Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

Cuki „Át-járás” tábor Gyulán

A Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója ismét az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület „IV. Át-járás” táborához csatlakozva szervezte meg idei nyári táborát alapítványunk, a „Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért” segítségével.
Idén a 28 táborozó gyermek között Erdélyből, Csíkménaságból érkező diabéteszes kislány is volt. A legfiatalabb táborlakó előző héten töltötte be az 5. életévét.

Illusztráció

Július elején a Gellény Birtok és Kalandpark adott helyet a tábornak, ahol az igazi kalandok mellett napi 1-1 óra reedukációra is sor került. Az öt nap alatt kiscsoportos foglalkozás keretén belül a diabétesszel kapcsolatos szabályok felelevenítése volt a fő cél. Az inzulinadagoló eszközök, a vércukormérők, a HypoKit helyes használatára, a diéta fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Lényeges volt a legkisebbek, az első táborozók önállóságra nevelése, a serdülők önmenedzselésre tanítása.

Immár hatodik alkalommal adtunk lehetőséget azoknak a kicsiknek és szüleiknek, akik koruknál fogva még nem tudnak táborozni, hogy meglátogassanak bennünket és velünk töltsenek egy délutánt.

Kalandok a parkban

A programok megválasztásánál figyelembe vettük a hely adta lehetőségeket. A kalandparkban 2×12-féle akadályból álló magaslati kötélpálya, capopy (lecsúszó) pálya, háromoldalú mászófal, íjászpálya, ugrálóvár és trambulin állt a gyermekek rendelkezésére. Első nap Czene Ferenc jóvoltából még sólymot is reptethettek a bátrabbak. Néhány gyermeket a birtok halastaván a horgászat varázsolt el.

Szabadidőben kézügyességet fejlesztő és relaxáló hatású mandalafestésre, gyöngyfűzésre volt lehetőség, igen népszerű volt az arcfestés és a csillámtetkó. Lehetett lovagolni, szakszerű segítség mellett. Volt tűzoltó- és rendőrautó-bemutató, a bűnmegelőzésről és a drogprevencióról hallottak a gyerekek érdekes előadást. A záró napon a vízimentők újraélesztési bemutatóját követően a bátrabbak ambubabán gyakorolhatták az életmentést.

Lubickolás, lángos, fagyi

Lovaskocsin érkeztünk meg a Gyulai Várfürdő nyári főbejáratához. A szülői segítségnek és az egységes úszósapkáknak köszönhetően mindenki abban a medencében szórakozhatott, ahol szeretett volna. A lubickolást az uzsonna szakította csak meg, ami – szintén a hagyományokhoz híven – Gombkötő Betti lángosa volt, amely táborvezetőnk tanácsai alapján készült, és nagyon finom volt. A tábor alatt Boka János cukrászmester cukormentes fagylaltjait tesztelhettük.

Illusztráció

Akik már megnőttek

Az idősebb betegeink ifivezetőként segítették a munkánkat azzal, hogy észrevétlenül figyelték kisebb társaikat és egyben példát mutattak számukra. Külön köszönet ezért Tonka Andrisnak, aki a következőket üzeni a táborozóknak:

„7 évesen, 18 évvel ezelőtt lettem cukorbeteg. Így kerültem a gyulai kórházba, Kati néni és Ági néni óvó és védő szárnyai alá. Szinte minden általuk rendezett táborban részt vettem. Sok régi barátommal a mai napig tartom a kapcsolatot. Jó volt visszajönni közétek, segítőnek. A régi idők felelevenedtek előttem. Hiszen mi is ilyen kíváncsi és virgonc gyerekek voltunk, mint most ti. Nekem nagy élmény volt segíteni, mikor segítséget kértetek tőlem. Veletek élni pár napig, vigyázni rátok úgy, mint régen vigyáztak ránk a szakemberek és az akkori segítők. Tudjátok, mi egy nagycsaládhoz tartozunk, »a cukorbetegek családjához«. Örülök, hogy megismerhettelek titeket.”

A szülők, nagyszülők egész héten a segítségünkre voltak, külön köszönjük nekik!

A tábor szervezői: Dr. H. Nagy Katalin, Szabó Edit, Molnár Anett és a táborvezető:

Seresné Szabó Ágnesfotók: Balogh Zsoltné – Cecil Photography


Következő oldal
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!