Beszámolók és fotóalbumok

Diabetes táborok 2019

„Azt szeretnénk, hogy minden magyar gyermek megfordulhasson a magyar tenger partján” – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyár végén Zánkán, az utolsó idei Erzsébet-tábor zárásakor. „Az idei a nyolcadik olyan év, amikor a magyar kormány támogatásának köszönhetően sok tízezer gyerek tud Zánkán nyaralni, biztonságban és tartalmasan.”
Az év folyamán eddig 130 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborban. Zánkán harmincezren táboroztak. Köztük cukorbeteg gyermekek is.

Nyári táborok cukorbeteg gyermekeknek

Nyári táborok cukorbeteg gyermekeknek

Jónak lenni jó, táborban lenni még jobb!

 Tovább
Nagyiféle palacsinta

Gyula

Nagyiféle palacsinta

A Diaboló Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően tudtunk 40 gyermekkel táborozni nyáron, a megfelelő szakmai hátteret a Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója biztosította.

 Tovább

Debrecen

Zalaszabarban ismét

Lassan már hazajárunk a Debrecenben gondozott diabéteszes gyerekekkel és testvéreikkel Zalaszabarba. Idén nyáron a kísérőkkel együtt 84-en vágtuk neki a csaknem 400 kilométeres útnak, amely elválasztja a Tiszántúlt a Dunántúltól.

 Tovább
Őszinte barátságok

Budapest, Heim Pál Kórház

Őszinte barátságok

A hagyományokhoz hűen 2019 nyarán is megrendezésre került az Édes Gyermekünk Alapítvány támogatásával a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben gondozott 1-es típusú diabéteszes gyermekek egyhetes tábora, immár 19. alkalommal. Dr. Almássy Zsuzsanna főorvosnő vezetésével több mint egy tucat cukorbeteg gyermek töltött egy felejthetetlen hetet a festői szépségű Dunakanyarban.

 Tovább
Barátság, tanulás, játék – és fürdőzés

Szegediek Zánkán

Barátság, tanulás, játék – és fürdőzés

Az idei évben a Szegeden és környékén élő cukorbeteg gyermekeknek is lehetőségük volt részt venni az Erzsébet-táborban. Közel 80 gyermek utazhatott Zánkára. Célunk az volt, hogy a cukorbetegséggel élő gyermekek is gondtalan, maradandó nyári élményben részesüljenek.

 Tovább
Számíthatunk egymásra

Győr

Számíthatunk egymásra

Minden évben a cukorbetegtábort várom a legjobban, idén sem okozott csalódást. A Komárom melletti kemping meglehetősen gyerekbarát volt a csúszdával és medencével, emellett szép volt és tágas. A kempingen kívül is voltak programok, például gokart és városnézés kisvasúttal.

 Tovább

Székesfehérvár

Legyenek önállóak!

Egyesületünk szervezésében 1990 óta (!) minden évben 10 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház Üdülőjében. Idén az Erzsébet Alapítvány támogatásával táborunkba 8–17 éves korú cukorbeteg gyermekek jöttek, két turnusban. Az első öt napban a nagyobbakkal (10–17 évesek) indult a tábor, akiket a kisebbek (8–14 évesek) váltottak.

 Tovább
Tanulás, sportolás

Miskolc

Tanulás, sportolás

Táborunkban 45 fő, 5–17 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek vett részt, 15 felnőtt önkéntes segítette munkánkat. A nyári táborozás örömein túl egészségügyi ellenőrzés és kezelés mellett lehetőség nyílt sportolásra, életmódoktatásra.
Az idei tábor értékelése során egyértelműen látszott az anyagcsere-paraméterek javulása, az elméleti és gyakorlati diabetológiai ismeretek gyarapodása, az alapbetegséghez való érzelmi hozzáállás pozitív irányú változása.

 Tovább
Török harc és hipoglikémia

Székesfehérvár, napközis tábor

Török harc és hipoglikémia

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház gyermekdiabétesz-gondozója által követett 1-es típusú diabéteszes gyermekek körében hirdettük meg a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezésében július végén a diabéteszes gyermekek napközis táboroztatását, 10 résztvevővel, diabetológiai szakasszisztens, pszichológus és diabetológus orvos felügyeletével. A tábor bázisa a Szent István Hitoktatási Központ volt, innen indultunk a különböző programokra.

 Tovább

Diabetes táborok 2018

Fejér megyei gyermekek Balatonszabadiban

Fejér megyei gyermekek Balatonszabadiban

Nyári edukációs táborunkat idén is Balatonszabadiban rendeztük meg. A diabéteszes gyermekeket június első napjaiban várta a már megszokott környezet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Két turnusban, összesen 33, 7–14 év közti gyermek táborozott 8 szakképzett felnőtt kísérővel. Többen törzsvendégként érkeztek az üdülőbe, iskolai idejüket a táborhoz igazítva.

