Feltöltés dátuma: 2017.10.07.

Szinte szúrás nélkül

Felhők között

A Medtronic „Minimed Camp 2017” nevű tábora az izgalmas program mellett lehetőséget nyújtott inzulinpumpás résztvevőinek a legújabb folyamatos, szenzoros cukormonitorozás kipróbálására, elsajátítására, méghozzá „éles” körülmények között: a Csorba-tónál elhelyezkedő szállástól a Tengerszem-csúcshoz (szlovákul és lengyelül Rysy) szervezett túra 30 kilométeres távolságot és közel 1200 méter szintkülönbséget tartogatott számunkra.

Illusztráció.
Illusztráció.

A Szlovákiában szervezett táborba öt országból érkeztek csapatok: Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Szlovéniából és Romániából. Átlagosan 10 diabéteszest kísért egy diabetológus és egy szakápoló, valamint egy inzulinpumpa-oktató. Sőt csapatunkkal tartott a magyar Medtronic Diabétesz Üzletág vezetője is. A résztvevőket kizárólag a diabétesz és az inzulinpumpás kezelés kötötte össze, a felnőttek között volt, akinek a cukorbetegsége idősebb a legfiatalabb résztvevőnél.

Első nap mindenkire felkerültek a szenzorok, melyeknek működéséről és a pontos eredményekhez szükséges helyes használatukról részletes tájékoztatást kaptunk. A szenzorok segítségével – a folyamatos mérésnek köszönhetően – extrém fizikai igénybevétel esetén is a megfelelő tartományban tartható a vércukor értéke, s mindezt lényegesen kevesebb vércukormérés segítségével, hiszen a szenzor pontos működéséhez kevesebb, ún. kalibrációs mérésre van szükség.

Az élményekről és tapasztalatokról talán legjobb, ha a résztvevők számolnak be, hiszen mindenkinek más és más momentum tetszett jobban…:

Régi igazság, hogy „diabétesszel semmi sem lehetetlen”, még a kiemelkedő teljesítmények elérése sem, legyen az akár szellemi, akár fizikai.

A túra – azt hiszem, a többi résztvevő nevében is írhatom – elég nehézre sikeredett, profi hegyi túrázó házigazdáink jó tempót diktáltak a mászás majdnem 12 órája alatt. Ilyen fizikai igénybevétel mellett várható volt, hogy extrém mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak a túrázók az alacsony vércukrok kivédése érdekében, azonban nem így történt. Minden résztvevő kapott ugyanis szenzort már az első napon, és a folyamatos, valós idejű glükózmonitorozásnak hála, a bázisütemeket úgy lehetett mindenkinél csökkenteni, hogy súlyos hipoglikémiája senkinek sem volt, sőt enyhe „hipók” is csak ritkán jelentkeztek. A következő napon sem maradtunk testmozgás nélkül, Liptószentmiklóson a raftingolást próbálhatták ki a bátrabb jelentkezők. Ez a mozgásfajta természetesen a túránál jóval rövidebb ideig tartott, azonban intenzitása miatt itt is számolni lehetett sorozatosan jelentkező alacsony vércukrokra. Az előző naphoz hasonlóan szerencsére ekkor is csak enyhe hipoglikémiákat kellett ellátni.

Személy szerint sok tapasztalatot gyűjtöttem a bázisütemek „finomhangolásában”, ami sokat segít a jövőben a gondozott gyermekek és serdülők személyre szabott, aktív testmozgáshoz kapcsolódó inzulinadagolásának megtervezésében. Ez a négy nap bizonyította, hogy a szenzorral kiegészített inzulinpumpa használatával még extrém fizikai aktivitás mellett is lehetséges a vércukorszintet a normális tartományban tartani.

Köszönjük a meghívást és a profi szervezést a Medtronicnak!

Dr. Török Andrásdiabetológus

Az emberi képességek határa relatív dolog. Egyrészt teljesen egyéni, másrészt nehéz kitalálni, hogy hol van a vége. Ehhez tudnám hasonlítani a Tengerszem-csúcs meghódítását, hiszen egyénenként eltérő kihívást jelentett, és felvetődhet a kérdés, hogy vajon mekkora csúcsot tudnánk megmászni? S vajon a határainkat szűkíti-e a diabétesz?

A hétvége fő tanulsága számomra az volt, hogy a megfelelő eszközök (inzulinpumpa, szenzor), valamint a szükséges ismeretek birtokában diabéteszesként is kimagasló teljesítményt érhetünk el!

