Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Nyári táborok cukorbeteg gyermekeknek

Jónak lenni jó, táborban lenni még jobb!

Illusztráció

Ne keverjük össze a dolgokat! A különböző szakrendelések, civil közösségek, alapítványok szervezésében már évek óta mehetnek diabéteszes gyermekek napközis vagy „ottalvós” táborokba. Idén könnyebb volt a szervezők dolga.

A 2018-as „Jónak lenni jó!” kampányban az 1-es típusú diabéteszes gyermekek számára gyűjtöttek adományokat. A 131 millió forintnak köszönhetően közel 450 gyermek nyaralhatott ingyen Erzsébet-táborban, az ország különböző részein, a szervező közösségek pályázhattak támogatásra. A szervezetek ottalvós és napközis táborokra is pályázhattak egyaránt. Az adományoknak hála 11 szervezet tudott élni az ingyenes lehetőséggel. A befolyt összeg maradékából pedig jövőre is lehetőséget kapnak az egyesületek, alapítványok, hogy ingyenes nyári táborokra pályázhassanak. Az élménydús napokról szóló beszámolókat olvashatják lapunkban, például a debreceniek zalaszabari táboráról, az egri – idén már – „ottalvós” együttlétről vagy a gyulai Diaboló Alapítvány által szervezett hétről.

Amikor megtudtam, hogy idén is mehetek a Sportos Cukrosokkal táborba, nagyon megörültem. Anyáékkal már voltam Zánkán, láttam a sok tankot, helikoptert és repülőgépet. A tábor előtt anyáékkal lehettem a családi hétvégén. Az együtt eltöltött két nap után már tudtam, hogy nagyon jól fogom magam érezni nélkülük is. Szép volt a szállásunk, szuperek voltak az ételek. Minden napra jutott egy csomó program, nekem a vízi kalandpálya tetszett a legjobban. Sokkal több mindent lehetett csinálni, mint a tavalyi táborban, mások voltak a körülmények is.

Bence (11 éves)

A táborban rengeteg képet és egy dalt is készítettünk a 77 Elektronika pályázatára, itt tudjátok megnézni:
https://youtu.be/0KZMRgYb_5k

Illusztráció

Zánkai Erzsébet-tábor

Emellett a központi költségvetés 100 diabéteszes gyermek zánkai üdültetését állta, 100-an a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban nyaralhattak, 350-en pedig családi hétvégén vehettek részt Zánkán.

Július elején a szegedi Főnix Szemléletformáló Egyesület közreműködésével 30 diabéteszes gyermek táborozott Zánkán, augusztus első napjaiban pedig a Sportos Cukorbetegek Egyesületének 32 tagja és a Főnix Szemléletformáló Egyesülettől 36 gyermek.

Jó helyre jöttek, biztonságban voltak a kis diabéteszesek. A zánkai tábor területén 24 órás gyermekorvosi ügyelet működött. A táborozók a turnus ideje alatt egyedi, QR kódos karszalagot viseltek, amely tartalmazta az egészségük megóvásához, a pontos azonosításhoz szükséges összes információt. Fontos volt a karszalag a zánkai tábor zónái közötti közlekedéshez is. Újságíróként nekem abban segített a karszalag, hogy tudtam, kit szólíthatok meg, kik a diabéteszesek.

A speciális igényekre is figyeltek

Az Erzsébet Alapítvány külön éttermet biztosított a diabéteszes gyermekek számára, várakozási idő nélkül, a megfelelő időpontban juthattak hozzá a számukra megfelelő mennyiségű és összetételű ételekhez (beleértve a szükséges pótétkezéseket is). A szervezésben együttműködő szervezetek előre megadták, hogy a köztes étkezésekhez, valamint tartalékként miből mennyit kérnek.

A diabéteszes gyermekek szálláshelye az étteremhez és az Egészségházhoz a lehető legközelebb helyezkedett el. A felnőtt kísérők szobájában hűtőszekrényt biztosítottak az inzulin és a pótétkezésekhez szükséges élelmiszerek számára.

