Feltöltés dátuma: 2017.10.25.

Accu-Chek Főzőklub

A Roche (Magyarország) Kft. 2017. június elején hasznos tudásszerzésre és egyben kikapcsolódásra – az Accu-Chek Főzőklubba – invitálta az 1-es típusú cukorbetegeket.

Illusztráció

Az idilli helyszínen – Gyula-Szanazug, Gyepes tanya – felállított, hűst adó sátor alatt a Békés Megyei Gyermekdiabétesz Gondozó vezetője, dr. H. Nagy Katalin köszöntötte az egybegyűlteket. Meghallgathattuk Szabó Lilla, a Roche (Magyarország) Kft. képviselője előadását Újdonságok a szénhidrátszámolásban címmel.

Seresné Szabó Ágnes dietetikus előzetesen kiválasztotta az elkészítendő recepteket, figyelembe véve a szakmai szempontokat a tervezésnél: a felszívódás, a különböző tápanyagok aránya, az elfogyasztható szénhidrátok mennyisége és minősége éppúgy feltétel volt, akárcsak a külső helyszínen történő megvalósítás, valamint a gyerekek türelme és ügyessége.

Az előkészítő „házban” szorgos kezek tüsténkedtek: mosták, szeletelték, ízesítették, mérték és adagolták a receptekhez szükséges hozzávalókat, kezdődhetett a játékos ételkészítés a gyermekek bevonásával.

Illusztráció

Az Accu-Chek Főzőklub rendezvényre varrt kötények vidám motívumai jókedvre sarkalltak bennünket, lázasan láttunk munkához – ki-ki korának és gyakorlottságának megfelelően. A nagyobbacska lányok a kisebbeket patronálva tűzdelték a csirkemellet, készítették a saláta-mixet, gyúrták az amarántgolyókat. A zöldséges köles és a kuszkusz a gáztűzhelyen készült, a grillezett-tűzdelt csirkemellek pedig óriáslapáton kerültek be a kuriózumnak számító kültéri kemencébe, hogy ropogósra sülhessenek. Eközben a bakonyi betyárleves a bográcsban rotyogott.

A szorgos munkával gyorsan elrepült az idő, „Kati doktor nénink” és Szabó Edit diabetológiai szakápoló, „Edit nénink” már osztotta is az ételadagokat. Itt természetes volt az étkezés előtti vércukormérés, a játék közben – egy pillanat alatt – beadott inzulin, a digitális mérleg az asztalon, a közös izgalom egymásért, egy-egy mérés utáni jó vércukorértékért.

Ebéd után az örökmozgó gyerekek részére, a felesleges energiák lekötésére számtalan mozgáslehetőséget kínált a helyszín: a trambulinban ugrálva kiválóan lehetett vércukrot faragni vagy éppen beszélgetni; a sok-sok fa, bokor számtalan lehetőséget nyújtott a bújócskához, a játékvár-birodalomban pedig ki lehetett próbálni a fáramászást, csúszdát. Délutáni desszertként zamatos epret fogyasztottunk, amellyel a Diaboló Alapítvány kuratóriuma lepte meg a csapatot.

Lagziné AndiSzabadkígyós

Csirkemell fóliában sütve

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
292 kcal 33 g 13 g 9 g

10 adaghoz:

Vágjunk 5 db, egyenként 30 cm-es négyzet alakú fóliát, majd kenjük meg olívaolajjal. A csirkemelleket rézsútosan, egymástól azonos távolságra vágjuk be 3 helyen, majd töltsük be a lyukakat felszeletelt füstölt trappista sajttal. A paradicsomot és a cukkinit vágjuk karikákra, tegyük rá az alufóliára, majd helyezzük rá a betöltött csirkemellet, ízesítsük sóval, borssal, csomagoljuk be, és 200 °C-on 20 percig süssük. Tálaláskor nyissuk ki a fóliát, és rizzsel vagy tésztakörettel forrón tálaljuk.

Zöldséges köles

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
234 kcal 5 g 8 g 35 g

6 adaghoz:

A kölest háromszoros vízben feltesszük főni. Olajban megpirítjuk a hagymát. Megmossuk, és apró kockákra vágjuk a cukkinit és a sárgarépát, a hagymára dobjuk, borsot őrölünk rá, sót és egy kis őrölt köményt szórunk rá, és lassan közepesen puhára pároljuk. Amikor majdnem készen van, hozzáadjuk az apróra vágott avokádót, és egy kicsit tovább pároljuk. Az elkészült kölest leszűrjük, rátesszük a zöldségekre, tűz fölött összekeverjük, és 30 másodpercig pirítjuk.

Friss vegyes saláta

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
100 kcal 2 g 8 g 5 g

4 adaghoz:

A salátaféléket megmossuk és leszárítjuk, majd fajtától függően leveleikre szétválasztjuk. A meghámozott sárgarépát szálasra vágjuk, a megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A hideg vízzel leöblített metélőhagymát lerázzuk és finomra aprítjuk. Az olívaolajat a citromlével és a zöldfűszerekkel összekeverjük, majd beleforgatjuk a metélőhagyma felét. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A saláta előkészített hozzávalóit óvatosan összeforgatjuk, majd megszórjuk a maradék metélőhagymával. Az öntetet külön tálaljuk.

Bakonyi betyárleves

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
193 kcal 11 g 12 g 8 g

10 adaghoz:

Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezt is dinszteljük pár percig, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadunk két liter vizet, majd a kockákra vágott leveszöldséget, és tovább főzzük. Amikor megpuhult, beletesszük a felkockázott gombát, fűszerezzük paprikával, és tejfölt keverünk bele. A végén adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és a felvágott paprikát, illetve paradicsomot.

Amarántgolyó

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
27 kcal 1 g 1 g 3 g

30 darabhoz:

A puffasztott amarántot összekeverjük a diabetikus mézzel és a fahéjjal. Kis golyókat formázunk belőle, és hűtőbe téve lehűtjük. Tehetünk hozzá darált diót és adhatunk hozzá ízlés szerint kakaóport a fahéj helyett. A kész golyókat kipattogtatott amarántba vagy darált dióba forgatjuk.

Kuszkusz

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
215 kcal 6 g 3 g 38 g

10 adaghoz:

A kuszkuszt olívaolajon megpirítjuk, és 0,75 l enyhén sós, forrásban lévő vízzel felengedjük. Elzárjuk a főzőlapot, és lefedjük. Kb. 2 perc múlva átkeverjük, 10 perc múlva tálalhatjuk.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!