Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

A Juvenilis-Diab-Help Balatonfenyvesen

Hagyományos, de friss

Idén már 28-adik alkalommal rendezte meg balatonfenyvesi egészségnevelő diabétesztáborát a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány. Hagyományainkat a mai kor igényeinek megfelelően felfrissítettük amellett, hogy továbbra is az örökös, tiszteletbeli táborvezetőnk, Keglevich Pál által kijelölt elvek szerint szerveztük meg a táborozást.

Illusztráció
Illusztráció

Hatvan 1-es típusú diabéteszes gyermek – 7 és 16 év közötti – táborozott velünk, nagyrészt budapestiek és miskolciak. Közel 30 felnőtt önkéntes vett részt a tábor megvalósításában. Minden gyermek személyre szabott étkezést kapott, és minimum naponta négyszer az edukátorával együtt mért vércukrot. Az inzulinadásnál közösen beszélték meg annak adagját és technikai segítséget is kaptak a beadásához. Éjszaka nővérkéink folyamatosan ellenőrizték a gyerekeket.

Az edukációt életkor és tudásszint alapján 6 csoportra bontva szerveztük meg. Dietetikai, orvosi, szakápolói és pszichológusi állomásokon fordultak meg a gyermekek. A kiscsoportos, korosztály szerint szétbontott, játékosan oktató, interaktív edukáció nagyon hatékonynak bizonyult. Eközben meghívott előadóink (dr. Kis János, Kiss Katalin és dr. Krivanek László) az edukátoroknak tartottak továbbképző előadásokat.

A szabadidős élménymorzsa-gyűjtögetés programjai között kereskedőjáték, éjszakai akadályverseny, tábortűz melletti közös zenélés, balatoni fürdőzések, kézműveskedés és sportversenyek szerepeltek. Egész napos kirándulást tettünk gyalogosan Imremajorba, ahonnan kisvasúttal folytattuk tovább az utunkat. Volt üzenőfalunk, tábori postánk, szelfifalunk, instagramos keretünk a fotózkodásokhoz és saját tábori újságunk, a Fenyvesi Próféta. Régi hagyományunknak megfelelően az utolsó napon titkos szavazással választottuk meg a tábor lovagnőjét és lovagját, akik a legaktívabb és legismertebb közösségi emberek, a legjobban önmenedzselő táborozók. Stefán Kati és Nádudvari Marcell kapták meg a címet.

A tábor végén mindenki rányomta festékes ujjlenyomatát egy fát ábrázoló képre, így örök emlékké tettük az idei JDH tábort.

A szülők visszajelzései szerint a gyerekek nagyon sokat fejlődtek a táborban. Megismerve egy sorstársi közösséget ráébredtek, hogy életük lényegében nem is különbözik nem diabéteszes társaikétól. Önbizalomra tettek szert és sok új ismeretet szereztek a táborozás során amellett, hogy nagyon jól érezték magukat velünk.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna


Következő oldal
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!