Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

MentaTábor hercegnőknek, lovagoknak, csillagvadászoknak

Illusztráció
Illusztráció

Szülői kezdeményezésre indult a budapesti napközis tábor szervezése – hiszen a dolgozó szülőknek nyáron is meg kell oldaniuk diabéteszes gyermekük napközbeni elhelyezését. A táborozás lehetőségét a testvéreknek is felajánlottuk (sőt még egy kis barátnő is jöhetett) – így diabétesszel élő 4–12 éves gyerekeknek és testvéreiknek hirdettük meg a turnusokat.

Hosszas egyeztetések, beszélgetések, ötletelések után összeállt a tábort működtető csapat – önkéntesekből –, illetve kialakult a programterv. Két turnusban fogadtuk a gyerekeket (20-20 főt), más-más tematika köré csoportosítva a programokat, mert várható volt, hogy lesznek olyan gyerekek, akik mindkét héten eljönnek.

Uzsonna cápákkal

Július első hetében lovagok és hercegkisasszonyok szállták meg a táborunkat, ennek megfelelően különböző kihívások várták a gyerekeket. Először is a lovagi tornához három csapatot alakítottunk: a Sárkánylovagokra, a Komodói Tündérekre és a Varázslókra lovagi torna (ügyességi feladatok, csapatjátékok, vízibomba-csata, papírrepülő-verseny), kézműves tevékenységek vártak. Ellátogattunk a Tropicariumba, ahol megnéztük, hogyan etetik a búvárok a cápákat – és közben mi is uzsonnáztunk, vagyis együtt ettünk a cápákkal.

Egész héten készültünk meglepetés programmal a szülőknek – péntekre össze is állt a színdarabunk, Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című meséjének MentaTáboros változatát adtuk elő (lovagokkal és hercegkisasszonyokkal).

Illusztráció

Bolygótánc

Gyorsan eltelt a „lovagkor”, a gyerekek fele velünk maradt az űrhajóskalandra. Az egyik táborozónk, Mesi, elnevezte a tábort MentaBolygónak – ezután már csak így emlegettük. (Annyira megtetszett ez a név nekünk is, hogy ezentúl a napközis táborainkat így fogjuk hívni.)

A kalandok sora űrhajósjelvény és zászló készítésével indult (a zászlót természetesen kitűztük a MentaBolygóra), csillagvadászattal, kézműveskedéssel (pl. rakétakészítéssel) folytatódott. Kirándultunk a Kockaparkba, ahol megnéztünk egy LEGO-kiállítást, és a gyerekek maguk is építhettek mindenféle LEGO-csodát. A táborba ellátogatott a Quantum XXL táncos bolygó lakója, Bedő Steve, és betanított a gyerekeknek egy koreográfiát. Egész héten szorgalmasan gyakoroltunk, pénteken pedig négyszer is eltáncoltuk a bolygótáncot a szülőknek.

Minden felnőtt önkéntesünk számára ismerős volt a diabétesz (többüknek „saját jogán”), így a gyerekek egyénre szabott terápiáját folytattuk a táborban is. Az étkezésekre nagy gondot fordítottunk, minden kis diabos táborozó a neki szükséges szénhidrátmennyiségeket kapta.

Illusztráció

Memóriajáték bonyodalmakkal

Fontosnak tartjuk az edukációt, azt, hogy a gyerekek is tisztában legyenek a diabéteszükkel, a kezelésük alapjaival – így mindkét turnusban, játékos formában (a kicsikkel és a nagyokkal külön, memóriajáték segítségével) tanultuk a szénhidrátokat. A nagyokkal ez különösen viccesre sikerült: „amikor gyerekekkel fél órája játszol memóriát szénhidrátértékeket megjegyzendő kártyákkal, de senki semmit nem talál a sokadik körben sem, majd rádöbbensz, hogy a másik pakliban vannak a párok...”

Nagy segítséget jelentett, hogy sok gyermeken szenzor volt, többüket a szülők távolról is tudták követni (látták a szenzor értékeit), így mindig tudtunk egyeztetni, ha valamilyen beavatkozásra volt szükség.

Befejezésképpen álljon itt (név nélkül) néhány szülő véleménye a táborról: „A fiam nagyon jól érzi magát, egyetlen bánata, hogy nem lehet ott aludni.” „P. két napja már azzal fogadott, mégis kipróbálná a pumpát, mert látta, hogy nem is vészes. Szuper ügyesek vagytok, mert szebb cukorgörbéi vannak, mint az oviban!” „Óriási vállalás volt részetekről, és óriási segítség nekünk. Mindenképpen megyünk jövőre is!”

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2018/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!