Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Gyula

Nagyiféle palacsinta

A Diaboló Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően tudtunk 40 gyermekkel táborozni nyáron, a megfelelő szakmai hátteret a Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója biztosította.

Illusztráció

A gyermekek számára ideális helyen, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium épületében rendeztük táborunkat. Az öt nap alatt kiscsoportos foglalkozások keretén belül elevenítettük fel a diabétesszel kapcsolatos ismereteket. Az inzulinadagoló eszközök, a vércukormérők, a HypoKit helyes használatára, a diéta fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Lényeges volt a legkisebbek, az először táborozók önállóságra nevelésre és a serdülők felkészítése a felnőttkorra.

Az esti programokat is úgy állítottuk össze, hogy azok szórakoztatóak, de egyben hasznosak is legyenek. A fizikai aktivitást a mindennapi foci- és kosárlabdatréning, valamint a karaoke és diszkó biztosította, Hajdu Árpád és Oláh Péter közreműködésével.

Egyik este Rauscher Edina pszichológust láttuk vendégül. Az emlékezetes estét „farönk-kutyák” készítése és az országos hírű Kádár Ferkó fotószínházának élményfotózása zárta. Egy másik esti program a terápiás kutyák bemutatója volt. A szabadidős tevékenységek közé tartozott a kézügyességet fejlesztő és relaxáló hatású mandalafestés.

Táborainkban régi hagyomány a csobbanás a Várfürdőben. Idén az AquaPalota élményfürdő részében is eltölthettünk egy délutánt, ahol uzsonnára az anyukák és nagymamák által készített, szénhidrátcsökkentett palacsintát ehették a gyermekek, a Viharsarki Lekvárium cukormentes készítményeivel ízesítve. A második fürdőzés alkalmával a szülői segítségnek és az egységes úszósapkáknak köszönhetően mindenki abban a medencében szórakozhatott, ahol akart. Ekkor a hagyományokhoz híven, Gombkötő Betti táborvezetői instrukciói szerint elkészített lángos volt az uzsonna.

Egész napos kirándulást tettünk Szarvasra, a Körös-Maros Nemzeti Parkba. Az arborétumban a fiatalabbak a Csodaösvény kalandpályát teljesítették, míg a nagyobbak a „Viharzóna” szabadulószobát próbálták ki sikeresen. A Mokka Delikates Bistro étteremben ebédeltünk, majd az Ildikó Cukrászdában fagylaltoztunk.

Immár hetedik alkalommal volt lehetőségük azoknak a kicsiknek és szüleiknek, akik koruknál fogva még nem tudnak táborozni, hogy meglátogassanak bennünket, és eltöltsenek egy délutánt a táborozókkal. A Várjáték Kft. által szervezett délután igazi kihívást jelentett minden gyermek számára. A játékok a Csodák Palotája attrakcióinak tömörített változatát mutatták be. Mindenki a képességei szerinti játékkal próbálkozott, senki sem távozott sikerélmény nélkül.

Idősebb gondozottaink és az érdeklődő önkéntesek mint ifi vezetők segítették a munkánkat azzal, hogy észrevétlenül figyelték kis társaikat és egyben példát mutattak számukra. Dr. Szabó Csenge rezidensünk az osztályos munka végzését követően erősítette csapatunkat.

Illusztráció

A záró napon első ízben osztottuk ki a „Hős Táborozó” címet. Hét kisgyermek életében először vett részt táborban, első ízben töltöttek 4 éjszakát szüleiktől távol, ezért méltán érdemelték ki ezt a díjat.

A tábor ideje alatt Boka János cukrászmester cukormentes fagylaltjait tesztelhettük. A szülők, nagyszülők egész héten a segítségünkre voltak a gyermekek felügyeletében akár a kiránduláson, strandon és nem utolsósorban, a konyhai háttérmunkában. A cukorbeteg gyermekek szülei nagy szerepet vállaltak az étkeztetés házias jellegének megteremtésében, ezt külön köszönjük!

dr. H. Nagy Katalin, Szabó Edit, Molnár Anett, Seresné Szabó Ágnesa tábor szervezői

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!