágyúgolyót szedni, kötelet húzni, sorversenyezni.

Csütörtökön mindenki nagyon izgatottan várta a török kori témát (Wathay kapitány tisztjeinek szökését) feldolgozó szabadulószobát. Először az idősebbek ugrottak neki a rejtvénynek, a csapat másik felével addig egyénenként az eddigi cukorértékeket néztük át, pumpát, vércukormérőt töltöttünk le, szenzorriasztásokon módosítottunk. Kötetlen beszélgetés formájában szó volt az egyes kezelések előnyeiről, hátrányairól.

Illusztráció

Meglepetésünkre a TV is befutott, így néhányunk még interjút is adhatott a diabétesze kezdetéről és a tábori kalandokról. A délutánt moziban töltöttük. Ennek kapcsán átbeszéltük a gyermeki szívnek oly kedves nasik szénhidráttartalmát, a popcornnál, pizzánál hatásos inzulinpumpa-beállításokat.

Az utolsó napot a Zamárdi Kalandparkban töltöttük. Az erős izommunka megtette a hatását, többeknél kellett extra szénhidrátbevitel. A vasútállomáson vettünk búcsút egymástól. A sűrű program mellett a héten mindenkinek jutott alkalom egy kis szabad játékra, és az oktatáson túl az egyes élethelyzetekben is sok újat tanultak a gyerekek, új barátokat szereztek.

Dr. Benn Orsolya

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!