Feltöltés dátuma: 2013.10.07.

Gyermekdiabétesz-táborok 2013

Illusztráció

Gyula
2013. 06. 27.
(26 kép)
Nyíri
2013. 06. 19.
(13 kép)
Rákosmenti
 
(10 kép)
Székesfehérvár
2013. 06. 04.
(17 kép)
Törökszentmiklós
2013. 07. 07.
(3 kép)
Váralja
2013. 06. 29.
(10 kép)


„Cukorbetegekkel lehetek!” – Gyula-Városerdő éjjel-nappal

A Pándy Kálmán Megyei Kórház gyermekosztályának diabéteszgondozója ebben az évben is megrendezte nyári táborát. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a jelentkezők száma tovább növekedett a Gyula-Városerdőn lévő üdülőben lévő tábor iránt, amely a 25 gyermek számára szenzációs élményt jelentett. A programok megválasztásánál figyelembe vettük a hely adta lehetőségeket. Tanultunk csángó néptáncokat, rendeztünk sportvetélkedőket, a legkedveltebb játék a csocsó és a léghoki volt.

file

Szabadidőben különböző kézügyességet is fejlesztő programokat szerveztünk. Festettünk bögrét, dekorgumiból és spatulából állatfigurákat készítettünk. A spatula még a szalvétakép alapjául is jól bevált. Gipszből öntöttünk formákat, képkeretet, amit kifesthettek és szalvétával díszíthettek a gyermekek. A gyöngyfűzés már hagyomány nálunk, így az elkészült „ékszereknek” kis papírdobozkát festettünk. A zsugorkakészítés sem maradhatott el, amiből már nem csak medál, hanem telefondísz is készült.

A szórakozás mellett napi egyórás oktatás keretében a gyermekek diabétesszel kapcsolatos gyakorlati ismereteit is bővítettük. Pontgyűjtő füzettel ösztönöztük őket a helyes válaszokra, valamint a segédkezés és a rendcsinálás, a kézműves ajándékok készítése terén. A legtöbb pecsétet szerzők jutalomban részesültek. Az „idősebb” gondozottaink mint ifivezetők segítették a munkánkat azzal, hogy észrevétlenül figyelték kis társaikat, és egyben példát mutattak nekik.

Táborunkba ellátogatott Hevesi Tamás, aki a cukorbetegségről beszélgetett a 6–12 éves gyerekekkel, és meglepődött azon, hogy fiatal koruk ellenére minden feltett kérdésre helyesen feleltek. Itt jegyzem meg, hogy mi is mindannyian büszkék vagyunk kis Katicáinkra okosságukért, ügyességükért.

file

Immár második alkalommal lehetőséget adtunk azoknak a kicsiknek és szüleiknek, akik fiatal életkoruk miatt még nem jöhettek velünk táborozni, hogy meglátogassanak bennünket és eltöltsenek egy délutánt a táborozókkal. A szülők nagy segítségünkre voltak, hiszen mind az ötletadásban, mind a programválasztásban és szervezésben segítettek. A csütörtök délután azzal kezdődött, hogy kipróbálhattak a gyermekek egy rendőrségi autót és annak felszerelését, majd a szülinapi és névnapi köszöntés után liszt-, cukor- és laktózmentes tortát ettünk uzsonnára. Pepe manó szórakoztatta a csapatot és az ügyesebbek krepp-papírból készítettek virágot, valamint az arcfestésre és a csillámtetkóra is sorban álltak a gyermekek. Fürdésre is volt lehetőség a borult égbolt ellenére, hiszen a medence fedett volt, így vacsoráig pancsolhattak a „halacskák”.

Na és a menü! Kenyérlángos, vagy ahogy többen ismerik, pizza volt, amelyet a helyszínen kemencében készítettek pontos számítás alapján a házigazdák. A trambulin se volt soha üres, még beosztást is kellett készíteni, amit a nagyok szépen intéztek. A várszínháztól kapott jelmezekbe is szívesen belebújtak a kicsik, és büszkén fotóztatták magukat.

A csütörtök este zárásaként kiosztottuk az ajándékokat, hogy a kicsik se maradjanak le semmiről, és válaszul mi is kaptunk egy meglepetés favirágot (a címlapon), amelyen minden gyermekről volt egy kép, alatta egy kis üzenet, hogy számára mit jelentett ez a tábor. Például: „Sokat játszom és tanulhatok a cukorbetegségről!”, „Cukorbetegekkel lehetek.”