 Tovább
Cuki „Át-járás” tábor Gyulán

Cuki „Át-járás” tábor Gyulán

A Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója ismét az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület „IV. Át-járás” táborához csatlakozva szervezte meg idei nyári táborát alapítványunk, a „Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért” segítségével.
Idén a 28 táborozó gyermek között Erdélyből, Csíkménaságból érkező diabéteszes kislány is volt. A legfiatalabb táborlakó előző héten töltötte be az 5. életévét.

 Tovább
Hagyományos, de friss

A Juvenilis-Diab-Help Balatonfenyvesen

Hagyományos, de friss

Idén már 28-adik alkalommal rendezte meg balatonfenyvesi egészségnevelő diabétesztáborát a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány. Hagyományainkat a mai kor igényeinek megfelelően felfrissítettük amellett, hogy továbbra is az örökös, tiszteletbeli táborvezetőnk, Keglevich Pál által kijelölt elvek szerint szerveztük meg a táborozást.

 Tovább
Kalandok a kalandparkban

Debreceniek tábora

Kalandok a kalandparkban

Ez évben már másodjára tehettük meg az utat Debrecen és Zalaszabar között, ezúttal 75 gyerekkel: 10–18 év közötti diabéteszesek és testvéreik társaságában, köztük egy 10 fős szegedi különítménnyel.

 Tovább
Egészségnevelés a strandon

Egészségnevelés a strandon

Már hagyomány, hogy a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület a városi strandon háromnapos egészségnevelő programot szervez.

 Tovább

Diabetes táborok 2017

Zsinórban negyedszer ezüstérmes a magyar válogatott

DiaEuro 2017

Zsinórban negyedszer ezüstérmes a magyar válogatott

A döntőben a horvátokkal már nem bírt el, így ezüstéremmel zárta a Bukarestben megrendezett DiaEuro futsal-Európa-bajnokságot a magyar csapat. A Hevesi Tamás vezette válogatott ismét bizonyította, hogy cukorbetegen is kimagasló sportteljesítményeket lehet elérni.
A tornát júliusban immár hatodik alkalommal rendezték meg 12 ország csapatainak részvételével, hogy ismét bizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak. A 2012-ben indult DiaEuro célja, hogy felhívja a figyelmet: megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni.

 Tovább
Tanulás és játék egy héten át

Tanulás és játék egy héten át

Ez az év nagyon különleges volt számunkra! A Sanofi „Teljes élet cukorbetegen” címmel meghirdetett pályázatára beadtuk anyagunkat a betegszervezetek kategóriájában, és szép eredményt értünk el. Így sikerült egy szuper hetet eltöltenünk a Balaton-parton gondozottjainkkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diabéteszes gyermekekkel. A tábor különlegessége volt, hogy a Budai és a Heim Pál Gyermekkórház gondozottjaiból is voltak közöttünk.

 Tovább

Nyári találkozó fiatal cukorbetegeknek – a Sportos Cukorbetegekért Egyesület szervezésében

Véget ért a tanév, a havi klub-találkozónknak helyet adó Hegyvidéki Kulturális Szalon is bezárt nyárra. Pár lelkes fiatalban felmerült, hogy milyen jó lenne nyáron is találkozni! Csak annyit tudtunk, hogy szeretnénk együtt lenni, sokat beszélgetni, nevetni, esetleg bringázni, és azt sem bánjuk, ha új emberekkel ismerkedünk meg.
Kinéztünk egy szép szombati napot: július 1-jét, és mindehhez egy nagyszerű helyszínt: az agárdi Napsugár strandot. Pont a strand mellől indul a legjobb kenutúra. Nehogy azt kihagyjuk!
Hirdettük a Facebookon és a diabetes hírlevélben, hogy minél több ember tudjon róla.
Sokan regisztráltak, főként a kenuzás miatt, de több család jelezte, hogy csak ismerkedni és strandolni szeretne. Néhányan pedig kifejezetten azért jelentkeztek, hogy életükben először körbetekerjék a tavat. Néhány orvos is jelezte, hogy családjával együtt részt szeretne venni az eseményen. (Ugye milyen jó, hogy áldoznak arra a szabadidejükből, hogy kicsit belelássanak a cukorbeteg gyermeket nevelő családok életébe?)
És hogy mi lett mindebből?

