Feltöltés dátuma: 2018.09.13.

Fejér megyei gyermekek Balatonszabadiban

Nyári edukációs táborunkat idén is Balatonszabadiban rendeztük meg. A diabéteszes gyermekeket június első napjaiban várta a már megszokott környezet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Két turnusban, összesen 33, 7–14 év közti gyermek táborozott 8 szakképzett felnőtt kísérővel. Többen törzsvendégként érkeztek az üdülőbe, iskolai idejüket a táborhoz igazítva.

Illusztráció

Eső és napsütés

Az időjárás változékony volt, kisebb-nagyobb hullámban érkezett az eső, de szerencsére a tervezett programokat nem mosta el. Amikor pedig visszatért a kánikula, a verőfényes napsütés strandolásra csalogatott bennünket.

A mindennapi tevékenységeket szoros időrendbe helyeztük, hogy minél több élményhez juttassuk a gyermekeket. A reggelek vércukorméréssel, inzulinadással, reggelizéssel kezdődtek és a szobák rendbe rakásával folytatódtak. A gyermekek egész nap szoros anyagcserekontroll alatt álltak (háromóránként és éjszaka is vércukormérés, valamint az inzulinrezsimnek megfelelően inzulinadás).

Tanulás

Délelőtt volt az oktatás, kis csoportokban. Dia­be­to­ló­gus orvosaink (dr. Karádi Zsuzsanna, dr. Benn Orsolya) a diabéteszről, az inzulinokról tartottak előadást. A diabetológiai szakápolók (Ildikó és Éva néni) a kezeléssel kapcsolatos eszközökről, helyes használatukról beszéltek. A vércukormérők tisztítása, a dátum, idő pontos beállítása is fontos szerepet kapott a gyakorlati oktatásban. A dietetikus (Enikő néni) a megváltozott étrendről, az élelmiszerek szénhidráttartalmáról, a mennyiségek becsléséről és a glikémiás indexről oktatta a gyermekeket.

A gyermekek naponta hatszor étkeztek. A főétkezések energiával töltöttek fel bennünket, a kisétkezések pedig – gyümölcs, joghurt, keksz, nápolyi, torta – egy kis nasival töltötte meg az éhes bendőket.

Jógától fociig

A délutáni programokat próbáltuk változatosan összeállítani. Voltunk a Galerius élményfürdőben Siófokon, hajókiránduláson, állatsimogatóban. Vendégeket is fogadtunk a táborban. Mindkét turnushoz eljött Gábor bácsi, a jógaoktató. A kicsik a nagy füves udvaron gyakoroltak, a nagyok a Balatonban vízi-jógát tanultak.

Másik vendégünk Anna néni volt, aki klinikai gyermek-szakpszichológus. Pszichodrámaelemek alkalmazásával diabétesszel kapcsolatos szituációs játékokat játszott a gyerekekkel, majd együtt értelmezték a történeteket.

Az esti programok között szerepelt számháború, kidobós játék és természetesen foci. A búcsúesteken a gyermekek műsorral készültek, öröm volt nézni a fergeteges produkciókat. Utolsó délelőtt csomagolás, a kicsiket állatsimogatóba vittük, a nagyokkal még egy utolsó fürdés a Balatonban, majd ebéd után hazaindultak rengeteg élménnyel a boldog, vidám gyermekek.

Szabóné Hajdú Ildikódiabetológiai szakápoló, egyesületi elnök


Következő oldal
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!