Dr. H. Nagy Katalin, Stégermájer Mónika, Szabó Edit, Kiszely Erika, Seresné Szabó Ágnes a tábor szervezői

Minden nap a mozgásról szólt – A Nyír-Diabet Egyesület Tisza-tavi kalandjai

Örömünkre szolgál, hogy támogatóinknak köszönhetően második alkalommal is sikerült megszervezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cukorbeteg gyermekeknek az 5 napos 4 éjszakás Tisza-tavi tábort.

file

A tábor orvosi felügyeletét a nyíregyházi Jósa András Kórház diabetológusa látta el, aki a gyerekek kezelőorvosa. A doktornő mellett védőnő és gyakorlott diabéteszes szülők gondoskodtak a tábor biztonságáról. A 17 diabéteszes gyermekből 11 pumpával és 6 pennel kezelt volt. Természetesen itt is éreztük, hogy a pumpával kezelt gyermekeknél könnyebb az optimális vércukorszint megtartása.

„Jó volt, hogy megismerhettem olyanokat, akikkel tudtam beszélgetni, és ha azt mondtam, hipózók, azt is értették, nem kellett elmagyarázni. Nem érzem olyan egyedül magam már.” – Niki

file

Minden nap a mozgásról szólt, már az első nap fárasztó volt, hiszen a vonatozás után kerékpárra pattantunk, és 10 km-t tekerve értük el a táborhelyünket, amely Sarudon volt, a Tisza-tó mentén. Nem sokáig pihentünk, hiszen délután várt ránk a kenu. A kenuzás végén „véletlenül” szinte minden kis táborlakó megmártózott a tóban. Ami nekünk is nagy izgalmakat jelentett, a 11 inzulinpumpa és a vércukormérők miatt. Szerencsére „csak egy” cukormérő ment tönkre a nagy kalandban.

Másnap a kerékpár főszereplővé vált, 25 km-t tekertünk két pihenővel, és a kánikula ellenére mindenki kitűnő hangulatban tette meg a távot. Abádszalókon egy kellemes étteremben ebédeltünk, majd strandoltunk. A vízben igazi csapattá verbuválódtak a gyerekek. A visszaút újabb 25 km, amit szinte észre sem vettünk, mindenki egyenletes tempóban, zökkenőmentesen teljesítette. Nagyon büszkék voltunk a gyermekekre, hiszen sokan nem voltak hozzászokva ekkora teljesítményhez, mégis nagy akarattal, vidáman pedáloztak végig.

„Mindenki nagyon kedves volt a tábor alatt. Sok új ismerőst és barátot is szereztem, mialatt végig finomakat ettünk, jókat kirándultunk, beszélgettünk és együtt éltük meg cukros napjainkat. Nagyon élveztem, hogy tudtam erről másokkal beszélgetni.” – Niki

A következő napok már nem voltak ennyire megerőltetők, de izgalmakban nem volt hiány. Sokak örömére a tiszafüredi kalandpálya volt a következő program. Volt, aki magabiztosan ment át az akadályokon, mások halálfélelemmel birkózva, de nagy elszántsággal teljesítették a pályát.

„Szép volt, jó volt, csak kevés volt. A kalandpark nagyon izgalmasra sikerült.” – Gábor

Utolsó programunk a poroszlói ökocentrum látogatása volt. Sajnos a tanösvényen eláztunk, így visszamenekültünk a fedett látogatócentrumba, ahol megcsodáltuk a Tisza-tó élővilágát. A vidra látványetetése még a felnőtt kísérőket is elkápráztatta.

„A legjobb tábor, ahol eddig voltam. A társaság nagyon jó, a programok még jobbak. Nekem a strand tetszett a legjobban, de az ökocentrum is jó volt.” – Evelin

Meglátogatott minket Hevesi Tamás, aki a diétára, a mozgásra és az ellenőrzésre hívta fel a figyelmet. A tábor minden napjára jutott valami izgalom, a táska a buszon maradt, eltévedtünk, jégeső, áramszünet, de a fantasztikus csapatnak köszönhetően minden akadályt vidáman, problémamentesen legyőztünk.

„Jó volt, jövőre jövök!” – Zsolti

Összegezve: nagyon jól sikerült a táborunk, a vércukorértékek optimálisak voltak. A mozgás jótékony hatása érezhető volt minden táborlakónál, a szőlőcukorra és a kekszre szinte mindig szükségünk volt.

