Feltöltés dátuma: 2017.10.18.

Tanulás és játék egy héten át

Ez az év nagyon különleges volt számunkra! A Sanofi „Teljes élet cukorbetegen” címmel meghirdetett pályázatára beadtuk anyagunkat a betegszervezetek kategóriájában, és szép eredményt értünk el. Így sikerült egy szuper hetet eltöltenünk a Balaton-parton gondozottjainkkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diabéteszes gyermekekkel. A tábor különlegessége volt, hogy a Budai és a Heim Pál Gyermekkórház gondozottjaiból is voltak közöttünk.

Illusztráció

Összesen 60-an voltunk Zamárdiban, immár sokadszorra, hiszen a miskolci diabéteszgondozó már nagyon régóta szervez táborokat. Én magam is részt vettem gyerekként ilyen táborokban, így amikor elkezdtem dolgozni a miskolci gyermekegészségügyi központban, természetes volt, hogy részt veszek a diabéteszes team munkájában.

Illusztráció

A tábor célja

Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek edukációjára, ismereteik bővítésére. A táborban sportolási, mozgási lehetőséget biztosítunk, így szervezett, biztonságos körülmények között tudják megtapasztalni a cukorbetegség mellett a mozgást és a sportot.

Tudjuk, hogy a diabéteszes gyermektáborozás egészségügyi szempontból felelősségteljes tevékenység, ezért a táborban folyamatos, a diabéteszes gyermekek kezelésében speciálisan felkészült orvosi szolgálat működött. Speciálisan képzett nővérek biztosították a folyamatos ellenőrzést, beleértve az éjjeli ügyeleti szolgálatot is.

A táborban pedagógus, edukátorok – olyan fiatal felnőtt cukorbetegek, akik saját gondozottjaink voltak – biztosították a sport- és a szabadidős programok kialakítását előre kidolgozott tematika és napirendek szerint. Az étrendet dietetikus és orvos állotta össze a korszerű általános táplálkozástudományi és speciális diabetológiai követelményeknek megfelelően.

Az egészségügyi személyzet folyamatosan oktatta és ellenőrizte a gyermekeket, a vércukoreredmények alapján értékelte, illetve aktuálisan módosította a terápiát.

Napjaink

A táborban okosodtunk, naponta egy óra kötelező edukáció-játékkal. Oktatóink a gyerekek életkorának és tudásának megfelelően összeállított tematikával, kis csoportokban, jó hangulatú beszélgetések keretében, játékos oktatóanyagok segítségével tanították a gyerekeket.

Szabadidőben különböző kézügyességet is fejlesztő programokat szerveztünk az újrahasznosítás jegyében: készítettünk karkötőt diab. felirattal, inzulinpumpa-szerelék „zárókájával”. Dekoráltunk cserepeket, bébiételes üvegeket, varrtunk kistáskát farmeranyagból, pólóból készült fonallal szőttünk kartonlapból készült szövőkeretre.

Nagyon fontos a mozgás, ezért előadások után sport- és ügyességi vetélkedőket rendeztünk (zumba, foci, tollas, kidobós, pingpong stb.), de volt lehetőség pihentető kártyázásra is a nagy-nagy forróságban.

Táborhelyünk közvetlenül a Balaton partján fekszik, így a gyerekek legnagyobb örömére többször is fürödhettek a magyar tengerben. A „vízibomba-vetélkedőnek” és a vízibiciklizésnek is nagy sikere volt.

Nyári táborunkban több gyermek évek óta „visszatérő vendég”. A résztvevők korosztályi megoszlása nagyon szórt volt, az 5 évestől a 17 évesig voltak gyerekek. A nagyobbak felkarolták a kisebbeket, az új táborozókat, segítették őket, beszélgettek velük, meghallgatták problémáikat.

Meglátogatott minket Hevesi Tamás, aki a diétára, a mozgásra és az önellenőrzésre hívta fel a figyelmet.

Tapasztalataink szerint a gyerekek évről évre egyre többet tudnak a betegségükről és annak kézbentartásáról, emlékeznek az előző táborainkban tanultakra, mesélik, hogy milyen esetekben tudták hasznosítani ezt a tudást. Természetesen ez szerzi nekünk a legnagyobb örömöt, mivel a visszajelzésekből látjuk, megérte az erőfeszítés, és ez erőt ad a következő tábor megszervezéséhez.

Mit ad a tábor?

A legfontosabbat, a tudatot, hogy nincsenek egyedül! Könnyebbé teszi a betegség elfogadását. Minket pedig örömmel tölt el a gondolat, hogy mindebben segíthettünk nekik! Elmondhatjuk a gyerekeknek: azért szerveztük a tábort, hogy legyen végre egy igazán jó nyarad! Ők pedig érezhetik: nem adom fel! – hiszen a táborok értük vannak és róluk szólnak!

Kónyáné Tímeakórházpedagógus, edukátor, táborszervező,
1982-től 1-es típusú diabéteszes


Következő oldal
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!