Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

Hajdú-bihari hírek

Kirándulás Szabolcsba

Illusztráció

Egy ragyogó napon, amikor a természetkedvelő emberek egyébként sem tudnak otthon maradni, kirándulni indultunk. Tiszakóródon, diófákkal övezett úton sétáltunk, amikor szemünk elé tárult a Tisza és a Túr. Sokszor vízesésként ömlik a Túr a Tiszába, mert bukógáton engedik át a vizét. Ez a hely nem az, amely Petőfi Sándort megihlette, a bukógát a szabályozás előtt nem létezett. Túristvándiban finom, előre megrendelt gulyásleves várt bennünket. Ugyanitt az alulcsapós, ipartörténeti jelentőségű vízimalmot működés közben is megnézhettük.

Következő úti célunk Szatmárcseke, Kölcsey Ferenc települése, hiszen életművének nagy részét itt alkotta. Életében, de halála után is hányattatott sors jutott Kölcseynek. Több alkalommal bontották fel sírhelyét, s csak 1938-ban – halálának 100. évfordulóján – emeltek neki és családjának fehér márványból készült síremléket a csónakfejfás temetőben. Ezt a temetőt az egyedi fejfák miatt országos védettség alá helyezték, s továbbra is csak ezt a temetési módot engedélyezik.

Nyírbátorban, a történelmi hangulatot árasztó kisváros főbb látnivalóit kisvonattal néztük meg. A műemlékké nyilvánított Báthori-várkastélyban lévő panoptikumban beleleshettünk a Báthoriak életébe, történelmébe.

Szűrés

Ebben az évben már a kilencedik meghívásnak tettünk eleget, többnyire külső helyszíneken. Közel 600 érdeklődőnek mértünk eddig vércukorszintet és vérnyomást. Volt olyan visszatérő „ismerősünk”, aki három évvel ezelőtt, a mi ajánlásunkra kereste fel háziorvosát, és nagyon köszönte, hogy tanácsunkra életmódváltásba kezdett.

A mostani, a Tócó-patak partján tartott szűrés során több mint 20 százalékos volt az emelkedett vércukorszint aránya. Őket is a háziorvosuk felkeresésére biztattuk, és addig is tájékoztató anyagokat adtunk nekik.

Pintérné Nagy Erzsébet

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!