Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Miskolc

Tanulás, sportolás

Táborunkban 45 fő, 5–17 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek vett részt, 15 felnőtt önkéntes segítette munkánkat. A nyári táborozás örömein túl egészségügyi ellenőrzés és kezelés mellett lehetőség nyílt sportolásra, életmódoktatásra.
Az idei tábor értékelése során egyértelműen látszott az anyagcsere-paraméterek javulása, az elméleti és gyakorlati diabetológiai ismeretek gyarapodása, az alapbetegséghez való érzelmi hozzáállás pozitív irányú változása.

Illusztráció

Az egészségügyi személyzet folyamatosan oktatta és ellenőrizte a gyermekeket, a vércukoreredmények alapján értékelte, illetve aktuálisan módosította a terápiát.

file

A táborban okosodtunk is, naponta egy óra kötelező edukáció folyt, játékos formában.

Az étrendet, amely a cukorbetegdiéta mellett kiegészült lisztmentes diétával is, dietetikus és orvos állította össze. Az edukátorok – olyan fiatal felnőtt cukorbetegek, akik saját gondozottjaink voltak – vezették a sport- és a szabadidős programokat.

A panzió kertjében medence, multifunkciós sportpálya és kültéri fitneszudvar várta a gyermekeket, így megtapasztalhatták, hogy a rendszeres sport milyen jó hatással van a cukorszintjükre. Kézügyességet is fejlesztő programokat szerveztünk.

Telkibánya híres a bányászatáról, meglátogattuk a helytörténeti kiállítást, ahol láthatók hazánk első porcelángyárának termékei, valamint a hajdani bányaváros nemesérc-bányászatának emlékei. Leglátványosabb része az a dioráma, amely a középkori bányászat technológiáját mutatja be. Voltunk ásványkiállításon és kipróbáltuk az aranymosás technikáját, készítettünk ásványékszereket, ásványfákat.

Kirándultunk Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába, Sátoraljaújhelyre, a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelyére.

Egyik délután meglátogatott minket Hevesi Tamás sorstársunk, aki a diétára, a mozgásra és az önellenőrzésre hívta fel a figyelmet. Közösen írtunk egy dalt, amelyet ő megzenésített és közösen énekeltünk el.

Szerencsés helyzetben voltunk a táborhely szempontjából, szomszédságunkban volt a csónakázótó körül megépült kalandpark, amelynek 10 elemű akadálypályáján már 4 éves kortól próbálkozhatnak a gyerekek. Az akadályok leküzdése nagy sikerélményt nyújtott a gyerekeknek. Számos alkalommal voltunk szemtanúi az esetenként bátortalan első lépéseknek, majd a pálya végén csodálhattuk a diadalmasan és izgatottan csillogó szemeket. A gyerekek önbizalmat nyertek a próbatétel során, érdemes bátorítani őket.

Nyári táborunkban több gyermek évek óta „visszatérő vendég”. A nagyobbak felkarolták a kisebbeket, beszélgettek velük, meghallgatták problémáikat. A gyerekek elmondása szerint egyre többet tudnak a betegségükről, emlékeznek a táborban tanultakra, elmesélték, milyen esetekben tudták hasznosítani ezt a tudást. A visszajelzésekből látjuk, megéri az erőfeszítés, ez erőt ad a következő tábor megszervezéséhez.

Bartkóné Kovács Anett

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!