Boros Péter

Mivel rendszeresen sportolok és korábban már több alkalommal is megmásztam a Rysyt, így a terheléstől különösebben nem tartottam. Az eddigi túráim során – a többórás fokozott fizikai aktivitás miatt – naponta általában 8–10 alkalommal mértem a cukrom. Igyekezetem ellenére is 1-2 „hipó” szinte mindig előfordult, ez a kirándulás ebben volt alapvetően más.

A pumpa SmartGuard funkciójának köszönhetően, amikor a cukrom csökkenni kezdett, a pumpa ezt érzékelte, jelezte, és automatikusan fel is függesztette a bázisadagolást; majd normalizálódásával kezdett újra inzulint adagolni. Ezáltal egész nap céltartományban mozgott a vércukrom, csak kisebb szénhidrátbeviteli korrekciókra volt szükség.

A másik újdonság a nagyszerű társaság volt! Élmény volt ennyi sorstársat megismerni, tapasztalatokat cserélni és látni, hogy egymást segítve egy ilyen komoly túra teljesíthető cukorbetegen is.

Dr. Rezessy Bálint

Nekem ez az élmény főleg a közösségről szólt. Nagyon jó volt megismerni olyan embereket, akikkel ugyanazt a terhet cipeljük, és velük közösen teljesíteni a kihívásokat. A Rysy megmászása, a rafting és a falmászás igazi csapattá kovácsolt minket.

Enyedi Nóra

Egy kirándulás, amely során hegyet mászik, raftingol és falat mászik valaki, hatalmas élmény. Mindez diabéteszesként sem lehetetlen – megfelelő felkészüléssel. Ezt most közösen bebizonyítottuk magunknak és mindenkinek!

Király Krisztián

Életre szóló élmény volt, csodálatos helyen jártunk. Izgalmas volt kipróbálni a szenzort és a SmartGuard funkciót, amely a túra során többször is leállította a bázisadagolást. Ezt a körülbelül 12 órás intenzív fizikai tevékenységet szinte inzulin nélkül töltöttem.

A hegymászáson kívül rengeteg más program is volt ebben a négy napban, sosem unatkoztunk. És persze jó volt megismerkedni hasonló cipőben járó emberekkel, megosztani egymással a tapasztalatainkat.

Babály Balázs Detre

A magyar csapat a szállás elfoglalását követően rövid tréninget tartott: minden diabéteszes kapott egy szenzort, ami lehetővé tette a folyamatos cukormonitorozást az extrém sportos napokon. A szenzor behelyezését követően tájékoztatást adtunk a pumpa SmartGuard funkciójáról, amely nemcsak figyelmeztet, hanem adott esetben le is állítja az inzulin adagolását. Minden páciensnek egyénre szabottan állítottuk be a vércukor-határértékeket, így a sporttevékenység nem ütközött akadályba.

A Rysy meghódítása mindenki számára nagy kihívás volt. Korai kelés után vágtunk neki a közel 30 km-es túrának. Ahogy mi emelkedtünk, a vércukrok úgy csökkentek, de a pumpa és a szenzor aktívan dolgozott. A nagy „hipók” elkerülésére mindig közbe tudtunk avatkozni, fogytak a hipós-csomagok is – nemcsak a diabéteszeseknek, hanem nekünk is hamar ürült a tartalékkészletünk. A túrát követő napon lazább program várt ránk, raftingolni mentünk, ahol túravezetők segítségével különféle feladatokat kellett megoldanunk a vízen. Délután a szálloda mászó-falán tettük próbára bátorságunkat és a maradék erőnket.

Felejthetetlen négy napban volt részem, s a felnőtt diabéteszes fiatalokkal jó baráti kapcsolat alakult ki. A program végén a pumpákat letöltöttük, és kiértékeltük a pár nap adatait. Szakmai kérdésekben bátran fordultak hozzám, volt idő a személyre szabott edukációra is, és a jó tanácsokat nagyon megköszönték. Ismételten bebizonyosodott, hogy diabétesszel is ugyanolyan életet tudnak élni, mint egészséges társaik, természetesen megfelelő tudás és felkészültség kell hozzá.

Köszönet a Medtronic magyarországi és nemzetközi támogatásának!

Tuifel Andreadiabetológiai szakápoló


Következő oldal

Megjelent a diabetes2017/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!