Szabóné Balogh Zsuzsa

Pécsiek táborozása Váralján

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Endokrin és diabétesz osztálya az idén a Mecsek egyik festői völgyében, a Provincia panzióban rendezte gyermektáborát június 27. és 30. között.

file

Az edukációs nyári táborok szervezése a Pécsi Gyermekklinikán hosszú múltra tekint vissza. Először 1980-ban táboroztak a gyermekek Orfűn, később a Mohács melletti, Duna-parti Bár-ban, majd hosszú éveken keresztül a szegediekkel közösen a SZOT balatonlellei üdülőjében. A klinika gyermekdiabetológusai külföldi gyermektáborokban is (Anglia, Olaszország) teljesítettek szolgálatot és egy alkalommal a Sinai-félszigetre kísértek magyar fiatalokat egy nemzetközi táborba.

A táborozással hármas célkitűzést igyekszünk megvalósítani. Az igazi kikapcsolódás mellett a tábori együttlét a legjobb lehetőséget kínálja a hatásos egészségnevelésre. Végül a sok mozgás, az egészséges, dietetikus által összeállított étrend és nem kevésbé a felszabadult, gondtalan élet, a jó hangulat következtében az anyagcserehelyzet is javul.

file

Az idei tábor is színes programokat nyújtott a gyermekeknek. Kovács László testnevelő tanár vezetésével gyalogos és kerékpáros túrákat tettek, az erdőszélen kötélpályán próbálhatták ki erejüket és ügyességüket. A tábori élethez tartozott még az íjászat, a lovas kocsizás, a kézműves foglalkozás, a Máré vár meglátogatása, tánc és az elmaradhatatlan tábortűz. Az esti szórakozásról a LOCALCRASS zenekar, a Márkus színház és Szívós Réka bábszínháza gondoskodott.

Színjátszás tanulási tanfolyamot vezetett Szíjártó Adrienn színházpedagógus. Egészségnevelő és diabétesz-edukációs előadást tartott dr. Szentirmay Márta fogorvos a fogmosásról, szájhigiéniáról, Horváth Bea, a 77 Elektronika Kft. munkatársa a vércukormérésről.

A gyermekek egészségére a klinika szakemberei felügyeltek.

Prof. dr. Soltész Gyula egyetemi tanár
Pécsi Tudományegyetem, Gyermekklinika

Üldögélés helyett mozgás – Rákosmenti cukorbetegek tábora

Idén nyolcadszor rendeztünk oktatótábort cukorbeteg gyermekek részére. Igyekszünk a gyerekeket játékosan megtanítani „betegségük” kezelésére.

file

Táborunkban a felkészítés a diabéteszes életre folyamatosan történik. Minden étkezésnél a gyerekek maguk számítják ki, hogy az orvos által megadott szénhidrátmennyiségnek megfelelően miből mennyit ehetnek. Természetesen az új táborozóknak és a kisebbeknek a dietetikusok és nagyobb társaik segítenek a számolgatásban.

Dietetikusaink életkoruknak és tudásuknak megfelelően összeállított, kis csoportokban jó hangulatú beszélgetések keretében, játékos oktatóanyagok segítségével tanítgatják a gyerekeket: Mi legyen a tányéromon? Miért fontos diétázni a cukorbetegeknek?

Az oktatás mellett nagyon fontos a mozgás, ezért az interaktív előadások között sportvetélkedőket rendezünk (foci, tollas, kidobós, pingpong stb.). Táborhelyünk közvetlenül a Duna partján fekszik, így a gyerekek legnagyobb örömére többször is fürödhettek a folyóban. A vízibomba-„vetélkedőnek” is nagy sikere volt, a nagy melegben mindenkire üdítőleg hatott.

A Sportos Cukorbetegért Egyesület elnökének kérésére idén társultunk. Ők is cukorbetegekkel foglalkoznak, a sportot helyezve előtérbe. Az SCE vezetője, Dávid Zsuzsa gyógytornász, így idén először mozogtak a mi gyerekeink is szakmai irányítással. A cukorbetegséget figyelembe véve állította össze a sportprogramokat. A gyerekek kezdetben nehezen vették az akadályokat. Legtöbben otthon nem nagyon mozognak, inkább a számítógép vagy a televízió előtt ülnek. Nekik meg kellett szokniuk a hétköznapjaikhoz képest intenzív sportot.

file

Nyári táborunkban több gyermek évek óta „visszatérő vendég”. Ők felkarolják a kisebbeket, az új táborozókat, segítik őket, beszélgetnek velük, meghallgatják problémáikat. Többen a tábor után is tartják a kapcsolatot, eljárnak moziba, sportolni. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy táborunkhoz eddig minden évben sikerült megnyernünk dr. Békefi Dezső főorvos urat, aki óriási tapasztalattal és gyermekszeretettel segíti munkánkat.