 Tovább
Felhők között

Szinte szúrás nélkül

Felhők között

A Medtronic „Minimed Camp 2017” nevű tábora az izgalmas program mellett lehetőséget nyújtott inzulinpumpás résztvevőinek a legújabb folyamatos, szenzoros cukormonitorozás kipróbálására, elsajátítására, méghozzá „éles” körülmények között: a Csorba-tónál elhelyezkedő szállástól a Tengerszem-csúcshoz (szlovákul és lengyelül Rysy) szervezett túra 30 kilométeres távolságot és közel 1200 méter szintkülönbséget tartogatott számunkra.

 Tovább
Sportos tábor

Sportos tábor

A tavalyi kamaszoknak szervezett tábor után idén a felsős korosztálynak nyújtott néhány feledhetetlen napot a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a Búbánatvölgyben. A hely nevével ellentétben a panzió a gyerekek nevetésétől volt hangos egy héten át. Sokat kirándultunk futottunk, minden reggel tornáztunk, röpiztünk, fociztunk, és persze nagy hangsúlyt fektettünk a gyerekek edukációjára, önállósodására. Köszönjük a Medtronic, Twinmed, MDT és a 77Elektronika anyagi támogatását, a Táplálékallergia Centrumnak, hogy a lisztérzékeny gyerekeknek kenyerereket, diabetikus kekszet biztosítottak, valamint a Bonitas2001 Bt.-nek a regeteg gyümölcsöt, zöldséget. És nem utolsó sorban köszönjük Dr. Jenei Kingának, hogy velünk táborozott!

 Tovább
Az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden is semmi

Egészségnap Törökszentmiklóson – civil összefogással a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület irányításával

Az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden is semmi

 Tovább

Négyes találkozóvá bővült a nyári összejövetel

Elmondhatjuk, hogy hagyomány lett az ország keleti régiójában a nyári találkozó, amelyet minden évben más egyesület szervez. Idén Nyíregyházán a debreceni, berettyóújfalui, nyíregyházi diabéteszesekhez a törökszentmiklósi egyesület is csatlakozott.

 Tovább

Diabetes táborok 2016

Szabadiban-szabadon

Egyesületünk szervezésében 1990 óta minden évben 10-14 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Táborunkban 5–15 éves (49 fő) cukorbeteg gyermek pihenését oldottuk meg orvos, szakápoló, dietetikus felügyelete mellett. Ebben az évben 3 turnust, korcsoportok szerint elosztva tudtunk szervezni. Turnusváltáskor az érkező, illetve távozó gyermekek egy napot együtt töltöttek.

 Tovább

MentaPRO Családi Nap

A MentaPRO Alapítvány június utolsó szombatján hagyományteremtő céllal rendezte meg első családi napját. A programnak a diósdi TeamBike Bringapark adott otthont, a hely adottságait kihasználva kerékpáros családi pikniket rendeztünk.

 Tovább

Az Olimpia nyomában…

Biztos sokan emlékeznek rá, hogy 1984-ben Szarajevó rendezte a téli olimpiai játékokat, ahol Magyarországot két nő és hét férfi élsportoló képviselte. Az akkori zászlóvivő, Mayer Gábor sílövő mellett a Tóth Attila–Engi Klára jégtánckettős versenyeire is szívesen tekintünk vissza. Az idei DiaEuro futsal-EB megtekintésével egybekötött diabéteszes gyermektábor két fő célállomása éppen ez a környék, az olimpia fővárosa, Szarajevó és az egykori alpesi versenyeknek otthont adó Jahorina hegyvonulata volt.

 Tovább

Életmódtábor Törökszentmiklóson

Nyáron már ötödik alkalommal rendeztünk életmódtábort, 32 résztvevővel, Törökszentmiklóson.

 Tovább

Diabetes táborok 2015

Debrecenben diabétesztáborral indult a nyár

Debrecenben diabétesztáborral indult a nyár

Táborral indították a nyarat a Debrecenben és környékén élő cukorbeteg gyerekek és fiatalok. Igazi kikapcsolódást jelentett a DEOEC Klinika IV. pavilonjába érkező 25–30 fiatalnak. Minden nap színes programokra ébredtek és érkeztek a diabétesszel élők.

 Tovább
Tábor a Kalandparkban

Tábor a Kalandparkban

A gyulai gyermekosztály diabétesz gondozója és a Diaboló Alapítvány ebben az évben is megrendezte nyári táborát. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a jelentkezők száma tovább növekedett, egyre fiatalabb életkorú gyermekek részéről nőtt az érdeklődés. A Gellény Birtok és Kalandpark adott helyet a tábornak, amely a gyermekek számára felejthetetlen élményt jelentett.

 Tovább

Hétvégi napközis tábor Egerben

Július 10-én délelőtt találkoztunk a Cukorbetegek Egri Egyesülete Dobó téri tanácsadó klubjában, bemutatkoztunk, ismerkedtünk. A táborban 15 fő vett részt, 10 gyerek, 2 felnőtt kísérő és 3 egyesületi vezető.

