Diabetes Világnap, Veszprém 2013

2013. november 16-án tartottak Veszprémben diabétesz világnapi megemlékezést az Alapítvány a Cukorbetegekért, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és a Vanderlich Egészségcentrum szervezésében a Pannon Várszínház épületében.

Az idei év szlogenje: „Óvjuk a jövőnket!” A szervezők igyekeztek kicsik és nagyok számára egyaránt tartalmas és szórakoztató programot összeállítani.

A délelőttöt az apróságok élvezetes gyerekprogrammal tölthették, ahol az arcfestésen, a lufibohócon, bábszínházon és a rengeteg játékon túl, a vetélkedő során még a „ Diabétesz Világnap Hőse” címet is elnyerhette egy arra méltó ifjú.

A felnőtteket a vércukor-, vérnyomás-, testsúlymérés, HbA1c-meghatározás, neuropátiás lábvizsgálat mellett táplálkozási és mozgás-tanácsadással is várták a szakemberek.

11 órától Veszprém város alpolgármestere, Némedi Lajos, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Veszprémi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének tisztifőorvosa, Dr. Kolaj Ágnes, az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumának elnöke, Reichardt Béláné, Dr. Fulcz Ágnes, a Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati, Diabétesz és Anyagcserecentrum vezető főorvosa, Dr. Soós Hajnalka, a Kórház Gyermekgyógyászati Centrumának adjunktusa és Dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető főorvosa köszöntötte a közönséget a színházteremben.

Megnyitójukban mindannyian a prevencióra tették a hangsúlyt. Fontos, hogy az emberek elmenjenek a szervezett szűrővizsgálatokra. A rendezvény célja a lakosság, klubok, szervezetek figyelmének felhívása, bátorítása, segítése.

A Vanderlich Egészségcentrum főorvosa, Dr. Vándorfi Győző beszámolt a veszprémi „Nagy Diabétesz Szűrés” eredményeiről. A szűrés Veszprém városa, a Csolnoky Ferenc Kórház, az Alapítvány a Cukorbetegekért, valamint a Vanderlich Egészségcentrum együttmunkálkodásának volt köszönhető.

Az Egészségcentrum honlapján a kockázatbecslő kérdőívet 1213-an töltötték ki, a kitöltők 40%-ánál a szénhidrát-anyagcsere valamilyen fokú rendellenességét találták, közülük 7,6%-nál cukorbetegséget diagnosztizáltak. A támogatóknak köszönhetően értékes tárgyi nyereményeket sorsoltak ki a felmérés kitöltői között, amelyeket a nyertesek a rendezvény zárásakor vehettek át.

A programon részt vettek a DiaEuro 2013 Európa-bajnok Magyar Cukorbeteg Fociválogatott képviselői is, Hevesi Tamás a válogatott vezető edzője, Czernai Gábor az Európa-bajnokság legjobb játékosa, Béki János a Diabetes páciensújság és a csapat menedzsere. A beszélgetést Csisztu Zsuzsa vezette.

Az eseményt Hevesi Tamás koncertje zárta, majd a résztvevők 200 világnapi lufit eresztettek fel az épület előtt.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!