Tapasztalataink szerint a gyerekek évről évre egyre többet tudnak a betegségükről és annak kézbentartásáról, emlékeznek az előző táborainkban tanultakra, mesélik, hogy milyen esetekben tudták hasznosítani ezt a tudást. Természetesen ez szerzi nekünk a legnagyobb örömöt, mivel a visszajelzésekből látjuk, megérte az erőfeszítés, és ez erőt ad a következő tábor megszervezéséhez.

Hudák Krisztina Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete

Ezért érdemes… – A székesfehérvári Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület tábora

Immár 24 éve táboroztat egyesületünk 1-es típusú diabéteszes gyermekeket a Balaton partján, Balatonszabadi-fürdőn a Szent György Kórház üdülőjében.

file

A 40 gyermek táboroztatása – életkoruk alapján – két turnusban történt. Az első turnusban az 5–10 év közötti gyermekek táboroztak. A napirend összeállításakor délelőttre elméleti és gyakorlati oktatást szerveztünk, amely kiscsoportos foglalkozások keretében zajlott. Dr. Karádi Zsuzsanna és dr. Benn Orsolya doktornők a diabéteszről, a ketoacidózisról, az inzulinok hatásáról, a szövődmények megelőzéséről tartott a gyermekeknek elméleti oktatást. Ildikó és Éva néni az inzulin beadási helyeiről, a helyes vércukormérésről, a váratlan helyzetekre való felkészülésről tartott gyakorlati oktatást szituációs feladatokkal kiegészítve. Enikő néni pedig az étrendről, az ételek szén­hid­rát­mennyi­sé­gé­nek, grammjának megbecsléséről, a glikémiás indexről beszélt a gyermekeknek. Fiataljaink mindhárom helyszínen aktívak voltak, a kérdésekre kitűnően válaszoltak.

A délutáni programok között szerepelt siófoki séta, fürdés a Balatonban, hűvös idő esetén pedig a Galérius élményfürdőbe vittük a gyermekeket. Vendéget is hívtunk, Hevesi Tamás személyében.

A naponta többórányi fokozott fizikai aktivitás (fürdés, gyalogtúra, sport) miatt az inzulindózisok csökkentésére is gondolnunk kellett, mert a mozgás vércukorcsökkentő hatású. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez jól bevált módszer. Így eszméletvesztéssel járó hipoglikémia egyszer sem fordult elő. A gyermekek naponta 5-ször vagy 6-szor mértek vércukorértéket és ugyanannyiszor étkeztek. Ez attól is függött, hogy milyen inzulinkezelésre voltak beállítva.

A második turnusban 10–14 év közötti gyermekek voltak. Vidám csivitelés, ismerős arcok felfedezése, az újak megismerése volt az első nap programja. A többi napon a délelőtti szakmai előadások és a délutáni szórakozások a kicsikéhez hasonlóak voltak. Egy nagy különbséggel: a nagyokkal elmentünk a Zamárdiban található kalandparkba, ahol kötélpályán kellett végighaladni. Egy-két gyermek vércukorértéke kissé magas volt, köszönhetően a stressznek, melyet az okozott, hogy tudják-e teljesíteni a kötélpályákon való áthaladást.

Az utolsó este a gyermekek fergeteges műsorral leptek meg minket. Volt itt tánc, vers, ének, dobszóló, kempóbemutató, mókás jelenetek. Kell ennél nagyobb meglepetés? Ezért érdemes dolgozni, e nemes feladatot évről évre végigcsinálni. Nagyon jó érzés töltötte el szívünket attól a sok szeretettől és örömtől, amelyet kaptunk gondozottjainktól.

Minden gyermek úgy vált el tőlünk, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.

A programok koordinátora az egyesület elnöke, Vajdáné Csák Rózsa volt, az ételek elkészítésében Fejes Istvánné gyermekápoló, a szabadidős programok megszervezésében Kissné Cserhalmi Márta óvódapedagógus volt az irányító.

Szabóné Hajdú Ildikó diplomás ápoló, diabetológiai szakápoló

Megjelent a diabetes2013/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!