 Tovább

Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület Székesfehérvár

Edukációs tábor 2015. - Balatonszabadi

Egyesületünk szervezésében 1990 óta minden évben 10–15 napot nyaralunk a Balaton partján, Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Táborunkban 5–18 éves (36 fő) cukorbeteg gyermek pihenését oldjuk meg orvos, szakápoló, dietetikus és pedagógus felügyelete mellett. Ebben az évben 2 turnust, korcsoportok szerint elosztva tudtunk elvinni. Turnusváltáskor az érkező, illetve távozó gyermekek egy napot együtt töltöttek. Célunk, hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek. Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert, és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket.

 Tovább

Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület Székesfehérvár

Edukációs tábor, Horvátország 2015.

Augusztusban újra a horvát tengerparton töltöttünk egy csodálatos hetet. Ötödik alkalommal indultunk a nagy útra − Krk sziget, Omisalj −, de most először mertünk kisebb korosztállyal, 10–12 éves gyermekekkel nekivágni! A gyermekek 95 százaléka inzulinpumpával kezelt.

 Tovább

Határok nélkül…

Mint ismeretes, 2015. július 19–26. között 16 ország részvételével Kolozsváron rendezték meg a cukorbetegek DiaEuro futsal-Európa-bajnokságát. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy a Budai Gyermekkórház diabetológiai szakrendelése jótékonysággal egybekötött sportcélú kirándulást szervezzen gondozottjainak és szüleiknek.

 Tovább

Diabetes táborok 2014

DiaTábor – egy szülő szemszögéből

DiaTábor – egy szülő szemszögéből

Amikor azt kérdezi egy táborból elköszönő kisgyermek, hogy mikor jöhet legközelebb, akkor ott valami nagy dolog történt. Nem kell mást tenni, csak a kérdés mögé nézni, és kiderülnek a titkok.

 Tovább

Kalandozás a Velencei-tónál

Geoládakeresés, hajókirándulás, kenutúra és állatbemutató várta az Accu-Chek gyártója (a ­Roche Magyarország Kft.), a Diabetes újság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös szervezésű túráján részt vevő családokat. A túra ötlete a székesfehérvári Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesülettől származik, akik a szervezésben is komoly segítséget nyújtottak.

 Tovább

Diabetes táborok 2012

Sport és nevetés

Idén 10 cukorbeteg gyermek sporttáboros emlékekkel lett gazdagabb a nyár végére. Mire is emlékezhet ez az 5 fiú és 5 lány?

 Tovább

A Nyír-Diabet Egyesület gyermektábora Sarudon

Virágzott a Tisza

Nagy izgalommal készülődtünk, hiszen az egyesületnek ez volt az első tábora. 15 cukorbeteg gyermek töltött 4 napot a Tisza-tó mentén található sarudi táborban. A 12 inzulinpumpával és 3 pennel kezelt gyermek orvosi felügyeletét a nyíregyházi diabéteszgondozó szakorvosa látta el.

 Tovább

Lali bohóc és kalandpark

Immár 23 éve táboroztat a székesfehérvári Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület 1-es típusú diabéteszes gyermekeket Balatonszabadi-fürdőn, a Szent György Kórház üdülőjében. A táboroztatás idén 3 turnusban történt – a gyermekek életkora alapján –, összesen 51-en voltak. A legfiatalabb gyermek 6, a legidősebb pedig 18 éves volt. Egy-egy időszakban 17 fő táborozott. A turnusok 5-5-4 naponta váltották egymást. A tábor célja a gyermekek önállóságra nevelése, az ismeretek bővítése, tanításuk az állapotukkal való együttélésre, hogy a társadalom teljes értékű tagjává váljanak.

 Tovább

Négynapos életmódtábor Törökszentmiklóson

Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület Életmód tábort szervezett a Lilly Hungária Kft. adományának felhasználásával 26 fő cukorbeteg részvételével 2012. július 24-27 napokon a Törökszentmiklósi Kemping területén faházakban elhelyezve bentlakásos formában. A tábor lakói a Törökszentmiklósi, szolnoki és Gyergyószentmiklósi cukorbetegek voltak. Nagy öröm volt számunkra, meghívásunkra a tapasztalatcserei együttműködésünkre alapozva meghívásunkat elfogadva négy fő képviselte az erdélyi egyesületet.

 Tovább

Földön, vízen…

Geoládakeresés, kompkirándulás és állatbemutató várta a Diabetes újság, a Roche Magyarország Kft. és a Kisalföldi Erdőgazdaság közös szervezésű geocaching túráján részt vevő 35 fős csoportot május elején.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!