A zánkai munkatársak a turnus kezdetekor edukáción vettek részt, hogy tisztában legyenek a diabétesszel és szükség esetén a legrövidebb idő alatt tudjanak segítséget nyújtani.

A táborban rengeteg program várta a kicsiket, nagyokat és a szülőket egyaránt: sétahajózás, látványos fizikai kísérletek, koncert, mozi, kézműveskedés, videojátékok, pingpong, csocsó, ugrálóvár, masszázs stb.

Az Sportos Cukorbetegek Egyesülete szervezésében lehetőség volt diabetológus orvossal, szakápolókkal is beszélgetni: sokak számára nagy élmény volt a szakembereket fehér köpeny nélkül látni.

A sűrű program mellett könnyű volt ismerkedni egymással, hiszen egymás melletti szobákban laktunk, és tudtuk, bármerre megyünk, a zöld karszalagosok „közülünk valók”. A hatalmas ebédlő szintén nagyszerű lehetőséget adott a beszélgetésre.

A szeszélyes időjárás sokakat megviccelt: volt, aki a napszemüvegéért indult a sétahajózás előtt, de a szobáig sem ért el, leszakadt az ég, és gyors átöltözés után az esőkabátját kapta magára. Vasárnapra kicsit jobb lett az idő, és a bátrabbak a Balatonban is megmártóztak.

Köszönjük az Erzsébet Alapítvány dolgozóinak, hogy minden kérésünket igyekeztek teljesíteni. Reméljük, hogy jövőre is lesz lehetőségünk közös családi táborozásra!

n.n.

Illusztráció

A hétvége a családoké

A tábori turnusok hétfőtől péntekig tartanak. Miért legyen üres Zánka a hétvégén? Innen jött a remek ötlet: családi hétvégéket szervez az Erzsébet Alapítvány, költségvetési támogatásból. Nyáron 1400 család tölthetett egy hétvégét Zánkán, teljesen ingyen. Erre a programra is partnerszervezetek közreműködésével hívták a résztvevőket, így lehettek augusztus első hétvégéjén cukorbeteg gyermekeket nevelő családok Zánkán a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szervezésében.

Nem csak szállást, étkezést kaptak, ingyenes és tartalmas programokat is biztosított az Erzsébet Alapítvány.

A legkisebbeket baba- és gyermekjátszó, illetve bábszínház várta, volt csúszdás légvár és trambulin, óriás labirintus és óriás társasjáték. A nagyobbakat az íjászat, a minigolf, a különös ügyességet igénylő trükkös bicikli és a hoverboard érdekelte. A játékteremben mindenféle csillogó-villogó gépezetek között válogattak a gyerekek, ez a terem sosem volt üres!

A szülőkre, nagyszülőkre is gondoltak. Legnagyobb sikere az anyukák negyedórás masszázsának volt. (Igaz, néhány apuka – viccesen – diszkriminációt emlegetett.) Az Utazó Planetárium csodái mellett az ízeltlábúak érdekes világába is betekintést nyerhettek a táborozók, továbbá szórakoztató fizikai előadás részeseivé is válhattak.

S ha már a Balaton partjára utaztak a családok, várta őket a strand és az óránként induló sétahajó, amely sosem volt üres, még akkor sem, amikor én ott jártam és épp zuhogott az eső.

Végezetül – de nem utolsósorban – mint minden helyen és alkalommal, ahol cukorbetegek találkoznak, volt edukáció. Kerekes Andrea, a MentaPro Alapítvány vezetője a stresszoldás technikáit osztotta meg a szülőkkel, illetve a nagyobbacska diabéteszesekkel. Este pedig körbeültek a szülők és beszélgettek – nem a diabéteszről! Ahogy Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek egyesületének elnöke fogalmazott: az év 362 napján a diabétesz az úr. Legyen 3, amikor nem!

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!