Székesfehérvár

Legyenek önállóak!

Egyesületünk szervezésében 1990 óta (!) minden évben 10 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház Üdülőjében. Idén az Erzsébet Alapítvány támogatásával táborunkba 8–17 éves korú cukorbeteg gyermekek jöttek, két turnusban. Az első öt napban a nagyobbakkal (10–17 évesek) indult a tábor, akiket a kisebbek (8–14 évesek) váltottak.

Célunk, hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek. Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert, és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket.

Az oktatásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, ezért az időjárástól függően fürödtünk, kirándultunk, ügyességi versenyeket szerveztünk.

A gyerekek nagy része inzulinpumpát viselt. Ez nagy könnyebbséget jelentett számunkra, rugalmasabban tervezhettük meg étkezésüket és napi programjaikat. Többeknek gluténmentes étkezést is kellett biztosítanunk. A reggeli, a tízórai és a pótvacsora mindig az üdülőben történt a megvásárolt élelmiszerekből, az ebédet, az uzsonnát és a vacsorát étteremben fogyasztottuk.

Reggeli után ismertettük mindig az aznapi programot. Szerencsére az időjárás kedvező volt, egyszer ért utol bennünket a felhőszakadás.

Első nap ebéd után gyalog indultunk el gokartozni. A száguldás élménye felejthetetlen volt a gyerekeknek. A vacsorát étteremben költöttük el, a gyermekek olyan ételt választhattak az étlapról, amilyet csak akartak. A felszolgálás után a dietetikus segítségével a gyermekek mondták meg az étel szénhidrátmennyiségét és ennek megfelelően adták be az inzulint.

A következő teljes napot Patcán töltöttük a Katica tanyán, csúszdázással, fánkozással, játékokkal. Harmadnap Siófokra mentünk. Az óriáskeréken ülve felülről gyönyörködtünk a Balatonban. Itt már láttuk, hogy gyülekeznek az esőfelhők. Azt hittük, mire végzünk az ebéddel, el is áll az eső, de nem így történt. Főorvos asszony segítséget kért a siófoki kórházban dolgozó férjétől, s öt perc múlva két busz jött értünk, hogy visszamehessünk az üdülőbe.

Cudar látvány fogadott minket, mindenhol falevelek, víz és víz. Itt még nagyobb eső és vihar volt, mint Siófokon. De sebaj, nemsokára kisütött a nap, és mi elindultunk a Galerius élményfürdőbe. Az éjféli vércukormérésnél minden gyermek úgy aludt, hogy észre sem vették, hogy megmértük a vércukorértékeiket – ez bizonyítja, hogy kihasználták a fürdő lehetőségeit.

Tanulásos délelőtt következett. Az inzulinok hatásmechanizmusáról, a ketoacidózis, a szövődmények megelőzéséről, a GlucaGen injekció alkalmazásáról, az élelmiszerek szénhidráttartalmáról, a mennyiségek becsléséről, a glikémiás indexről beszélgettünk.

Oktatás után indultunk Balatonfűzfőre, a bobpályára, délután ismét az élményfürdőben jártunk, majd néptáncoktatással zárult a nap. Vacsoraidőre a sok mozgás hatására a gyermekek megéheztek, ráadásul tudták, hogy a kedvenc ételük lesz, sajtos-tejfölös lángos. Nagyon örültünk, mert mindenki tudta, hogy mennyi szénhidrátot tartalmazott a lángos.

Utolsó délelőtt nagy búcsú strandolás zajlott, az első turnus tagjai elutaztak, s megérkeztek a kisebbek. Őket is hasonló programok várták, mint a nagyokat. Bár ők utaztak a Balatonon gyorshajóval – ez felejthetetlen élményt nyújtott nemcsak a gyermekeknek –, velük cirkuszban is voltunk, és a Sobri Jóska kalandparkot is kipróbáltuk.

A második turnus zárónapját egyik táborlakónk, Martin születésnapja tette ünnepivé, mielőtt elbúcsúztunk egymástól, felköszöntöttük.

Szabóné Hajdu Ildikóelnök

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!